Skoči na glavno vsebino

Poletni jedilnik
Jedilnik od 4.7. do pričetka novega šolskega leta najdete tukaj.

Prekuhavanje pitne vode
Javno podjetje Komunala Brežice d.o.o., obvešča uporabnike vodovodnega sistema Bizeljsko (naselje Bizeljsko – ulice, Bizeljska vas, Orešje, Bukovje, Drenovec, Bračna vas, Nova vas ob Sotli, Stara vas-Bizeljsko, Brezovica na Bizeljskem, Vitna vas, Dramlja, del Podgorja pri Pišecah, Pišec in Župelevca, da je zaradi mikrobiološke neskladnosti, z dnem 28. 6. 2016 uveden ukrep obveznega prekuhavanja pitne vode. Ukrep prekuhavanje pitne vode se izvaja do preklica! Več lahko preberete tukaj.
Prispevek s taborjenja
tabor
Delovni zvezki in potrebščine za šolsko leto 2016/17
Seznam delovnih zvezkov in šolskih potrebščin za šolsko leto 2016/17. Seznam delovnih zvezkov je bil potrjen na svetu staršev, 14.6.2016. Cene so zgolj informativne, šola ne prodaja šolskih potrebščin in delovnih zvezkov. Pripomočke, ki jih učenci že imajo ali so še uporabni iz prejšnjih let (atlas, šestilo,…), ni potrebno ponovno kupovati.

Slovo všolanih otrok in zaključek vrtca
V sredo 22.6. smo imeli slovo otrok, ki zapuščajo vrtec in pozdravljajo prvi razred. Otroci so se s pesmijo, igro in plesom skupaj s starši poslovili in kmalu bodo odkorakali šolskim izzivom naproti.
Nato smo se skupaj z vsemi otroki in starši zbrali pred šolo, se razdelili v dve skupini in izvedli orientacijski pohod po Pišecah, ki sta ga organizirala kineziologinja Maja Sušin in profesor športne vzgoje Marko Bizjan. Otroci so radovedno in z zanimanjem poiskali vse skrite klobučke, skupaj plesali, peli in se sladkali s sladoledom. Po kratkem, a prav zabavnem pohodu smo veselo druženje nadaljevali na otroškem igrišču, kjer so starši poskrbeli za jedačo in pijačo. 
Hvala Maji in Marku za vodenje orientacijskega pohoda ter staršem za zaključno pogostitev.
Vzgojiteljice vrtca
zakljucek 69

Glasbeni festival
Ob spremljavi kitaristke prof. Branke in violinista prof. Kristjana iz Glasbene šole Krško so otroci iz Vrtca Pišece  na glasbenem festivalu zapeli  nekaj ljudskih  pesmi. Obiskovalci festivala so jih nagradili z bučnim aplavzom.

IMG 1813
Unesco Večerja in obeležitev državnega praznika
Ob zaključku leta je čas za Večerjo – ne kakršno koli, ampak Večerjo z veliko začetnico, saj je tudi res velik dogodek za nas in naš kraj. Letos še prav posebej, saj smo k sodelovanju povabili tudi starše in tako odprli vrata naše šole tudi za njih. Dan odrtih vrat je minil v različnih delavnicah, zvečer pa je sledil še glasbeni festival, kjer so se predstavili naši učenci. 
vecerja2016 18 glasfestival 1
(fotogalerija mizarske delavnice naknadno)
Obisk muzeja

Otroci v spremstvu vzgojiteljic in staršev iz Vrtca Pišece smo se 15.6.2016 z avtobusom odpeljali na izlet v Brežice v Posavski muzej.  Ogledali so si si glasbene freske, Viteško dvorano in poslušali baročno glasbo. Otroke je najbolj navdušil nastop glasbenikov iz Glasbene šole Brežice in iskanje podob na stenah ter stropu  Viteške dvorane. Ob koncu je sledila pogostitev, po kateri smo se odpravili nazaj v vrtec.
obiskmuzeja 1
Vabilo
letak
Delovni zvezki in potrebščine za šolsko leto 2016/17
Seznam delovnih zvezkov in šolskih potrebščin za šolsko leto 2016/17. Seznam delovnih zvezkov je bil potrjen na svetu staršev, 14.6.2016. Cene so zgolj informativne, šola ne prodaja šolskih potrebščin in delovnih zvezkov. Pripomočke, ki jih učenci že imajo ali so še uporabni iz prejšnjih let (atlas, šestilo,…), ni potrebno ponovno kupovati.
Taborjenje

taborjenje 38
Debeli rtič – šola v naravi
Torek
Dan je bil pester. Po zajtrku nam je vrtnarka Nataša pokazala značilno primorsko rastlinje in zelišča. Sledilo je plavanje, šolsko delo in kosilo. Pred večerjo smo odšli na pohod po Resljevem gaju ter si slovensko Primorje in del italijanskega ogledali še iz vzpetine. Večer smo zaključili z »odštekanim plesom«. Otroci se zelo dobro počutijo.

Ponedeljek
Srečno smo prispeli na Debeli Rtič. Med potjo smo si ogledali tudi zanimivo Cerkniško jezero. Popoldne smo izkoristili za preverjanje plavanja. Zvečer smo se sprehodili ob obali in si privoščili sprostitev na igralih. Noč je bila presenetljivo zelo, zelo mirna.
sola v naravi 2016 75

Načrt dejavnosti “Taborjenje ob reki Krki, 16. in 17.6. 2016”
16. in 17. 6. 2016 bomo imeli naravoslovno-tehniška dneva ob reki Krki (Jamnik) za učence 6., 7. in 8. razreda. Učence pripeljete starši ob 10.00. Prvi dan bomo imeli na mestu športne in tehniške aktivnosti, drugi dan pa bo organiziran pohod na Šentvid v spremstvu strokovnjakov za preživetje v naravi in predstavitev dela z reševalnimi psi KD Izar. Učenci bodo iz 16. na 17. prespali na mestu, v šotorih oz. pripravljenih ležiščih na kozolcu. Starši prevzamete svoje otroke 17.6. ob 14:00.  Cena za dva dni je10 evrov, ki jih boste poravnali preko polžnice.
Več najdete tukaj.
Anketa za starše – podaljšan rok reševanja
Prosimo starše otrok, ki obiskujejo vrtec in šolo, da si vzamejo čas in izpolnijo anketo. Anketa bo odprta do 6.6.2016. Hvala.
Pogovorna ura, četrtek 2.6. ob 16.00
Prestavljena pogovorna ura bo v četrtek, 2.6. ob 16.00
TEKMOVANJA
Atletsko občinsko tekmovanje
V sredo, 25. maja so na občinskem tekmovanju nastopili:Andraž Petrišič (300 m), Klemen Kobe (1000 m), Gašper Kene in Tomaž Travnikar (vorteks), Domen Lesinšek in Aljaž Denžič (60 m). Medalji sta osvojila Andraž Petrišič (2. mesto) in Klemen Kobe (3. mesto). Po rezultatu se na področno tekmovanje uvrstijo: Andraž Petrišič, Domen Lesinšek in Klemen Kobe.

