Skoči na glavno vsebino

Učenci 4., 5. in 6. razreda, pozor! Učitelj Jure je za vas pripravil naloge, ki jih morate opraviti, če želite osvojiti Krpana. Dajmo, veselo na delo! Srečno!

ŠPORTNI PROGRAM KRPAN

Pozdravljeni! Ta teden se potegujemo za priznanja in kolajne športnega programa KRPAN. Vse naloge, ki so del tega programa, smo izvajali in utrjevali že tekom šolskega leta pri urah športa, zato jih boste z lahkoto opravili tudi doma in to že v prvem poskusu. Seveda lahko vajo poskusite izvesti večkrat. Pri vseh nalogah zopet velja pravilo poštenosti.

Naloge si shranite v športni dnevnik.

4. RAZRED

 

  1. DVA IZLETA

Opraviti je treba 2 izleta. Zaželjeno je, da je višinska razlika izletniške točke vsaj 200 metrov. Če izlet na vzpetino ni mogoč, ga opravi v ravninskem delu. V vsakem primeru naj bo nekaj več kot 2 uri hoje (v obe smeri). Na ravninskem delu 2 uri hoje ustreza približno 8 kilometrom. Na izlet se odpravimo v ustrezni opremi (pohodni čevlji, nadomestna oblačila, dovolj tekočine).

Zagotovo ste v tem času nekateri že hribolazili in imate to nalogo       opravljeno. Zato samo izpolnite tabelo.

 

Kam sem se odpravil? Kolikšna je bila višina vzpetine? Koliko časa sem hodil?
     

 

 

Tvoja fotka iz izleta:

 

 

 

 

 

 

 


  1. ODRIVANJE V STOJO NA LAHTEH – STOJO NA GLAVI

Postavimo se v oporo čepno na eni nogi (druga noga je na tleh v zanoženju) približno 20 do 30 cm od stene in obrnjeni k njej. Z zamahom zanožene in odrivom stojne (pokrčene) noge preidemo v stojo na lahteh, tako da se naslonimo s stopali na steno. Po dotiku stene se takoj spet vrnemo v začetni položaj. Nekdo nam lahko tudi asistira. Za stojo na podlahteh izberemo mehko podlago. Naloga je opravljena če smo se odrinili v stojo in se nadzorovano in varno vrnil v začetni položaj.


 

Tvoja fotka:

 

 

 

 

 

 


 

  1. PREMET V STRAN – KOLO

Narediti je treba premet v stran (kolo).

Na spodnji povezavi si oglej končno izvedbo.

https://www.youtube.com/watch?v=AoJRRDoLUNg

Začnemo lahko v položaju pajaca ali iz pokončne stoje. Premet izvajamo v poljubno stran. Izvedba mora bit tekoča, brez postankov. Če je možno, takoj za prvim premetom povežemo še drugega in tretjega.

Posnemi se in pošlji svoj video na mail!

 

  1. OSNOVNA PODAJA Z ZAMAHOM NAD RAMO

 

Tri metre (ali tri daljše koreke) od stene na tla narišemo črto. Stopimo za črto in 15-krat zaporedoma vržemo žogo v steno ter odbito žogo ujamemo. Mečemo z eno roko (boljšo). Žogo ujamemo z obema rokama. Pri lovljenju se lahko pomikamo levo in desno, ne smemo pa prestopiti črte na tleh. Tudi žoga nam ne sme pasti iz rok. Uporabljamo manjšo žogo, ki jo lahko primemo v eno roko. Nalogo lahko opravljamo kolikokrat hočemo, oz. dokler ne dosežemo 15 metov.

 

Koliko metov si dosegel?

 

 

  1. MET NA KOŠ Z MESTA

Dva metra (dva daljša koraka) od koša narišemo na tla lok. Stojimo za črto na poljubnem mestu loka in 10-krat zaporedoma vržemo žogo proti košu z namenom, da koš tudi zadenemo. Uporabimo dobro napihnjeno težjo odbojkarsko ali podobno gumijasto oziroma plastično žogo. Nalogo opravimo, če od desetih metov na koš zadanemo vsaj trikrat.

 

Kolikorat si zadel koš?

 

 

 

  1. TEK 6 MINUT V POGOVORNEM TEMPU

 

 

Teči moramo 6 min v lahkotnem pogovornem tempu. Za tek izberemo pot v naravi. Med tekom se ne smemo ustavljati ali hoditi, prav tako pa ni priporočljivo da ves čas teka šprintamo.

 

 

 

6 min sem pretekel:

  1. Z lahkoto, brez ustavljanja
  2. Moral sem se enkrat ustaviti
  3. Nisem mogel preteči razdalje brez ustavljanja

 

  1. TEORIJA

Odgovori na naslednja vprašanja:

Kakšno opremo potrebujemo, ko se odpravimo na izlet?

 

Kako se zaščitimo pred klopi?

 

 

Kako varujemo naravo?

