Skoči na glavno vsebino

Zadnji šolski dan pred zimskimi počitnicami (12. 2. 2021) smo se na zoom uri srečali učenci iz Pančeva, učenci slovenščine iz Novega Sada, učenci srbščine iz koprske regije in naši sedmošolci.

Pogovor, ki sta ga vodila učitelj Predrag iz Pančeva in učiteljica Tanja iz naše šole, je bil na temo prijateljstva, sveta, kako ga vidimo okoli sebe …

Vsaka šola se je predstavila s krajšo predstavitvijo: učenci slovenščine iz Novega Sada so zapeli pesem o straneh neba, učenci iz Pančeva so zaplesali madžarski ples in povedali, katere so zanje najlepše besede, učenci srbščine iz koprske regije so predstavili temo sv. Save, učiteljica Tanja pa je predvajala himno, ki je nastala na enem od Unesco taborov v Pišecah.

Učenci so povedali, da si zamišljajo svet okoli sebe kot prostor, poln prijateljev, ljubezni, pomoči, razumevanja, le včasih se kdo tudi skrega, jezi in je žalosten. a to je bolj redko.

Učenci pravijo, da so žalostni, ko se skregajo s prijatelji. Naša Pika pa je dodala, da je žalostna zato, ker smo v čisto drugačni situaciji, kot bi sicer bili, če ne bi bilo korone. Več bi se družili, ne pa sedeli za ekrani. V času, ko poteka šolanje na daljavo, Pika tudi piše zgodbe in pesmi. Leon pravi, da pogreša trgovine, šolo in prijatelje malo manj.

Na vprašanje, kako si zamišljajo življenje na planetu, če vladata le ljubezen in prijateljstvo, je Tinkara odgovorila, da je to sicer lepo, a po drugi strani tudi malo dolgočasno, ker se nič ne dogaja. Tudi Pika meni, da bi bil svet tako popoln, a je to sploh mogoče? Ljudje smo si namreč zelo različni, zato je težko verjeti, da bi se vsi razumeli in imeli radi.

Učitelj Predrag se je na koncu vsem zahvalim za sodelovanje (bilo nas je okrog 50 na zoomu), poudaril pomen ljubezni, kajti le ljubezen gradi mostove prijateljstva, zato bomo takšna srečanja še ponovili. Učiteljica Tanja pa pravi, da smo danes posejali seme, ki naj obrodi z najrazličnejšimi cvetovi na čudovito barvitem travniku.

LJUBEZEN … LJUBAV … PRIJATELJI … DRUGARI … OTROCI … DJECA … VSI SKUPAJ – SVI ZAJEDNO – ZA LEPŠI SVET!

Dostopnost