Skoči na glavno vsebino

Učiteljica Sanja Štefanič, vodja Erasmus projekta, je takole povzela dogajanje celega tedna, ki ga je naša 5-članska ekipa preživela na Kanarskih otokih.

V okviru Erasmus projekta Jej lokalno, razmišljaj globalno so se trije učenci (Kristjan Kostevc, Maks Beuc in Sanja Dvoršak) z dvema učiteljicama (Sanja Štefanič in Sanja Dornik) podali na kratkotrajno mobilnost na Kanarske otoke, ki je trajala en teden. Cilj izmenjave je poleg ozaveščanja pomena samooskrbe in trajnostne naravnanosti tudi vključevanje otrok v šolske aktivnosti in mobilnosti.

Gostujoča organizacija CEIP Banaderos je pod vodstvom tamkajšnje ravnateljice Caroline Ester Aparicio Ramos učencem in učiteljicam pokazala šolski vrt, katerega so skupaj urejali. Spoznali so značilne rastline, kot so aloe vera, papaja, obiskali plantažo banan, iz banan pa pripravili jed Pella de Gofio. Izobraževalne vsebine na temo samooskrbe in pomena trajnostne naravnosti, kamor sodi tudi ponovna raba odpadnih materialov, kar je na tamkajšnjih plažah velik izziv, so bile izvedene v naravi.

Naši učenci so bivali pri družinah tamkajšnjih učencev, ki so jim izkazali veliko mero gostoljubnosti. Razkazali so jim mesto Arucas, obiskali so glavno mesto Las Palmas, si ogledali hišo Krištofa Kolumba in muzej MuseumCanarium.  Obiskali so tudi karneval, ki ima na otoku pomembno meso. Le-ta se je odvijal v majhni obmorski vasici Agaete.

Novih izkušenj poln teden se je končal z odhodom domov, kjer bodo učenci in obe učiteljici doživetja delili z ostalimi na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece.

Ko se naši 3 učenci vrnejo iz šole v naravi, pa zapišemo še njihove vtise o tej izkušnji.

Dostopnost