Skoči na glavno vsebino

Četrtkovo jutro, 19. 10., smo začeli z razgibavanjem, sledijo pa delavnice. Danes so z nami tudi učenci sosednjih šol našega Unesco središča. Nekaj smo jih že ujeli na delu … Alina in Izabela sta že v akciji.

Novinarka Ema B je takole zapisala:

“Ko sem prišla v šolo, sem se šla igrat s prijatelji, nato pa smo imeli jutranjo cono. Bila sem v delavnici gozdne pripovedke. Izvedli smo jo pri Maksovi domačiji. Tam smo se tudi malo igrali. Učiteljica Sanja nam je prebrala pripovedko. Ko smo se vrnili v šolo, sem narisala veveričko. Bilo je super.”

Vide delavnica

Priprave na delo na terenu … raziskovanje živih bitij

Priprave na nastop … Malo gibanja na svežem zraku …

Filmarji na delu …

Tudi danes se poje, igra in pleše …

Tudi danes se je iskalo skrite točke pri gradu.

Novinarki Zoja in Ema B sta ujeli otroke na delavnici Gozdne pripovedke pri Maksu …

Novinarka Izabela je ujela folklorne plesalke na vaji in nekaj narave …

Učence na CŠOD misiji sta s fotoaparatom spremljala novinarja Nace in Luka B.

Novinarka Julija Ana je zapisala naslednje in posnela nekaj fotografij …

Danes zjutraj smo šli najprej peš do Gabernice, nato pa sem bila v kuharski delavnici. Vse, kar smo naredili, je bilo dobro, veliko tega smo spekli. Popoldne se bomo poveselili z našimi prijatelji, starši, krajani.

V gozdu pod gradom pa so se danes sprehajale tudi gozdne vile in njihovi prijatelji …

Posebno delavnico pa so imeli učenci pri gradu – land art – z učiteljico Tanjo Plevnik. Naredili so likovno inštalacijo – in sicer spletli mrežo iz trnja, ki simbolizira zgodbo Trnuljčice, ki spi v gradu, ki ga je preraslo trnje. Občutek imamo, da je tudi pišeški grad neke vrste grad s spečo Trnuljčico, ki čaka princa, da grad odpre in približa šolarjem, krajanom, obiskovalcem …

Hkrati so iz kamnov naredili en velik VPRAŠAJ, ker nas vse zanima, zakaj ne moremo v grad. Devetošolci so navedli kup idej, kaj bi se lahko dogajalo pri gradu.

Ideje devetošolcev o tem, katere dejavnosti bi se lahko izvajale v gradu Pišece: muzej čebelarstva, vinoteka, botanični center (spoznavanje življenja v ribniku, vrt orhidej), razstava gliv, lovski muzej, knjigarna, heliodrom, downhill proga za bicikle, delavnice (cepljenje sadnega drevja, pridelava komposta, izobraževanje vinogradnikov, ovčereja in sirarstvo, konjušnica in ture s konji), restavracija z lokalnimi jedmi in burgerji, polnilnica vode, iskanje tartufov, turistično-informativni center, ponudba domačih izdelkov (medeni izdelki, ajdov kolač, kostanjeve jedi …), moka iz mlinov, razgledišče na stolpu, obuditev sejmov in tržnice, predstavitev dejavnosti društev, plezanje, adrenalinski park, bogoslužje ob praznikih.

Cel teden pa sta za vse nas pridno skrbeli tudi naši kuharici Bernarda in Jožica, tudi danes nas čaka prava pogostitev. Hvala vsem, ki ste prispevali kulinarične delicije, z veseljem bomo vse poskusili.

Vljudno vabljeni popoldne ob 15.30 na svečano otvoritev nove učne poti. Se vidimo.

Dostopnost