Skoči na glavno vsebino

Premikamo meje 2018

OTVORITEV 19. UNESCO TABORA V PIŠECAH

Pišece, 22. 10. 2018 – PRVI DAN

UNESCO_TABOR14.png

V ponedeljek, 22. 10. 2018, je v večnamenskem domu v Pišecah svoja vrata odprl že 19. Unesco tabor – Premikamo meje, tokrat z naslovom IGRA. Na njem letos sodeluje 19 šol, in sicer OŠ Mate Balote Buje, OŠ Tenja, OŠ Jovan Jovanović Zmaj Pančevo, Srednja stručna škola Kragujevac, Gimnazija Bolyai Senta, ŠC Rogaška, OŠ Ledina, OŠ Frana Metelka Škocjan, ETRŠ Brežice, Gimnazija Brežice, OŠ Belokranjskega odreda Semič, OŠ Brežice, OŠ XIV. divizije Senovo, OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova, OŠ Bizeljsko, OŠ Globoko, OŠ Leskovec pri Krškem, OŠ Šmihel in OŠ Maksa Pleteršnika Pišece. Na uvodni prireditvi, ki sta jo povezovala devetošolca Larisa in Žan, po scenariju učiteljice Maje Haler, sta se dve ekipi učiteljev in učencev pomerili v kvizu Kdo bi vedel, oba zborčka sta zapela Unesco himno (mentor Dejan Jerončič), osmošolka Diana pa je s svojimi plesalkami dodobra ogrela občinstvo. Po uvodnem pozdravu gospe ravnateljice Nuške Ogorevc nam je nekaj spodbudnih besed naklonil tudi brežiški župan gospod Ivan Molan. Nato pa je koordinatorica Unesco središča Tanja Plevnik na oder povabila učence, dijake in mentorje šol, ki bodo vseh pet dni bivali pri naših učencih. Za češnjo na torti pa je poskrbela vodja letošnjega tabora na šoli Romana Žnideršič, ki je najavila Pihalni orkester Kapele, ki nas je dobesedno pognal s sedežev. A s tem našega druženja še ni bilo konec, preselili smo se namreč v jedilnico šole, kjer so nas čakale dobrote slovenske, hrvaške in srbske kuhinje. Vse šole, ki so se udeležile današnje otvoritve, so namreč s seboj prinesle svoje dobrote. Vse so nam zelo teknile.

Prvi dan je za nami, jutri pa novim dogodivščinam naproti.

Novinarska ekipa OŠ Pišece (Žan, Anej, Janž in Aljaž)

 

UNESCO TOREK V ZNAMENJU DELAVNIC IN GLEDALIŠKE PREDSTAVE

Pišece, 23. 10. 2018 – DRUGI DAN

unesco_tabor21.png20181023_185700.png

Po jutranjem ogrevanju (nogomet, telovadba, sprehod, escape room, igrarije) in malici smo se vsi udeleženci tabora (učenci in mentorji) podali v različne delavnici, ki so jih vodili učitelji OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, krajani Pišec in gostujoči mentorji. Na voljo smo imeli naslednje delavnice: igra in igrače nekoliko drugače (poslikava terase pred vrtcem), Pišece skozi čas (ustvarjanje gledališke igre po scenariju učenke Pike Skrivalnik), vesela šola (izdelava didaktičnih iger, napisi na ogledalih …), smerokaz (lesene table s kraji Unesco šol in razdaljami), zvočni eksperiment (raziskovanje zvokov s tremi glasbili), igre za otroke iz različnih držav (iskanje zaklada, komunikacija v različnih jezikih), video utrinki tabora (snemanje kratkih video posnetkov in montaža), animirani film (ogled fresk Viteške dvorane, fotografiranje …), igre brez meja (iskanje države, barvanje zastav), tri v vrsto (izdelava igre), dizajniranje avtomobilčka, igrarije (poustvarjanje po zgodbi Sovica Oka). Povsod je bilo zanimivo, zabavno in poučno.

Po kosilu smo gostujoče učence in učitelje popeljali na sprehod po Pišecah in jim pokazali znamenitosti kraja.

Zvečer ob 18.30 pa smo se zopet zbrali v večnamenskem domu v Pišecah in se do solz nasmejali domači gledališki skupini Smeh ni greh in njihovi komediji KAJ PA JE TEBE TREBA BILO? izpod peresa gospe Ivane Zupančič.

Spet en čudovit dan, poln novih doživetij, znanj, druženja, in to vse v lepem sončnem vremenu.

novinarska ekipa OŠ Maksa Pleteršnika Pišece (Janž, Aljaž, Žan in Anej)

 

KMEČKE IGRE POPESTRILE UNESCO SREDO V PIŠECAH

Pišece, 24. 10. – 3. dan

igre8.png

Sončna sreda je bila v znamenju kmečkih iger. 24 ekip (starši, učitelji, učenci, gostje, predstavniki društev) se je pomerilo v 6 kmečkih igrah: zabijanje žeblja v klado, mama koklja kliče piščančke, kotulanje obročev, štafeta s hoduljami, v kupu sena in slalom v šajt’rgi. Ves čas je bilo slišati veliko otroškega smeha, zdravega navijanja in dobre volje. Pred razglasitvijo rezultatov je sledila južna po kmečko (ocvrta jajca in kruh), za sladico pa dobrote mamic, babic domačih učencev. Zvečer pa smo se preselili v kozolec, kjer se je nadaljevalo druženje, na katerem so se nam pridružili tudi predstavniki lokalnih društev. Spet smo preživeli en lep dan na zraku, ob igrah naših dedkov in babic, predvsem pa za celo popoldne pozabili na mobitele in računalnike. Kar težko se nam bo posloviti od naših prijateljev v petek, saj so se spletla že prava prijateljstva.