4. UNESCO tek na Ptuju
Letos smo 18. maja 2016 tekli na UNESCO teku, ki ga organizira Gimnazija Ptuj. Gre za eno izmed najlepših in odlično organiziranih množičnih prireditev v Sloveniji. OŠ Maksa Pleteršnika je zastopalo 16 učenk in učencev, ki so uživali v teku in spremljevalne dogodke z več kot 2000 udeleženci iz Slovenije, Hrvaške, Italije. Ob tem so lahko prišli v stik z ambasadorji teka. Tako ni izostal avtgogram Petra Prevca, Primoža Kozmusa, Dejana Zavca, …
Poleg teka smo se udeležili tudi delavnic, ki so jih ponujale ptujske ulice (žongliranje, nogomet, fair play, ustvarjalne delavnice,…). Čestitke organizatorju in udeležencem, mi pa se zagotovo vrnemo na Ptuj prihodnje leto!

Tekmovanje “Kaj veš o prometu”

V torek, 17. maja 2016 je na OŠ Brežice potekalo tekmovanje “Kaj veš o prometu”.  Najprej so opravljali teoretične teste, potem vožnjo v prometu in zaključili s spretnostno vožnjo. Najbolje se je odrezal Klemen Kobe z 9. mestom in brezhibno vožnjo na spretnostnem poligonu.

Šolo so zastopali: Klemen Kobe, Taj Jeromel,Marko Sušin, Miran Abram (mentor).
Državno prvenstvo v velikem kanuju
V četrtek, 12. maja 2016 smo se udeležili državnega tekmovanja v velikem kanuju, ki je potekalo na reki Savi. Na dan tekmovanja je deževalo kot iz škafa, ampak to nas ni oviralo, saj smo nastopili zelo uspešno. Prvič smo veslali skupaj, zato nam je pri uvajanju pomagal Simon Hočevar, trikratni udeleženec Olimpijskih iger ter svetovni prvak l. 1993.V predtekmovanju nam je šlo odlično, saj smo se enakovredno kosali z izkušenimi tekmovalci, v izločilnih bojih pa nam je na štartu ponagajala poravnava čolna. Kljub vsemu smo osvojili odlično 7. mesto med neregistriranimi tekmovalci in se pri tem neizmerno zabavali. Nova izkušnja in nov izziv za prihodnje leto. Ekipa OŠ Maksa Pleteršnika Pišece: Tomaž Travnikar (krmar), Vid Lipar, Domen Lesinšek, Aljaž Denžič, Nik Narat, Andraž Petrišič, Miran Abram (mentor).

tekmovanja 2
Tivoli in naši čisti zobki
Naši čisti zobki so nas popeljali na prireditev v športno dvorano in park Tivoli v Ljubljani. Zabavali so nas maskote Kapitana Aquafresh-a, akrobati Dunk Kings in Čuki. Čudovito je bilo!
tivoli 1
Pogovorna ura, četrtek 2.6. ob 16.00
Prestavljena pogovorna ura bo v četrtek, 2.6. ob 16.00
Sprememba datuma pogovorne ure

Načrtovana pogovorna ura za 19. 5.  2016  je prestavljena na junij. O datumu vas bomo naknadno obvestili.V kolikor bi želeli informacije o šolskem delu vašega otroka  pred novim datumom, se lahko oglasite na dopoldansko pogovorno uro s posameznim učiteljem.
Hvala za razumevanje.
Lep pozdrav!
Nuška Ogorevc, ravnateljica

Zlato priznanje
Otroška folklorna skupina “Vesele šefle” je na državnem srečanju otroških folklornih skupin osvojila zlato prizanje. V prihodnjih dneh več. Čestitamo!
Anketa za starše
Prosimo starše otrok, ki obiskujejo vrtec in šolo, da si vzamejo čas in izpolnijo anketo
40 let vrtca (2. del)

Otroci iz Vrtca Pišece so predstavili rajalno igro, ki je vse navzoče  na proslavi nagovorila k lepemu, oneženemu svetu. S pesmicami v srcu in na ustih so zapeli skupaj z vzgojiteljico Jožico in kitaristko  Branko iz Glasbene Šole Krško. Tudi navdušeno prepevanje otrok so spremljali ob kitarah  in na violino profesorji glasbene šole Krško. Na prelepo petje Tanite  pa so otroci ustvarjalno zaplesali.
40letvrtca 1 40letvrtca 2 40letvrtca 3 40letvrtca 4
40 let vrtca (1. del)

Zapis iz kronike za šolsko leto 1975/76 pravi: NOVA PRIDOBITEV V ZGODOVINI PIŠEC – PRI ŠOLI PRIČNE z enotnim vsakodnevnim delom DELOVATI ŠOLSKI VRTEC.Težave so bile v tem, ker starši niso hoteli vpisati otrok. Zaradi tega je moral tovariš ravnatelj, Marjan Vučajnk, hoditi od starša do starša in jim prikazovati prednost organizirane vzgoje v vrtcu.«
Od takrat do danes je v Pišecah zraslo že 40 generacij otrok, ki so bili vključeni v organizirano obliko predšolske vzgoje. Prelistajmo skupaj kroniko pomembnih trenutkov našega vrtca.
Pred letom 1976 beležimo podatke o potujočem vrtcu, ki je v kraj prihajal dvakrat v tednu.  Od leta 1975–76 je vrtec v Pišecah je imel en oddelek in vanj vključeval otroke, stare od 3 do 6 let, le nekaj otrok je bilo mlajših. Prisotnost otrok v vrtcu je bila krajša, le nekaj ur dnevno. Leta 1980 se je  pričela izvajati mala šola za otroke, ki niso bili vpisani v vrtec, dvakrat v tednu, kot priprava na vstop v šolo.
V sklopu vrtca se je od leta 1983 dalje odvijala vsakodnevna mala šola, imenovana priprava otrok na OŠ. Leta 1986  je prišlo do združitve male šole z vrtcem in izvajal se je samo program vrtca, ki pa je vključeval vse otroke do vstopa v šolo.  Vpisani otroci so bili vključeni v dnevni program kombiniranega oddelka. Tako je bilo vse do leta 2002/2003, ko je polno zaživela devetletka in je prišlo do ukinitve male šole.

Pomemben mejnik v razvoju in delovanju vrtca je bil 27. januarja 2003, ko so vrtičkarji z novo zgrajeno šolo in vrtcem, igriščem in opremo pridobili boljše in ustreznejše pogoje za kvalitetno izvajanje predšolske vzgoje.
Leta 2011 se prvič pojavi številčnejši vpis otrok in imeli smo dva oddelka vrtca,  tako da so bili starejši otroci v ločeni skupini. A žal le za eno leto.
Posebnost delovanja vrtca je vseskozi kombiniran oddelek, kamor še danes vključujemo enoletne malčke, ki so še v plenicah in otroke do vstopa v šolo. To terja dobro timsko načrtovanje in strokovnost, pa tudi iznajdljivost delavk v vrtcu.
Vrtec se pri uresničevanju vsebin iz  programa Kurikuluma povezuje in  vključuje v različne projekte in aktivnosti skozi katere otroci razvijajo svoje sposobnosti in se uresničuje skrb za njihov celostni razvoj. Izvajamo projekte iz področja naravoslovja, jezika, umetnosti, športa, razvijajo pevske in plesne sposobnosti.
V sodelovanju s  šolo se vključuje v Unesco projekte in natečaje, se povezuje z lokalnim okoljem in društvi. Medse radi povabijo starše in stare starše in se skupaj poigrajo ter ustvarjajo.
Veselimo se novih let našega vrtca in dodajamo nekaj utrinkov s proslave.
40letvrtca 21
Knjižnica Brežice – obvestilo
Obveščamo vas, da bo oddelek Knjižnice Brežice v Pišecah v četrtek, 12.05.2016, izjemoma zaprt.
40 let vrtca – Vabilo
plakatvrtec
“Veseli mlinarji”
Šolska otroška folklorna skupina Veseli mlinarji se je 13. 4. 2016 v Brežicah udeležila območnega srečanja otroških folklornih skupin.  Z velikim veseljem so nastopili v novih folklornih kostumih in se tako uspešno predstavili tudi izven našega kraja.
Otroška folklorna skupina VESELI MLINARJI.00 00 18 02.Still002
Jurjevanje v vrtcu Pišece
V petek dopoldne, 22.4.2016 smo v vrtec povabili babice, ki so nam pomagale pri pletenju kit, zavezovanju in izdelavi rožic. Za okrašeno drevo smo skrili Zelenega Jurija ter mu zaplesali in zapeli. Hvala babicam za obisk in popestritev dopoldneva.

