Skoči na glavno vsebino

Vetrovna, a sončna sreda je prinesla učencem od 1. do 5. razreda poseben izziv. Postati so morali raziskovalci zime. Učitelji Katja, Romana in Matjaž so zanje pripravili naravoslovni dan z naslovom NARAVA POZIMI s kopico zanimivih dejavnosti.

Zjutraj so se skupaj zbrali na zoom uri, predstavili potek dela, nato pa sta se jim na daljavo priključili dve sodelavki Kozjanskega parka, Tina Osovnikar in Barbara Plostajner, in predstavili bobra, divjad in ptice pozimi. Veliko zanimivega in poučnega smo izvedeli o bobru, in sicer da je največji med glodavci, tehta tudi do 30 kg, je vegetarijanec, pod vodo zdrži do 15 minut, iztrebke pušča v vodi, sprednja dva zobka ima oranžne barve, plavalno kožico ima le na zadnjih nogicah …

Lana pa je na raziskovalnem sprehodu skoraj srečala bobra … Bravo, Lana!

Glede ptic pa smo izvedeli, da jih vsaj 80 vrst ostane čez zimo v Sloveniji, ostale gredo v tople kraje. Spoznali smo plavčka, kosa, liščka, zeleno žolno, velikega detla, taščico in slišali njihovo oglašanje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sledila je prva naloga – malo tudi za krepitev imunskega sistema in dobrega počutja – raziskovalni sprehod. Pred odhodom na teren so si morali pripraviti raziskovalno škatlo (v njej karton od jajc in kartončki s sličicami, kaj vse bodo morali v naravi najti). Primerno se je bilo treba obuti, v nahrbtnik dati še kakšno vodo, in akcija! Narava pozimi (čeprav ni danes ravno odeta v snežno odejo) ponuja marsikaj zanimivega, v to so se prepričali tudi učenci sami.

Po sprehodu so učence čakale nove dogodivščine. Učitelji so jim pripravili dejavnosti, vsak pa si je moral izbrati vsaj dve. Z veliko mero ustvarjalnosti, domišljije, malo tudi pomoči starejših so nastali čudoviti izdelki: hrana za ptice, ptičje krmilnice, zimski mobili, ledeni ornamenti, ledeni svečniki …

HRANA ZA PTICE

LEDENI ORNAMENTI IN SVEČNIKI

ZIMSKI MOBILI

5 PIŠEŠKIH “PUBECOV” PA JE ŠLO SKUPAJ ISKAT NARAVOSLOVNI ZAKLAD. VMES SO ŠE KAKŠNO REKLI, UŽIVALI NA SVEŽEM ZRAKU IN REŠILI VSE NALOGE. BRAVO, EKIPA!

Tjašin mozaik izdelkov

Dostopnost