Skoči na glavno vsebino

Žal nam v Pišecah tudi letos ni uspelo organizirati našega tradicionalnega Unescovega tabora Premikamo meje konec oktobra, smo pa vseeno izvedli projektni teden z naslovom SADEŽI DUHA. Tudi letos smo k sodelovanju povabili naše drage Unescove prijatelje iz slovenskih šol in iz tujine. Projektni teden sta na šoli koordinirali učiteljici Tanja Plevnik (vodja Unescovega središča za Posavje, Dolenjsko in Belo krajino) in Tanja Culetto.

Po uvodnem pozdravu koordinatorice zoom srečanja Tanje Plevnik in gospe ravnateljice Nuške Ogorevc smo najprej smo odpotovali v Novi Sad, kjer nas je pričakala naša nekdanja učiteljica slovenščine, pravo sonce in srce Unesca, Rut Zlobec iz Društva Slovencev Kredarica. Predstavili so nam, kaj so delali v sklopu projekta, nato pa je gospa Marija prebrala pesem V novoletni noči, vse lepo pa nam je zaželel tudi predsednik društva.

Na Gimnaziji Bolyai Senta (šola za nadarjene dijake) so izdelovali čudovita tihožitja. Žal se z njimi nismo slišali preko zooma.

Na Šolskem centru Kragujevac (učenka Nikolina) so obeležili mednarodni dan strpnosti, naredili skupinsko tihožitje. Pravijo, da nas občutje hvaležnosti pomlajuje. Pripravili so tudi domači čaj in ga z veseljem popili.

Na OŠ Jovan Jovanović Zmaj Pančevo so tkali, povezali med seboj različne predmete (kemijo, matematiko in državljansko vzgojo), delali kolaže iz naravnih materialov, jesenskega listja, okraske, osmošolci so izdelovali molekule DNK iz maline in mandarine, naredili mila z vonjem sivke …

Na PŠ Brtonigla so pohvalili temo našega projekta, na filmčku prikazali, kaj vse so delali, strašilo, likovne umetnine, učenci na šoli radi kuhajo, naredili so tekmovanje v Junior Master Chefu … Radi se udeležujejo humanitarnih dejavnosti, obeležili so dan jabolke …

Na OŠ Mate Balota Buje so delali kruhke iz zelenjave.

Na OŠ Tenja so bili tudi zelo aktivni, 3. a (učenec Ivano) nam je predstavil svoje delo. Obeležili so dan jabolk, naredili džem, spoznali so islamsko kuhinjo in spekli baklavo, naredili človeka iz sadja in zelenjave, posadili so drevo, se sprehodili po gozdu in spekli klobase.

Na Gimnaziji Brežice so izrezovali buče na zelo zanimiv način. Vsak razred je naredil svojo ikono iz buč. Njihovo sporočilo – bodimo strpni in svet bo lepši! Obeležili so tudi dan strpnosti. Menijo, da se morajo mladi več pogovarjati, da bo manj nestrpnosti med njimi.

Na SIC Brežice so izdelali instalacijo jeseni, lovilce sanj, lepih misli … Z njimi nad posteljo lepše spimo in sanjamo lepe misli.

OŠ Belokranjskega odreda so delali barvila iz naravnih materialov.

Prvič z nami je bila šola iz Zagorja – OŠ Ivana Skvarče. Čisto po naključju so odkrili naš projekt in se z veseljem udeležili aktivnosti. Na šoli spodbujajo gibanje in bivanje v naravi. Okrog šole imajo veliko zelenih površin, visoke grede, potoček …, zato veliko časa preživijo v naravi. Učenci 3. a so pridelali por, kolerabo, jagode … Skuhali so porovo juhico in jo z veseljem pojedli. Nad juho so bili navdušeni in jo še doma skuhali s starši. Pravijo, da je narava najboljša učiteljica.

Tanja Culetto pa je predstavila delo projektnega tedna Sadeži duha na naši šoli. Pohvalila je odlično sodelovanje vseh na šoli, malih in velikih, učencev in delavcev šole. Izvedli smo vrsto zanimivih dejavnosti: pekli jeger z lovci, izdelovali mila, se ukvarjali z zvokom, odšli na ogled repnic na Bizeljsko, se učili z našo bivšo učiteljico Anico Butkovič pod kozolcem, imeli delavnici kamišibaj in stop motion, izdelovali mojstrovine iz blaga in testa, se šli escape room, pekli jabolčni štrudelj, se preizkusili v garden in land artu, pletli košare z gospodom Preskarjem iz Kozjega, spoznavali eksotično sadje, obiskali biodinamično kmetijo Černelič, kožuhali, obiskali pravljico buč pri Bračunovih v Pavlovi vasi …

S sadeži duha pa so se ukvarjali tudi otroci našega vrtca. Ujeli smo jih pri peki piškotov.

V upanju, da se naslednje leto končno srečamo v živo, nam je Tanja Plevnik zaželela lepe praznike in pohvalila pozitivno energijo, ki nas je povezovala vse te dneve.

ŠOLSKA NOVINARKA PIKA pa je takole zapisala:

Zaradi zdajšnjih razmer nismo mogli imeti Unesco tabora kot pred nekaj leti, a smo dokazali, da razdalja in meje niso ovira. Tako so vse ostale šole in tudi mi imeli dan ali dneve, posvečene Unescu taboru pod imenom Sadeži duha. In tako smo se danes, v četrtek 25. novembra, ob 12. uri zbrali na zoomu, kjer smo predstavili, kaj vse smo naredili. Vsaka šola je imela nekaj minut za predstavitev in v teh nekajminutnih predstavitvah smo ugotovili, da so šole, ki hodijo k nam na Unesco tabore, še vedno motivirane in predane taborom, četudi le na daljavo.

Zoom je bil poln veselih otrok, starih prijateljev in seveda čudovitih umetnin, pesmi, kuhanja in vsega, kar je povezano s sadeži duha.

In upajmo, da se bomo lahko že naslednje leto videli v živo.

Dostopnost