Vzgojiteljice vrtca

jurjevanjevvrtcu 47

Neobvezni izbirni predmeti
Kaj so neobvezni izbirni predmeti?

Predstavljajo razširjeni del programa OŠ, pri katerem lahko učenci po svojih željah, zanimanjih in zmožnostih izberejo določne predmete iz nabora, ki je predpisan.

V šolskem letu 2016/17 se učencem 4., 5., in 6. razreda ponuja:
 Drugi tuj jezik (nemščina) – 2 uri tedensko
 Šport – 1 ura tedensko
 Umetnost – 1 ura tedensko
Učenec lahko izbere največ 2 uri neobveznih izbirnih predmetov tedensko ali 1 uro ali pa predmeta sploh ne izbere.

Izvajanje pouka neobveznih izbirnih predmetov
Čeprav gre za neobvezni izbirni predmet, ga bo moral učenec redno obiskovati do konca šolskega leta in bo pri njem tudi ocenjen z ocenami od 1 do 5. Zaključne ocene predmeta bodo vpisane v spričevalo. Po enem letu obiskovanja neobveznega izbirnega predmeta lahko učenci predmet prenehajo obiskovati ali pa z njim nadaljujejo naslednje šolsko leto in še nadgradijo svoje znanje.

Oblikovanje skupin
Skupine učencev za NIP se oblikujejo za vsako šolsko leto posebej. Pouk NIP se bo izvajal, če bo na matični šoli zanj prijavljeno najmanj 10 učencev, na podružnici pa 8.

Prijave
V mesecu maju za naslednje šolsko leto.

Vsebine in opis posameznih predmetov(PRILOGA)


Športni dan “Živim zdravo”

V sredo, 20. 4. 2016 smo izvedli 4. športni dan za učence 1.-9. razreda. V prvem delu smo izvedli tek na 600 metrov za športni karton, v drugem delu pa smo gostili društvo Sobivanje (http://www.drustvo-sobivanje.si/zivim-zdravo.php

), ki je nosilec projekta “Živim zdravo” v katerega smo se letos vključili tudi mi.Tekmovali, spoznavali in urili smo se na petih postajah:

– spretnostni poligon
– nogomet
– med dvema ognjema
– kolesarski poligon
– nasveti o zdravi prehrani

V sklopu športnega dne smo se posladkali z nagrado z zimskega športnega dne, 7-kilogramsko Gorenjko z lešniki. Pravijo, da je tudi košček čokolade tu in tam del uravnotežene prehrane. Za malo bolj zdravo malico je poskrbela naša kuharica in gostje, ki so med učence razdelili suho sadje, oreščke in vodo. Pomladni športni dan je bil

​vsebinsko ​

pester, zelo aktiven in

​tudi ​

poučen.

Z nekaterimi učenci bomo sodelovali na zaključnem dogodku projekta “Živim zdravo”, ki bo v petek, 20. 5. 2016 v Ljubljani.

sd2042016 13
Učna ura v prometu

V ponedeljek, 18. aprila, smo se tretje in četrtošolci odpravili z učiteljicama Romano in Urško na PP Brežice. Sodelovali smo v policijski akciji “Učna ura v prometu”. Ob vodenem sprehodu, vožnji z avtobusom, ogledom policijske postaje in dela policista s psom smo ugotovili, da je poklic policista zelo zanimiv.
ucnauravprometu 5

26. Nacionalni otroški parlament v Ljubljani

V prostorih velike dvorane Državnega zbora v Ljubljani je potekalo že 26. zasedanje otroškega parlamenta pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije, kjer so mladi parlamentarci iz celotne Slovenije izmenjavali mnenja o pasteh mladostništva. Naš učenec Tomaž Travnikar, izvoljen predstavnik iz občine Brežice, nas je uspešno zastopal na otroškem parlamentu v Ljubljani.

Vtisi Tomaža:
V ponedeljek, 11.4.2016, sem kot predstavnik Posavja zastopal občino Brežice na otroškem parlamentu v Ljubljani. Rečeno mi je bilo, da bom v Ljubljano odšel z vlakom. Tega sem se zelo veselil, saj se še nikoli prej nisem vozil z vlakom. Prišel je ponedeljek. Vstal sem zgodaj zjutraj, saj je vlak odpeljal že ob 5.50. Z mentorico Mojco Pevec sva odšla na železniško postajo Brežice, kjer so se nam pridružili še novinar iz Dobove, predstavnik krške občine in predstavnica iz sevniške občine ter mentorji. Med potjo smo se o marsičem pogovarjali. Ker smo dokaj hitro prispeli v Ljubljano, smo imeli še čas. Zato smo obiskali enega izmed mnogih lokalov v Ljubljani. Ko je napočil čas za odhod, smo odšli proti parlamentu. V veliki dvorani Državnega zbora je sledila uvodna seja. Bilo je izjemno, saj sem sedel tam, kjer sedijo pravi poslanci. Moram reči, da nimajo težke službe, saj so stoli zelo udobni. Kmalu je v dvorano vstopil predsednik države Borut Pahor in predsednik državnega zbora Milan Brglez. Imel sem to srečo, da sem sedel ob robu. Zato je mimo mene prišel predsednik Borut Pahor in sem se rokoval z njim. Po malici sem se razporedil v drugo delavnico s tematiko: pasti interneta in socialnih omrežij. V delavnici sem bil dokaj aktiven. Nato je sledila predstavitev, kjer smo lahko komentirali posamezno temo. Sam sem veliko držal roko, da bi kaj povedal, ampak me predsednica, ki je vodila otroški parlament, ni poklicala. Zato se mi je kasneje opravičila. Na tajnem glasovanju smo tudi izbrali temo za naslednji 27. Otroški parlament: “Otroci in načrtovanje prihodnosti”. Nato je sledilo kosilo in odhod domov z vlakom. Minil je dan, ki se ga bom še dolgo spominjal.

Tomaž Travnikar, 8.r

26parlament 24
Udeležba na nacionalnem projektu na OŠ Šmihel

Približajmo se romski kulturi

V sredo, 13. 4. 2016, smo se učenke 7. razreda Ines Zupančič, Neja Lesinšek in Vanesa Gruber udeležile ustvarjalnih delavnic, ki so potekale v sklopu nacionalnega projekta Približajmo se romski kulturi. V prvi delavnici smo izdelovali ogrlice iz fimo mase, v drugi delavnici pa smo iz krep papirja izdelovali romske zastave. Ta je zgoraj svetlo modra, predstavlja nebo, spodaj zelena, kar predstavlja zemljo, v sredini pa ima rdeče kolo, ki predstavlja njihovo popotovanje po svetu.
Na koncu je bila še prireditev, na kateri so obeležili zaključek šolskega projekta »Šmihci živimo Novo mesto«.
Zelo smo se zabavale in izvedele veliko novega o Romih.