Novinarska ekipa OŠ Maksa Pleteršnika Pišece (Anej, Žan, Janž in Aljaž)

 

TUDI UNESCO ČETRTEK V ZNAMENJU DELAVNIC

Pišece, 25. 10. – 4. dan

novinarska_ekipa.png

Ker so bile že torkove delavnice v sklopu Unesco tabora v Pišecah izredno zanimive, smo komaj čakali nadaljevanja. In tudi tokrat je bilo nadvse zanimivo, saj smo ustvarjali film o taboru v video delavnici, snemali film po predlogi Pike Skrivalnik, izvedli foto igro, polepili stopnice z barvnimi trakovi, ki nam bodo pomagali osvojiti poštevanko ter igrali novo igro T-ball ob pomoči ŠKL ekipe, ki nam je tudi podarila vso opremo za to igro. Zadaj za šolo je učiteljica Anica skupaj s krajani Pišec postavila zanimivo igro na temo vrste lesa. Gospa Pika Gramc iz Zavoda za šolstvo Ljubljana, ki je redna gostja našega tabora, je vodila delavnico z naslovom Socialne igre za boljše medsebojno sporazumevanje – na poti drug do drugega. V glasbeni delavnici so se dekleta učila tehnik petja in spila kar precej vode. Gospod Miloš Kostevc je povabil skupino otrok k sebi domov v Pavlovo vas in skupaj z dvema mentorica otroke naučil iger, ki so se jih igrali včasih. Vmes pa so obiskali še razstavo buč in bili navdušeni. Tuji mentorji pa so izvedli delavnice z naslovom Igrom do umetničkog dela, Igre našega otroštva in Igriva matematika. Prvo- in drugošolčki so se učili seštevati in odštevati s pomočjo čokolade in lahko si mislite, kako so uživali.

Sicer pa sploh ne moremo verjeti, da je jutri že zadnji dan tabora in s prijatelji se bomo morali posloviti. A se že veselimo 20. Unesco tabora v Pišecah naslednje leto.

novinarska ekipa OŠ Maksa Pleteršnika Pišece (Aljaž, Janž, Anej in Žan)

 

19. UNESCO TABOR V PIŠECAH ZAPRL SVOJA VRATA

zaključek14.png

V petek, 26. 10., se je uspešno zaključil že 19. Unesco tabor v Pišecah. Vsi udeleženci tabora, krajani, predstavniki društev, staršev smo se zbrali v večnamenskem domu na zaključni prireditvi, ki sta jo tudi tokrat povezovala Larisa in Žan. Po Unesco himni obeh šolskih zborov je sledila power point predstavitev vseh delavnic, ki so se odvijale v torek in četrtek, nato pa nam je vodja vrtca Ana Žalac predstavila kamišibaj. Kamišibaj prihaja z Japonske in pomeni pripovedovanje ob slikah na malem odru. KAMI pomeni papir, ŠIBAJ pa gledališče. Naš kamišibaj je nastal v Pavlovi vasi izpod rok mojstra Miloša Kostevca, ki je kosu lesa vdihnil dušo. Nato smo prisluhnili kamišibajkarjem iz Kragujevca (Ježeva hišica) in iz Buj (Legenda o savudrijskem svetilniku) in bili navdušeni. Ker smo imeli v času tabora zelo delavno tudi video in foto ekipo, smo si ogledali tudi filmčke z utrinki tabora in fotografije, posnete v okolici Pišec. Timeja Račič Ogorevc nas je ogrela z zvoki citer, nato pa je sledila predstavitev nove igre, ki smo se jo naučili igrati v času tabora – tee ball. ŠKL-ekipa, ki je bila z nami, je posnela čudovit filmček, nam poklonila vso opremo in nas takoj navdušila za igro. Ob zaključku prireditve je na oder stopila gospa ravnateljica Nuška Ogorevc in dejala, da ima danes »toplo srce, polno ljubezni. Ko se sklopi toliko pozitivne energije, vse steče. Naši gostje iz tujine so prišli k nam kot gostje, odhajajo kot prijatelji«. Skupaj z dvema učiteljicama, ki sta bili glavni vodji Unesco tabora Romano Žnideršič in Brigito Vahen, je podelila priznanja in darila vsem šolam, ki so sodelovale na taboru, otrokom, ki so gostili učence drugih šol, staršem, krajanom, sodelavcem. Na koncu pa smo vsi zapeli We are the champions in se poslovili.
Igro smo pripeljali do konca in čas je za počitnice. Se že veselimo novih prijateljstev ob 20. Unesco taboru naslednje leto.
Hvala tudi vsem medijem, ki ste tako ažurno objavljali vse naše članke.

novinarska ekipa OŠ Maksa Pleteršnika Pišece(Janž, Aljaž, Žan in Anej)

Dostopnost