Skoči na glavno vsebino

V ponedeljek, 15. maja, so 4 novinarji (Tomo, Barbara, Tian in Nej) obiskali uredništvo RTV SLO v Brežicah in si ogledali, kako poteka delo novinarke Enise Brizani in snemalca Miloša. Ker sta pred kratkim naredila posnetek o Puntarski večerji, ki nas je zelo navdušil, nas je zanimalo, koliko časa je potrebnega, da nastane posnetek, ki ga predvaja TV SLO. Povedala sta nam, da sta v Pišecah preživela 3 ure, posnela nekaj izjav otrok, vodje projekta, gospe ravnateljice, obiskala delavnice, v studiu pa porabila še 4 ure, da je nastal posnetek, kot smo si ga lahko ogledali 1. maja.

Enisa nam je pokazala, kako se posname njen tekst, Miloš pa nam je na svojem mogočnem ekranu pokazal, kako se potem tekstu pridruži se video material, izjave, kako se teksti skrajšajo … Bilo je zelo zanimivo in poučno, a vsi smo mnenja, da je njuno delo zelo zahtevno.

Bili smo veseli, da sta si vzela čas in nam z veseljem vse pokazala. Če nam bo uspelo, bomo tudi mi pripravili material za en posnetek.

Novinarka Barbara je takole strnila misli:

Danes smo se odpravili v Brežice pogledat, kaj delajo na RTV. Gospa novinarka Enisa in snemalec Miloš sta nam pokazala, kaj vse delata. Prvo nam je gospa Enisa pokazala programe, kjer izve za novice doma in po svetu. Povedala nam je, da novinarsko delo seveda ni vedno za računalnikom in morata biti vedno pripravljena nekam oditi. Delo lahko še zmeraj opravita doma. Nato sta nam pokazalo, kako narediti “off” (kar je v bistvu govorjenje v mikrofon), snemalec Miloš nam je pokazal, kako združi “off” in videoposnetke skupaj. Enisa in Miloš morata pretvarjati več ur dolge posnetke v 1 minuto in 30 sekund, saj je to po navadi njuna omejitev.

Dostopnost