Neja Lesinšek in Ines Zupančič

20160413 120007 HDR
Vabilo na roditeljski sestanek
roditeljski
Vabilo

Vabimo Vas na srečanje otroških folklornih skupin Posavja. Nastopili bodo tudi učenci OŠ Maksa Pleteršnika Pišece.
kolce1  kolce2

Bronasto Vegovo priznanje

V četrtek, 17. 03. 2016, je na naši šoli potekalo šolsko tekmovanje v znanju matematike in sicer za bronasto Vegovo priznanje-Kenguru. Najprej čestitke vsem udeležencem tekmovanja. Posebno pohvalo pa si zaslužijo učenci, ki bodo prejeli bronasta Vegova priznanja. Seznam teh učencev je obešen v učilnici matematike in na šolski oglasni deski. Imamo tudi dva učenca, ki sta dosegla visok rezultat in sta se uvrstila na državno tekmovanje, ki bo v soboto, 16. aprila na osnovni šoli Brežice ob 9. uri. Čestitke vsem.
Brigita Vahen
Vabilo za starše predšolskih otrok

Spoštovani starši!

Vabimo Vas, da se 7. aprila 2016 ob 16.30 (v jedilnici šole) udeležite predavanja na temo:
POMEN RAZVOJA FINE IN GROBE MOTORIKE V PREDŠOLSKEM OBDOBJU – NA KAJ MORAMO BITI STARŠI POZORNI?

Predavanje bomo izvedli v okviru roditeljskega sestanka v sodelovanju s specialno pedagoginjo iz CIRIUS-a KAMNIK Nino Ćehajić Pantić.

V sklopu predavanja boste izvedeli:
– O zakonitostih in poteku razvoja v predšolskem obdobju.
– O pomembnosti primarnih refleksov in njihovem vplivu na učenje in šolsko delo.
– O funkciji rok in pomenu roke za razvoj govora.
– Na kaj moramo starši biti pozorni, ko opazujemo svoje otroke?
– Kako spodbujati osnovne gibalne vzorce?

Prosimo za zanesljivo udeležbo!

Strokovne delavke vrtca                         Nuška Ogorevc, ravnateljica

Varna raba interneta

V meniju starši se nahaja nova kategorija “Varna raba interneta“, kjer najdete informacije o tej temi in diapozitive z roditeljskega sestanka.

Pomladno druženje

Mesec marec nam vsako leto prinese pomlad tudi v naša srca, nas povezuje in navdihuje. V vrtcu smo v tem duhu preživeli torkovo popoldne, 22. 3. 2016.
Že zgodaj spomladi smo v pristnem medsebojnem stiku gradili pot v pravljični svet. Sproščeno in živahno smo ga predstavili staršem. V vmesnem premoru smo se posladkali z domačim pecivom od doma in s šolske kuhinje. Dan družin smo zaključili s skupnim plesom vseh odraslih in otrok.

Jožica, Brigita in Mojca

pomladnodruzenje 14

26. OBČINSKI PARLAMENT OBČINE BREŽICE

V torek, 15. 3. 2016, smo se z učiteljico Mojco Pevec udeležili 26. občinskega otroškega parlamenta v Mladinskem centru Brežice. Našo šolo so zastopali trije predstavniki: Saša Plevnik, Taj Jeromel in Tomaž Travnikar. Parlamenta se je udeležilo osem šol iz občine Brežice. Vsako šolo so predstavljali trije učenci. Letošnja tema parlamenta so bile pasti mladostništva. Na to temo smo kasneje imeli delavnice, v katerih smo razpravljali o pasteh mladostništva. Kasneje je sledila predstavitev vseh treh delavnic. Pred tem nas je obiskal gospod župan. Nato je sledila debata za okroglo mizo. Po zanimivi razpravi je sledil čas volitev. Po en predstavnik iz vsake šole je moral prepričati volivce, naj volijo zanj. Volili so samo učenci. Izvoljen je bil Tomaž Travnikar iz naše šole, ki obljublja, da se bo potrudil, da čim lepše predstavi občino Brežice oziroma Posavje v parlamentu.
otroskiparlament 152016

Vpis v programe vrtcev v šolskem letu 2016/17 – Vrtec pri OŠ Maksa Pleteršnika Pišece
Datum: 17.03.2016
Obveščamo vse zainteresirane starše o zbiranju vlog za vpis v programe vrtcev za šolsko leto 2016/2017, ki bo potekalo v času od 29. marca do 5. aprila 2016.
Spoštovani starši!
Občina Brežice, Vrtec Mavrica Brežice in vrtci pri osnovnih šolah: Artiče, Bizeljsko, Cerklje ob Krki, dr. Jožeta Toporišiča Dobova z enoto v Kapelah, Globoko, Maksa Pleteršnika Pišece in Velika Dolina  obveščamo vse zainteresirane starše o zbiranju vlog za vpis  v programe vrtcev za šolsko leto 2016/2017:

dnevni program:  v trajanju od 6 do 9 ur dnevno,

 • krajši program:  za otroke starejše od 3 let, v trajanju 570 ur: 3 ure na dan, med 9. in 12. uro, v dneh šolskega koledarja (program bo izveden, če bo vpisanih najmanj 17 otrok) in
 • poldnevni program:, v trajanju 4 ure na dan, vse delovne dni v letu, med 9. in 13. uro (program bo izveden, če bo vpisanih najmanj 17 otrok).
  V oddelke bodo razporejeni otroci, ki  bodo 1. 9. 2016 izpolnjevali pogoje za vključitev. Vloge za otroke, ki do začetka šolskega leta ne bodo izpolnjevali  pogojev za vključitev, bo vrtec evidentiral. Če bo v vrtec vpisanih več otrok, kakor je prostih mest, bo o sprejemu odločala komisija za sprejem otrok.

Vabimo Vas, da izpolnjene Vloge na obrazcu, ki ga dobite v vrtcu, osnovni šoli ali na spletni strani vrtca oziroma šole,  osebno prinesete ali pošljete po pošti v želeni vrtec (tajništvo), v času

od 29. marca do 5. aprila 2016,  od 8. do 13.00 ure,

  30. 3. 2016 od 8.00 do 16.00 ure (oz. po dogovoru) v TAJNIŠTVU ŠOLE.

V vrtcu bodo sprejemali vloge za vključitev otrok v šolskem letu 2016/2017, s pričetkom od 1. 9. 2016. K oddaji vloge vabimo tudi starše otrok, ki bodo pogoje za vključitev izpolnili šele med šolskim letom. Vrtec lahko sprejme otroke, ki izpolnjujejo pogoje za vpis: starost najmanj enajst mesecev in prenehanje pravice do starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela (20. člen Zakona o vrtcih, Ur.l. RS, št. 12/199644/2000,78/2003113/2003-UPB1, 72/2005100/2005-UPB2, 25/200898/2009-ZIUZGK, 36/201062/2010-ZUPJS,94/2010-ZIU, 40/2012-ZUJF in 16/15-ZUUJFO) (v nadaljevanju: zakon).
Na podlagi števila prejetih prijav za vpis, izpolnjevanja pogojev za vpis ter kapacitet posameznih vrtcev bo pripravljena organizacija dela vrtcev za šolsko leto 2016/2017.

