Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 24. 12. 2020, smo se vsi učenci in delavci šole zbrali na zoom srečanju ob 11. uri in skupaj obeležili dan samostojnosti in enotnosti.

Pozdravila nas je učiteljica slovenščine Katja Kobe, vodja kulturnega dne in kulturnega programa, nam predstavila potek prireditve in nam prebrala misel Kozme Ahačiča:

Vsako leto bolj smo poudarjali, kako božični in novoletni prazniki izgubljajo svoj pomen zaradi vse večje nakupovalne mrzlice. Zdaj nas je narava sama prisilila v omejitev tistega, kar je pri praznikih vidno na zunaj. To samo po sebi ne pomeni, da bomo božič preživeli lepše. A imamo priložnost. Zato iz srca želim vsakemu, da doživi lep božič, lepo novo rojstvo. Sprejmimo izziv, dovolimo si biti veseli. Praznujmo do zadnjega kotička svojih src. Spregovorimo si v jeziku, ki ne potrebuje besed. Za darilo bomo v letu pred nami prej ali slej dobili tisto, kar v resnici največ pomeni. Človeški stik, dotik roke, obraze brez maske. Letos ne bo za praznike nihče sam, saj zdaj vsi samoto mnogo bolje razumemo. Vsi bomo mnogo bolj z vsemi. Tudi s tabo.

Sledila je slovenska himna, nato pa sta nam Doris in Pika v prijetnem klepetu povedali marsikaj zanimivega o tem državnem prazniku.

Uvod v glasbeno-plesne točke je bila pesem MOJA DEŽELA v izvedbi Lane Dušič in PIke Skrivalnik (montaža učitelj Dejan Jerončič), nato pa je sledilo predvajanje posnetkov učencev, ki so svoje plesno-pevske točke predhodno naložili v poseben kanal v Teamse.

Anja Ivnik nam je zaigrala na klaviature, Luka Baškovič je s sestrico Emo zapel ob kitari, Tjaša Novak se je predstavila s citrami, Nace in Ožbej Matijevc sta zapela in zaigrala na doma izdelani kitari, Lana Žibert je zapela, Julija Ana Verstovšek pa zaplesala ob svoji smrečici. Alina Ogorevc se je predstavila s pesmico o jelenčku Rufolfu, sestrici Teja in Larisa Cvenk sta zapeli pesem o mamici ob harmoniki, Anja Germovšek je zapela Jingle bells ob kitari, Lana Pikelc pa o planikah tudi ob kitari. Janža Renerja smo slišali ob zvokih klavirja, devetošolki Zala Kostanjšek in Lana Dušič pa sta zaključili s pesmijo o prijateljstvu.

Lan Narat je prebral čudovito božično pesem, ki jo je sam napisal.

Sledila sta dva filmčka z novoletnimi željami naših sedmo-, osmo- in devetošolcev z razredničarkama Brigito Vahen in Tanjo Culetto. Na zabaven in izviren način so nam zaželeli lepe praznike in srečno novo leto.

Na koncu pa je k besedi prišla še gospa ravnateljica Nuška Ogorevc. Vedno najde lepe besede za vse nas, tudi tokrat nam je povedala in zaželela naslednje:

Dragi učenci, učenke. Dragi starši, sodelavci!

Leto, ki ga zaključujemo  je bilo zagotovo drugačno kot vsa do sedaj. Kljub temu je prineslo veliko lepih trenutkov, doživetij. A hkrati nas je postavilo pred nove izzive.  Vendar le tisti, ki verjame, da je izziv priložnost, postane boljši in  premaga vse ovire. Tu smo pokazali, koliko  zares zmoremo. Prvič smo se srečali, da pouk ni potekal v šoli, v učilnicah ob učitelju in prijateljih. Ampak tako, drugače na daljavo. Spoznali smo, da kar nam je bilo  še nedavno nazaj samo po sebi umevno, ni tako.

Prineslo je spoznanje, da si ob dnevih obdarovanja zaželimo vrnite se v šolo,  se družiti s prijatelji, se objeti, igrati in zabavati skupaj, se naučiti kaj novega ob učitelju poleg sebe.

Ponosna sem na vse vas, na vse, kar smo pokazali in se naučili v teh časih.  Ker znamo stopiti skupaj, nam vse to lažje uspeva, čeprav ni vedno lahko.  Tako kot smo Slovenci to znali pred 30 leti, ko smo združili moči in na plebiscitu  za samostojnost rekli da za boljši jutri. Prav je, da verjamemo vanj, v boljši jutri.

A če verjamemo drug v drugega, si pomagamo, imamo pogum  in srčnost,  je uspeh tu. Hvala vam za prečudovito predpraznično vzdušje danes. Vaši glasovi so pričarali čarobnost lepega.

Dragi starši, izjemna  hvala vam za vaša prizadevanja, sodelovanje in podporo pri našem delu. 

Ob zaključku imam to prijetno nalogo, da se vam zahvalim. Za vse dobro v tem letu. Biti vaša ravnateljica je veselje in privilegij.

Naj vam zaželim ob vstopu v novo leto veliko poguma.  Naj vam bo napolnjeno s prijaznostjo, spoštovanjem, medsebojnim razumevanjem. Z  zdravjem, z znanjem in  s srčnostjo.

Dragi učenci in učenke, starši, sodelavci, sodelavke!

Bodite zdravi. Z željo, da vam kmalu sežemo v roko, preživite praznične dni prijetno in vse dobro v novem letu vam želim.

Pomahali smo si še v slovo, se odklopili od zooma in se podali radostim v pričakovanju božičnega večera naproti.

PONOSNI SMO NA TO, DA ŽIVIMO V LEPI SLOVENIJI IN HODIMO V ŠOLO V SRČNEM KRAJU, KOT SO PIŠECE.

Dostopnost