Skoči na glavno vsebino

V torek, 16. 11., je na šoli zelo živahno, kajti pri pouku ne uporabljamo zvezkov in pisal, ampak beremo, preizkušamo, eksperimentiramo. Na obisku je namreč HIŠA EKSPERIMENTOV iz Ljubljane. Ekipa njihovih sodelavcev je za naše učence pripravila zanimive dejavnosti in učenci so takoj “padli noter”. Nekaj fotografij, članki o tem, kaj so počeli na določenih postajah, pa bodo zbrali šolski novinarji tekom dneva.

Hana iz osmega je povedala: ” Danes je super dan, ker ni pouka. Spoznala sem nekaj novih eksperimentov. Super mi je bil eksperiment, kjer sva z Justinjanom skupno sodelovala, da sva opravila nalogo – poiskati sva morala težišče in prelagati kocke z enega kupa na drugega. Pričakujem, da bo cel današnji dan zanimiv in poučen.”

Urban iz petega je povedal: “Všeč mi je, ker imamo eksperimente, lahko veliko preizkušamo, vsi so zanimivi … Všeč mi je bil eksperiment, ko sva s sošolcem prelagala domine. Zanimivo je bilo tudi, ko smo iz domin prepoznali Nikolo Teslo. Dan bo res zanimiv.”

Kaja iz šestega je povedala, da ji je bil všeč poskus, ko je morala na magnetno kroglo nanizati matice, da je nastal stolp. Uspelo ji je. Dan ji je zanimiv, saj je dinamičen in ni dolgčas.

Ožbej iz petega je povedal, da mu je bil všeč poskus, ko je bilo treba sestaviti most iz kock. Nato so nanj dali figurice, da so videli, kako trden je most. Tudi njemu so všeč takšni dnevi, ko je pouk prikazan na zabaven način.

Luka iz prvega pravi, da mu je všeč eksperiment z vlakom, ki nima okroglih koles. Sicer pa takšnih poskusov še ni videl, zato mu je vse zelo všeč.

Gloria iz drugega pravi, da je dan zanimiv, posebej všeč ji je bil poskus z mavrico. Ker je dan še dolg, se veseli, da bo naredila čim več eksperimentov.

Na hitro smo ujeli tudi Jurija, bodočega študenta fizike in matematike iz Slovenj Gradca, ki kot študent pri Hiši eksperimentov dela 6. leto. Danes so s seboj pripeljali vsaj 60 eksperimentov. Njegov najljubši eksperiment nosi naslov Kje je trik, sam pa vodi delavnico izdelave kamere obscure in letala ciklon iz pisarniškega materiala. Pravi, naj le upoštevamo vse ukrepe, da bomo virus čimprej premagali in se vrnili v normalne tirnice. V Hiši so v času epidemije dodali veliko spletnih aktivnosti, najraje pa sodeluje z učenci v živo.

Nekaj eksperimentov pa so učencem predstavili tudi sodelavci Hiše eksperimentov.

Dostopnost