Pred začetkom šolskega leta boste povabljeni k sklenitvi pogodbe o medsebojnih pravicah in obveznostih med vrtcem in starši, ki jo morate podpisano vrniti v 15 dneh od vročitve poziva. S podpisom pogodbe se šteje, da je otrok z datumom, ki je napisan na pogodbi, vključen v vrtec (20. člen zakona). V primeru, da v roku podpisane pogodbe ne vrnete v vrtec, se šteje, da ste vlogo umaknili.

V kolikor bo vrtec razpolagal s prostimi mesti med šolskim letom, bo za evidentirane vloge ob pogoju, da otrok izpolnjuje vse pogoje za vključitev, staršem posredoval povabilo k sklenitvi pogodbe v mesecu pred želenim datumom vključitve otroka v vrtec.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na tel. številki 07 45 200 70. Vabljeni k oddaji vloge! Vloga je dostopna na spletni strani www.ospisece.si (Vrtec- novice).

Župan Občine Brežice, Ivan Molan                                                                           Nuška Ogorevc, ravnateljica


Športni dan Pokljuka

V petek smo se udeležili Pokljuškega maratona. Sonček in nežen vetric sta nas spremljala vseskozi pohoda. Še toliko ljubši in nepozaben pa je bil zaključek, saj smo bili izmed vseh sodelujočih šol izžrebani mi in tako dobili 7-kg gorenjkino čokolado.

Pripravila: Romana Žnideršič
pokljuka 14
Obvestilo staršem – sprememba datuma pogovorne ure in roditeljskega sestanka

Spoštovani starši!
Načrtovana pogovorna ura in roditeljski sestanek za 3. 3. 2016 sta prestavljena na 17. 3. 2016 ob 16.00 uri.
V uvodu bo predavanje na temo VARNA RABA INTERNETA, ki ga bo izvedel Kruno Novosel.
V nadaljevanju bodo za starše od 1. do 5. razreda podane informacije glede poletne šole v naravi, sledila bo pogovorna ura.

Vabljeni!

Nuška Ogorevc, ravnateljica

Vzdrževalna dela

Spoštovane obiskovalke in obiskovalci šolskega spletnega portala!

Obveščamo Vas, da bodo v prihodnjih dneh potekala redna vzdrževalna dela na strežniku in bo delovanje šolskega spletnega portala okrnjeno. Hvala za razumevanje.

Unesco srečanje – Z odra na oder

Z ODRA NA ODER je eno največjih srečanj otroških gledaliških skupin v Sloveniji, ki se je letos že 19. zapored odvilo v Mariboru na OŠ Leona Štuklja. Na Unesco srečanju, ki ni tekmovalnega značaja, se je prav tako predstavila dramska skupina iz naše šole in pokazala svoje igralske sposobnosti z igro Vsem ljudem nikoli ne ustrežeš. Lep sončen dan smo še izkoristili za potep po Mariboru.
Izsek dogajanja si lahko ogledate na spletni povezavi informativne oddaje TV Maribor v 27,24 min.

Z odra na oder 10

Vtisi učenca
V četrtek 11.2.2016, smo se z dramsko skupino udeležili predstave Z odra na oder. Naš izlet se je začel v šoli, kjer smo najprej malicali, nato pa smo krenili na pot do Maribora, ki je bila kar dolga. S prijatelji smo se na avtobusu malo pozabavali, da nam je pot hitreje minila. Ko smo prispeli v Maribor na osnovno šolo Leona Štuklja, so nas namestili v eno izmed učilnic. V učilnici smo nekaj pojedli in imeli generalko za igro. Nato so prišli novinarji, nas posneli in nam postavili nekaj vprašanj. Pripravili smo se za nastop. Pred nami je že nastopilo veliko dramskih skupin iz Slovenije pa tudi iz drugod. Nato je napočil čas, da pokažemo kaj znamo. In to nam je zelo dobro uspelo, saj je bila publika nasmejana. Po nastopu smo si še ogledali par predstav nato pa odšli ven, kjer smo igrali nogomet. Potem smo se pripravili na odhod. Učiteljico Mojco smo prosili, če bi si lahko ogledali Ljudski vrt Maribor. Dovolila nam je in imeli smo srečo, da smo si lahko ogledali notranjost celotnega stadiona ter prostore, kjer se urijo nogometaši NK Maribor. Nato je sledila pot domov. Za nami je bil še en krasen in nepozaben izlet.
Tomaž Travnikar, 8.r

Mokrišča

2. februar – Svetovni dan mokrišč
Mokrišče je področje, ki je redno zadostno preplavljeno s površinsko ali podzemsko vodo, da lahko omogoča razširjenost rastlinskega in vodnega življenja, ki za rast in razmnoževanje potrebuje mokro ali občasno mokro prst.
V šoli smo obeležili svetovni dan mokrišč. Učiteljica Maja nam je dala nalogo, da predstavimo mokrišča. Sedmošolci smo si razdelili vrste mokrišč, in sicer: mokrišča, barje, soline, močvirja, Jovsi, Dobrava, rečne mrtvice in mokrotni travniki. Vanesa, Neja, Neli, Ines, Marko in Taj smo skupaj oblikovali velik plakat in ga obesili v jedilnici na oglasno tablo. Imeli smo predstavitev za vse učence.

Napisala sem Vanesa Gruber iz 7 r.

Športni dan

Spoštovani starši in učenci!

Načrtovan športni dan za petek, 5. 2.2016,  je odpovedan s strani organizatorja in posledično s strani šole. V petek, 5. 2. 2016,  bo pouk po urniku za vse učence OŠ Maksa Pleteršnika Pišece

Lep pozdrav!
Nuška Ogorevc, ravnateljica

1453377095SID znacka 2016

Vpis v srednje šole

Vse informacije o vpisu v srednje šole najdete tukaj.
Zimska šola v naravi, 2. del

V nadaljevanju zimske šole v naravi se je zgodilo marsikaj. Anja in Žan sta postala smučarja, uporabljata vlečnico in v četrtek sta šla z učiteljem Miranom tudi na daljšo in bolj strmo progo. Prav tako sta lepo napredovala Karin in Anže s katerima smo opravilo prvo vožnjo s sedežnico. Deja, David in Larisa pa so presmučali vse kar se je v tem tednu presmučati dalo.
Ostale aktivnosti so bile usmerjene v spoznavanje Triglavskega narodnega parka in značilnosti Kranjske Gore. Manjkal ni zabavni kviz, kjer je bilo potrebno uporabiti logično mišljenje, ogled tekme skokov in družabni večer s podelitvijo priznanj.
Nova znanja, nove izkušnje in nova prijateljstva – vse to in še več smo doživeli v zimski šoli v naravi. Sedaj pa upamo, da bo zima še kaj bela in da bomo lahko smuči kmalu spet postavili na sneg.
Priloga: dnevnik ŠN David in Anže

Zimska šola v naravi
Zimska šola v naravi v Kranjski Gori se je začela z zimsko vožnjo, tokrat z direktno linijo našega priljubljenega hišnika.Prvi dan smo se razdelili v skupine po predznanju, 4 začetniki in 3 nadaljevalci.

