Skoči na glavno vsebino

V ponedeljek, 21. 10. 2019, je svoja vrata na široko odprl že 20. mednarodni Unesco tabor, tokrat pod naslovom 20 LET TKEMO NITI ZA TOPLO STRAN SRCA. Letos namreč praznujemo 20 let vstopa OŠ Maksa Pleteršnika Pišece v svetovno mrežo UNESCOVIH šol in prav toliko let organiziranja mednarodnih taborov. Za domačo šolo bo to hkrati projektni učni teden. Odločili smo se narediti izbor najbolj uspešnih delavnic iz prejšnjih let, jih nadgraditi oziroma reciklirati. Prednost dajemo alternativnim učnim pristopom, ki vključujejo zunanje okolje kot učni prostor, uporabo sodobne tehnologije, somentorstvo domačih in gostujočih učiteljev, izkustveno učenje, aktivno povezanost s krajem. Tudi letos je z nami okrog 18 šol. Poleg sosednjih so se nam znova pridružili učenci in dijaki iz Pančeva, Sente, Kragujevca, Novega Sada, Buj.

Po današnji otvoritvi, ki je potekala v Domu Pišece, smo se vsi preselili v šolsko jedilnico, kjer že tradicionalno poteka pokušina jedi, ki jih prinesejo šole, udeleženke Unesco tabora. Tako smo tudi letos uživali ob odlični hrani, pogovoru z udeleženci in že tkali prve niti prijateljstva do toplega srca.

Naj zaključimo z besedami glavne koordinatorice tabora na šoli Urške Tomše: »Na letošnjem taboru ne želimo, da izkusite samo novo doživetje, odlično hrano, nova prijateljstva. Želimo, da izkusite našo prijaznost, srčnost in pripravljenost za vse. Upamo, da bomo v tem tednu uspeli uresničiti kombinacijo vsega in da bomo skupaj prepletali niti še za naslednjih 20 let.

Samo topli, sočutni ljudje znamo občutiti prave stvari. Zato smo srečnejši in to nas dviguje nad nadpovprečne. Zakorakajmo torej pogumno v še en nepozaben tabor.«

več fotografij na linku

Dostopnost