Skoči na glavno vsebino

V soboto, 21 januarja,  je bil v Pišecah blagoslov obnovljenega kužnega znamenja. Blagoslovila sta ga župnika Gregor in Vlado. Ker je bil praznik svetega Vincenca, so vinogradniki pokazali, kako se obreže trta. Kužno znamenje je prenovila družina Verstovšek. Na prireditvi je godba zaigrala nekaj pesmi.

Takole je sobotno prireditev pri kužnem znamenju opisal novinar Ožbej, novinarja Niko in Urban pa sta posnela nekaj fotografij.

Novinar Tian pa se je pogovarjal s tajnico Dragico, ki mu je malo več povedala o prireditvi Vinogradniškega društva, ki se je odvijala v soboto zvečer v kulturnem domu. Vincekovo je po tradiciji praznik vinogradnikov, na ta dan se namreč začnejo dela v vinogradu, obreže se prvi trs, hkrati pa se pokloni trti in se jo obdari z domačimi prekajenimi dobrotami in zalije z vinom.

Gledališka skupina Smeh ni greh je v dvorani uprizorila kratek skeč na to temo. V nadaljevanju pa je sledil ogled filma Od kola do kupce. Film so člani VD Pišece posneli leta 2018 in ga premierno prikazali v Pišecah, potem pa še v več krajih naše občine in drugje po Sloveniji. Letos pa so se odločili, da skupaj obudimo spomine na leto snemanja in so ga še enkrat predvajali v Pišecah. Film je posnet na DVD. Člani društva so ga prijazno podarili gledalcem v dvorani. Igrajo izključno člani domačega društva. Film ima izrazit etnološki pomen, saj je prikazano delo v vinogradu od priprave kola, rezatve, vezatve v trsju do poletnih del, trgatve kot osrednjega praznika vinogradnikov, kletarjenja in zaključek leta – Martinovo.

Dostopnost