Lahko se pohvalimo, da lepo napredujemo, Anže in Karin že kraljujeta na vlečnici Rožle, Žan in Anja sta na dobri poti, David, Larisa in Deja pa se najraje vozijo s sedežnico na Kekcu. Program je pester, spoznali so pravila obnašanja na smučišču in zimske nevarnosti, nočni pohod po Triglavskem narodnem parku in ogled zvezd na jasnem nebu v objemu gora, zaledenelo jezero Jasna, ogled Kranjske Gore ponoči, nekaj o zdravi prehrani in še veliko več. Kaj vse nas še čaka!

Sporočamo, da smo dobro in da bomo verjetno podaljšali za nekaj dni. Kljub minus 11 to jutro nam je toplo, saj nas zimske radosti grejejo brez težav.

Lep zimski pozdrav,
Anja, Karin, Larisa, Žan, David, Anže in Miran

zimskasolavnaravi 7

voscilo 1

Dedek Mraz

Ker so bili naši predšolski otroci celo leto zelo pridni, smo se odločili, da jim v četrtek, 17.12. 2015, poiščemo dedka mraza in jih obdarimo. Pri iskanju so sodelovali naši učenci, vmes zaplesali, recitirali, igrali in zapeli ter ga na koncu le našli in ves trud je bil poplačan. Prinesel je veliko daril in obljubil, da naslednje leto zopet pride, le če bodo otroci dovolj pridni.
Utrinke s prireditve si lahko ogledate na spodnjih slikah.

dedekmraz2015 217
Obisk parlamenta in ogled Ljubljane
Tudi letos smo pod okriljem Zveze prijateljev mladine Krško obiskali Državni zbor v Ljubljani. Najprej so nam razkazali prostore v parlamentu in nam skozi naslikane freske na kratko razložili celotno slovensko zgodovino. Prav tako nas je pozdravil predsednik Državnega zbora gospod Milan Brglez. Po obisku parlamenta smo si še ogledali Ljubljano. Vodička iz TIC-Ljubljana nas je vodila skozi ulice mestnega jedra in izvedeli ter videli smo marsikatero znamenitost naše metropole.
parl
Vrtec v brežiškem gradu

V sredo, 2. 12. 2015 smo se z otroki Vrtca Pišece z avtobusom odpravili v brežiški grad, kjer nam je gospa Andreja Matijevc predstavila življenje v gradu in življenje vitezov. Otroci so se z veseljem oblekli v viteško opravo in  obleko za grajsko gospodično.
vrtecvgradu 5

ded7532f-0566-4e4c-a078-0a65e9935172
Razpis za del. mesto kuhinjskega pomočnika in čistilca
Od danes poteka razpis za delovno mesto kuhinjskega pomočnika in čistilca.
Objava 25.11.2015.
Razpis za del. mesto učitelja in vzgojitelja

Od danes poteka razpis za naslednji dve delovni mesti. Učitelj in vzgojitelj.
Objava 24.11.2015.

Tradicionalni slovenski zajtrk

Projekta Tradicionalni slovenski zajtrk se vsako leto udeležimo z namenom, da bi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo. TSZ smo izvedli v petek, 20.11. 2015. Tradicionalni slovenski zajtrk sestavlja kruh, mleko, maslo, med in jabolka. Tudi letošnje leto smo vključili v ta projekt lokalne pridelovalce mleka, jabolk in medu. 

Video prispevek s tabora

video

Izlet na Lisco

V petek sredi novembra, smo se starejši  otroci Vrtca Pišece do hriba na Lisci vzpenjali po gozdni poti, iskali markacije, malicali iz nahrbtnika, prepevali, se igrali in preživeli čudovit dan. Z nami je bila tudi Andreja Matijevc, vodnica PZS, ki nas je poučila o pravilih varne hoje in varovanja narave.
izletnalisco 1

Vpis v 1. letnik
Rokovnik vpisa v prvi letnik najdete tukaj.

Pohod s svetilkami

Tudi letos smo se odpravili skupaj s starši na pohod s svetilkami, ki smo jih izdelali v vrtcu. V mraku so nam svetilke osvetljevale našo pot, ki se je zaključila pri piceriji Petrišič, kjer smo se pogostili s picami in rajali ob kitarski spremljavi mamice Jožice Ogorevc.

Vzgojiteljice Vrtca Pišece

pohodssvetilkami 4
Pohod na Pečarjev breg

V petek, 6. 11. 2015 smo se s starejšimi otroki vrtca Pišece in  z Andrejo Matijevc, vodnico PZS odpravili na pohod na Pečerjev breg. Otroci so spoznali nekaj planinskih pravil glede obnašanja, varne hoje, prehrane, oblačil, obutve, opreme, varovanja narave. V vrtec smo se vrnili z vedrimi in nasmejanimi obrazi.
vrtecpohod 8

Govorilna ura

Spoštovani!
V četrtek, 12.11., vabljeni ob 16. uri v knjižnico na 1. govorilno uro v šolskem letu. Učitelji vam bomo na voljo, da se pogovorimo o ocenah ter odnosu učenca/ke do dela.
S spoštovanjem.

Planinski športni dan

V sredo, 4. 11. 2015 smo se z učenci 1.-9.razreda odpravili na Gospodično. Nezahtevna planinska pot nas je vodila iz vasi Gabrje (371 m n.m.) do prvega postanka na Gospodični (833 m n.m.) in naprej do Doma na Miklavžu (956 m n.m.). Sledil je malo daljši postanek in užitek ob misli na aktivno preživet dan v naravi.
pd2015 6

Zloženka “Energija”
zlozenka
Premikamo meje “Energija” – četrtkove delavnice
cetrtek

Premikamo meje “Energija” – strokovna ekskurzija
ljubljana

Premikamo meje “Energija” – torkove delavnice
DSC05303
Cimatika
Cimatika je preučevanje valovanja, ki ga povezujemo z vzorci, ki jih rišejo zvočni valovi na poti skozi prevodnik. Na nek način predstavlja cimatika uvid v svet, ki ga sicer z očmi ne vidimo – zvočni svet. Na sliki so vzorci, ki jih dobimo, če kovinsko ploščo (t.i. Chladnijevo ploščo – po Ernstu Chladni-ju (1756-1827)) vzvalovimo s toni različnih frekvenc. Slike nam pokažejo na kakšne načine plošča valovi, ko se ton in plošča uglasita na ustrezni frekvenci.

Na delavnici so sodelovali učenci: Janž Rener, Gabrijel Babič Vrabec, Taj Jeromel (OŠ Pišece) ter Miha Turk in Jan (OŠ Šmihel).Mentor:Dejan Jerončič
DSC05298

Obvestilo za starše

Jutri (v sredo, 21.10.) bodo združeni prevozi domov za učence od 1. do 5. razreda – šolski kombi jih bo odpeljal ob 14. uri. Učenci od 6. do 9. razreda se z ekskurzije vračajo okrog 17h, za njih ni organiziranega prevoza domov, za prevoze poskrbite starši.

Otvoritev tabora
otvoritevtaboraenergija 43
Premikamo meje “Energija”

plakat vabilo
Pleteršnikovi dnevi

Pleteršnikovih dnevov s simpozijem SPOMIN NA JOŽETA TOPORIŠIČA so se med publiko udeležili številni mladi in stari ljubitelji slovenskega jezika. Po kulturnem programu OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, Knjižnice Brežice z dijaki Gimnazije Brežice je bilo nadvse zanimivo prisluhniti Toporišičevim strokovnim sopotnikom iz domovine in tujine, njegovim študentom in tudi sinovoma Andreju in Tomažu, ki so nam prikazali velikana slovenskega jezika še nekoliko drugače, kot le zahtevnega profesorja in predavatelja slovenskega jezika.

