Skoči na glavno vsebino

5 učencev, ki letos obiskujejo izbirni predmet ZVEZDE, je v sredo, 15. 9., učiteljica Brigita odpeljala kar v vesolje. No, ja, ne v čisto pravo vesolje, a tam, kjer so bili, bi lahko rekli, da so se počutili kot v vesolju. Poslali so nam nekaj fotografij, več pa nam povedo, ko se vrnejo domov.


Šolski novinarki Pika in Maša sta takole opisali obisk Noordung centra. Bravo, punci!

Popotovanje po vesolju

V sredo 15. septembra po kosilu smo se odpeljali vesoljskemu centu Noordung na proti. Po 1 uri in pol vožnje smo prispeli pred ta nenavadno oblikovan center.

Ko smo prispeli, nas je vodička sprejela in odšli smo do »rakete«. S pomočjo virtualne resničnosti smo se »peljali« okoli zemlje in nato še malo nad Slovenijo.

Po tej razburljivi izkušnji pa smo si pogledali razstavo. Na začetku smo izvedeli, po kom se imenuje Noordung center in slišali kratek življenjepis o gospodu Noordungu. Na razstavi smo si ogledali makete satelitov in izvedeli, da ima Slovenija kar dva svoja satelita. Izvedeli smo tudi o njihovi uporabnosti. Videli smo tudi vesoljski kamen (ki je v bistvu kovina bazalt).

Na koncu pa smo si še ogledali, kako astronavti živijo v breztežnostnem prostoru. Videli smo tudi primerke astronavtske hrane.

Za konec smo ogledali deset minut Disnyevega zelo starega filma, ki opisuje, kako so ljudje začeli izdelovati rakete in izdelali »rakete« na zračni pogon.

Po vseh teh zabavnih aktivnostih smo pa veseli pomahali Vitanju in se odpeljali domov.

Pika Skrivalnik in Maša Beuc

Dostopnost