 

 

  1. razred

 

  1. DVA IZLETA

Opraviti moramo 2 izleta. Zaželjeno je, da je višinska razlika izletniške točke vsaj 500 metrov. Če izlet na vzpetino ni mogoč, ga opravimo v ravninskem delu. V vsakem primeru naj bo nekaj več kot 3 ure hoje (v obe smeri). Na izlet se odpravimo v ustrezni opremi (pohodni čevlji, nadomestna oblačila, dovolj tekočine).

Zagotovo ste v tem času nekateri že hribolazili in imate to nalogo opravljeno. Zato samo izpolnite tabelo

 

 

Kam sem se odpravil? Kolikšna je bila višina vzpetine? Koliko časa sem hodil?
     

 

Tvoja fotka iz izleta:

 

 

 

 

 

 

 

  1. PRESKAKOVANJE KRATKE KOLEBNICE

Pripravimo si kolebnico ali debelejšo vrvico in jo zavrtimo ter 15 krat sonožno preskočimo. Preskakujemo lahko z medskoki ali pa povezano. Nalogo lahko opravljamo toliko časa dokler nam naloga ne uspe.

Če si to nalogo že opravil pri nalogi “Ninja” si samo zabeleži rezultat koliko preskokov si opravil.

 

Kolikokrat si preskočil kolebnico?

 

 

 

 

  1. ODBOJKA: ZGORNJI ODBOJ ŽOGE S PRSTI

Na ravno steno narišemo krog s premerom 80 centimetrov. Središče kroga je 2,5 metra od tal. Na tla narišemo črto, 2 metra oddaljeno od stene. Postavimo se za črto in poskušamo z zgornjim odbojem zadeti krog na steni. Pri vsakem poskusu si vržemo žogo od 50 do 70 cm nad glavo in jo nato z zgornjim odbojem usmerimo proti krogu. Če žoga zadane krog ali se dotakne krožnice, štejemo za zadetek. Uporabimo  lažjo odbojkarsko žogo. Nalogo uspešno opravimo, če od 10 zaporednih poskusov dosežemo vsaj 7 zadetkov. Če se med nalogo zmotimo lahko začnemo od začetka, vendar tudi zadetke štejemo od začetka.

 

Koliko odbojev ti je uspelo narediti?
  1. NOGOMET- UDAREC ŽOGE Z NOGO

Dva metra (dva daljša koraka) od stene narišemo na tla črto. Stopimo za črto in udarjamo žogo z nogo proti steni. Odbite žoge lahko ustavljamo samo z nogo. Udarec je lahko s poljubnim delom stopala. Črte ne smemo prestopiti, lahko pa udarimo žogo, ki je obstala na črti ali nekoliko pred njo. Uporabimo odbojkarsko ali katerokoli drugo žogo. Nalogo uspešno opravimo,  če od desetih poskusov najmanj 7-krat uspešno izvedemo udarec.

 

 

Koliko udarcev ti je uspelo?

 

 

  1. TEORIJA

Odgovori na naslednja vprašanja:

  1. Zakaj je kajenje škodljivo?

 

 

  1. Kako se ogrejemo pred vadbo ali tekmo?

 

 

  1. razred

 

  1. DVA IZLETA

Opraviti moramo 2 izleta. Zaželjeno je, da je višinska razlika izletniške točke vsaj 600 metrov. Če izlet na vzpetino ni mogoč, ga opravimo v ravninskem delu. V vsakem primeru naj bo nekaj več kot 3 ure hoje (v obe smeri). Na izlet se odpravimo v ustrezni opremi (pohodni čevlji, nadomestna oblačila, dovolj tekočine).

Zagotovo ste v tem času nekateri že hribolazili in imate to nalogo opravljeno. Zato samo izpolnite tabelo

 

NADOMESTNA NALOGA:

Lahko pa opravimo kolesarski izlet z najmanj 25 kilometri vožnje (v obe smeri).

 

Kam sem se odpravil? Kolikšna je bila višina vzpetine? Koliko časa sem hodil?
     

 

 

 

  1. POSKOČNA POLKA

 

Preko spodnjega videa se poskušamo naučiti tradicionalni slovenski ples polko.

https://www.youtube.com/watch?v=CcaYRXjfCa0

 

Ko bomo ples obvladali povabimo enega od staršev, da skupaj z nami zapleše. Posnamemo se.

 

 

Moj polka video:

 

 

 

 

 

 

 

  1. TEK 10 min V POGOVORNEM TEMPU

 

 

Tečemo 10 minut v pogovornem tempu. Najlažje bomo tekli v naravi, lahko pa si tek prilagodimo glede na zmožnosti in kapacitet, ki jih imamo. Med tekom se ne smemo ustavljati, prav tako pa ni smotrno šprintati.

 

 

 

 

 

 

Tek 10 min sem pretekel:

  1. Z lahkoto, brez ustavljanja
  2. Moral sem se enkrat ustaviti
  3. Nisem mogel preteči razdalje brez ustavljanja

 

 

 

  1. TEORIJA

 

Odgovori na naslednja vprašanja:

 

  1. Kakšen je pomen gibanja oziroma športa za razvoj otroka in mladega človeka, ter za poznejše polno in zdravo življenje odraslih?

 

 

  1. Katere vaje za krepitev pomembnejših mišičnih skupin poznaš?

 

 

 

 

 

 

 

Dostopnost