Obiskali slovenska društva v Srbiji
Od 8. 10 do 11. 10. 2015 smo se skupina učiteljev, ravnateljica in učenci gledališke skupine 7. in 8. razreda udeležili srečanja na povabilo Društva Slovencev Triglav iz Subotice in naše učiteljice Rut Zlobec, ki uči dopolnilni pouk slovenščine v Srbiji. Prvi dan smo preživeli v Novem Sadu – glavnem mestu Vojvodine. Tu nas je lepo sprejelo in pogostilo društvo Slovencev Kredarica. Doživeli smo kulturni utrip Novega Sada, bili na najlepši plaži reke Donave, se povzpeli na trdnjavo Petrovaradin in nadaljevali pot proti Subotici, kjer smo spoznali društvo Slovencev Triglav. Na ranču Ergela Kelebija so naši učenci nastopali z gledališko igro in harmoniko na otroškem kulturnem srečanju Mavrica, občudovali lipicance in se vozili s kočijo. Zadnji postanek in nastop je bil v mestu Ruma.
Zahvaljujemo se Društvu Slovencev Triglav iz Subotice, Društvu Slovencev Kredarica iz Novega Sada in Društvu Slovencev Emona iz Rume za prijetno druženje, pogostitev in gostovanje ter Rut Zlobec za celotno koordinacijo in pozitivno energijo.
Več o samem dogajanju: vtisi iz Srbije enega izmed učencev in fotografije.

tomaz izletvsrbijo 23

Čajanka – zeliščni čaji za naše zdravje

Da delimo z otroki vse, kar je dobrega in lepega, smo skupaj s starši otrok v torek, 6. oktobra 2015 v Vrtcu Pišece poustvarjali rajalno igro o Beli kači s kronico. Skuhali in okušali smo zeliščne čaje ter se igrali namizne igre o zeliščih. V sodelovanju z » Društvom Regrat« nam je gospa Veronika Fabinc predstavila zdravilna zelišča. Čajanko smo zaključili ob čaju in pogostitvi s strani staršev.
Vzgojiteljice Vrtca Pišece

cajanka

Svetovni dan učiteljev
Učenci 9. razreda so se danes na svetovni dan učiteljev (5. oktober) preizkusili v vlogi učiteljev učencev nižjih razredov na naši šoli. Gre za UNESCO projekt Učenec poučuje. Svoja mnenja o današnji izkušnji so strnili takole:

Delo učitelja je zelo zahtevno in odgovorno. Danes sem poučevala 3. in 4. razred, in sicer spoznavanje okolja-naravoslovje in športno vzgojo. Je zelo pomembno, da imaš dobro načrtovano uro in si pripravljen, pomembno je tudi, da znaš dobro razlagati in se z učenci pogovarjati. Zelo moteče je njihovo pogovarjanje, nespremljanje med poukom … Mogoče bi moralo biti več praktičnega pouka, da bi si stvari bolj predstavljali. Za ta poklic moraš biti tudi umirjen, odgovoren … Poklic učitelja se mi zdi zelo zahteven in odgovoren, predvsem pa »naporen« in sama nisem za ta poklic.

Danes, ko sem bil v vlogi učitelja, je bilo zelo dobro. Pri tehniki so 8. razred punce imele nekaj problemov z rezanjem, ampak smo na koncu rešili. Pri angleščini me je 8. razred zelo pozitivno presenetil, zelo so ubogali in so naju pohvalili. Delali so po navodilih in niso bili glasni, na koncu so pustili zelo dober vtis. Pri angleščini imajo nekateri posamezniki težave z branjem. Za konec sem spoznal, da je biti učitelj dokaj zahtevno.

Kot učitelj mi je bilo zelo dobro. 3. uro sem poučeval športno v 8. razredu, že na splošno mi je šport zelo všeč. Učenci so me ubogali, učil sem badminton. 4. uro sem poučeval matematiko v 7. razredu, bili so zelo pridni in so me poslušali. Biti učitelj je zelo zahtevno delo. Jaz si ne bi izbral tega poklica.

Danes sem učil 5. razred naravoslovje in matematiko. Meni osebno je bilo lahko (tudi, ker mi je malo učiteljica pomagala). Všeč mi je bilo to, da so učenci imeli veliko predznanja, delali so hitro in vse pravilno. Edini problem je bil z enim učencem, ki ni poslušal in je bil v svojem svetu. Poklic učitelja je lahko zahteven ali pa ne, odvisno od tega, kakšne učence poučuješ. Jaz osebno bi bil učitelj. Učitelji so pomembni ljudje, ki ne samo poučujejo, ampak tudi vzgajajo otroke.

Učila sem naravoslovje in športno v 3. in 4. razredu. Z majhnimi otroki je težko delati. V vlogi učitelja sem se počutila dobro. Učenci bi lahko bolje sodelovali.
Danes mi je bilo super, saj sem rada v vlogi učiteljice. Poučevala sem v 1. in 2. razredu. Z mano je bila tudi Nina, učenka 8. razreda. Najboljše mi je bilo, da sem lahko pisala po tabli in razlagala učencem. Spremenila bi to, da bi učenci med pisanjem ali prepisovanjem tabelske slike bili tiho in bolj zbrani, kot so. Bilo pa mi je super, malo je bilo tudi naporno, ampak je bilo vse super in prav. Menim, da so učitelji/učiteljice zelo spoštovane osebe, saj nas učijo in nas pripravljajo na življenje.

Kot učitelj se mi je zdelo, da je bilo precej stresno, ampak zabavno. Zaradi natančnih navodil sem pri slovenščini in matematiki zelo dobro porabil uro in časa je bilo ravno prav. Učil sem 6. razred in bil sem presenečen, kako so me vse ubogali in bili pridni, saj sem se pripravil na neubogljiv razred. Tudi znali so veliko in jaz sem užival v tej vlogi. Menim, da sem imel srečo, da sem dobil tako dober razred, ker so me spoštovali in pohvalili. Zdaj vidim, kako težko je biti učitelj.

V vlogi učitelja mi je bilo zanimivo. Učenci so bili pridni in delavni. Bilo je dobro, ker sem poučevala starejše učence tehniko in tehnologijo. Bilo je zabavno in jim je dobro šlo. Nato pa sem s sošolcem poučevala še angleščino v 8. razredu. Učenci učitelje kar spoštujejo in delajo po njihovih navodilih. Poklic učitelja se mi sicer zdi kar težak poklic, šteje pa tudi, kako se učenci vedejo med poukom.

Zbiranje starega papirja
Obveščamo Vas, da bo v času od 1.10. do 6.10. potekala akcija zbiranja starega papirja. Več preberite tukaj.

Projekt “Bratev”

Besedilo v pripravi.
bratev 54

Male sive celice

V četrtek, 24.9., se je ekipa iz 7. razreda udeležila kviza Male sive celice, ki je bil na OŠ Sava Kladnika v Sevnici. Ines, Neja in Taj so odlično zastopali barve šole in po pisnem delu zasedli 3. mesto med vsemi šolami! Žal je v nadaljevanju zmanjkalo malce sreče – na ustnem delu so naše ‘modrece’ premagali učenci iz OŠ Tržišče. Kljub vsemu je rezultat odličen, še posebej ob dejstvu, da smo se na kviz prijavili šele drugič v zgodovini šole.
celice

Športni dan
sportnidan2015 64

Urnik

Urnik za šolsko leto 2015/16 najdete tukaj.

Sajenje drevesa
22.9. smo v sklopu projekta Eno planting tree posadili drevo. Pri sajenju je sodelovalo 85 učencev in 10 učiteljev.

enotree
Vabilo – Simbioza giba

Draga babica in dedek!

Naša šola sodeluje pri projektu Simbioza Giba, ki bo potekal med 21. in 27. septembrom 2015. V tem času bomo v šoli pripravili gibalni program, namenjen prav nam. Skupaj se bomo igrali gibalne igre, morda zaplesali in se pri tem neizmerno zabavali.
Vabilo s programom najdete tukaj.

Objava prostega del. mesta

Objavljamo razpis prostega del. mesta. Razpis najdete tukaj.

Jedilniki šolske prehrane

Tudi letos bodo jedilniki redno objavljani na spletni strani v padajaočem meniju starši, prehrana.
Vabilo na roditeljski sestanek
Spoštovani starši!

Vljudno vabljeni na uvodni roditeljski sestanek, ki bo v četrtek, 10.9.2015 ob 16.30, v Dom Pišece.
Ob vstopu v novo šolsko leto boste imeli priložnost poslušati predavateljico Simono Levec  »Mama- zmorem sam!« Uvodoma bo pozdrav ravnateljice in informacije ob začetku šolskega leta, sledilo bo predavanje in kratek razredni roditeljski sestanek, kjer vam bodo razredniki podali osnovne informacije. Prosimo za zanesljivo udeležbo in uspešno v novem šolskem letu!

Nuška Ogorevc, ravnateljica
OŠ Maksa Pleteršnika Pišece

Poslanica ministrice ob začetku šolskega leta

mss

Ob vstopu v novo šolsko leto

Drage učenke in učenci , spoštovani starši!

Verjamem, da so počitnice zopet prehitro minile in pred nami je prvi šolski dan. V torek, 1. 9. 2015  bo pričetek pouka za učence od 2. do 9. razreda ob 7.30,  za učence 1. razreda pa ob 8. 00 skupaj s starši.

Prevozi zjutraj bodo potekali po ustaljenem razporedu.

Vsem skupaj želim prijeten vstop v novo šolsko leto, veliko uspehov in uresničitev novih ciljev!

Nuška Ogorevc, ravnateljica

Moja hiša je tvoj dom

V torek, 25. avgusta, so v Pišece prišli  minister za Slovence v zamejstvu in po svetu g. Gorazd Žmavc, g. Marjan Cukrov s sodelavko in g. Rudi Merljak z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ter župan občine Brežice g. Ivan Molan. Pri Pleteršnikovi hiši so goste iz Ljubljane  pozdravili predsednik društva Pleteršnikova domačija g. Martin Dušič, podpredsednik KS Pišece g. Branko Kostrevc, ravnateljica naše šole ga. Nuška Ogorevc, g. Uroš Škof, predsednik Društva Grad Pišece in ravnatelj Gimnazije Brežice, ter župan Občine Brežice g. Ivan Molan.

Več lahko preberete tukaj.
mojahisa 4

Popestrili poletne počitnice, 2. del (1. 7. – 3. 7. 2015)
V sredo smo z učenci najprej eksperimentirali z vodo, ustvarjali vrtince in dokazali, da lahko s premišljenim oblikovanjem gline dosežemo, da ta plava na vodi, kljub temu da je težja od vode. Izdelali smo tudi veliko igralno kocko in na igrišču odigrali »živi« človek ne jezi se. Pred in po delavnici smo se zabavali ob poslušanju dobre glasbe in se z različnimi  igrami sproščali v telovadnici.
poletni pos 145

Popestrili poletne počitnice – Podbočje in Šentjernej

V četrtek smo se odpravili na obisk k naši partnerski šoli OŠ Podbočje. Na vroč poletni dan smo se odpeljali s cabrio avtobusom z naravno klimo in vetrom v laseh. V Podbočju so nas prijazno sprejeli, nas popeljali po naselju, razkazali šolo, postregli z malico. Nato nas je pot vodila proti Šentjerneju, kjer smo najprej obiskali muzej na prostem Pleterje. Spoznali smo način življenja naših prednikov, videli  slamnato hišo s črno kuhinjo, orodja, ki so jih uporabljali nekoč … Preizkusili smo tudi nekaj takratnih iger otrok (metanje podkev…) in crkljali živalske stanovalce. Nedaleč stran smo se peš odpravili do kartuzije Pleterje in se seznanili s strogim redom kartuzijanskih menihov. Za zaključek smo obiskali domačijo s konji. Tu nam je Luka Luzar razložil, kako poteka delo s konji kasači. Lahko smo jih božali in jih hranili s korenčkom. Kasaški voz pa so učenci preizkusili kar na »lastni koži«.

Popestrili poletne počitnice – Olimje
V petek smo se skupaj z učenci iz Oš Podbočja in družino iz Makedonije odpravili proti Olimju. V gozdnati Rudnici smo obiskali kočo pri čarovnici – se sprehajali v deželi pravljic in domišljije, kjer so nas pozdravili pravljični junaki in nas opremili z ljudskimi modrostmi. Pot nas je vodila naprej do olimskega samostana. Pod ogromno lipo nas je prijazno sprejel pater in nam razložil zgodovino gradu in lekarne, nas poučil o zdravilni moči zelišč, katere smo si ogledali v pestrem zeliščnem vrtu. Nedaleč stran smo se sprehodili do čokoladnice Olimje, kjer so nam razložili in prikazali kako nastane čokolada. Čeprav je bilo vroče, je čokolada prav teknila. Za zaključek smo odšli do Jelenovega grebena, nahranili in božali jelenčke, se razživeli na igralih in posladkali s sladoledom.
Mojca Pevec, koordinatorka projekta Popestrimo šolo

Razpis del. mesta
Razpis

Popestrili poletne počitnice, 1. del

Na OŠ Maksa Pleteršnika tudi med poletnimi počitnicami dogaja. V sklopu projekta Popestrimo šolo smo jih pričeli s počitniškimi videodelavnicami. Iz LIJAMEDIA sta nas v ponedeljek in torek obiskala Mia in Matej, ki sta nas popeljala v svet video kamere in fotoaparata. Skupaj smo posneli kratek film na temo počitnic. Učenci so bili igralci, snemalci in monterji filma, ki si ga lahko pogledate na tej povezavi .Prav tako so učenci ustvarili animacijo na temo morje. Sami so si zamislili like, sestavili zgodbo, posneli in nastala je naslednja animacija.V ponedeljek so z nami ustvarjali tudi učenci naše partnerske šole OŠ Podbočje in njihov mentor Luka Luzar. Pridružila pa se nam je tudi 4-članska družina Trajkovski iz Makedonije, ki biva v Pleteršnikovi zidanici – »Moja hiša je tvoj dom«.
Poletni pos 2
Mojca Pevec, koordinatorka projekta Popestrimo šolo

Dramski ustvarjalci obiskali pustolovski park Otočec

V projektu Popestrimo šolo smo tudi dramsko ustvarjali. Za zaključek smo obiskali Otočec. Najprej so se mladi igralci vživeli v strelce, saj so se pomerili v paintballu. V dveh skupinah so se z barvnimi žogicami izločali. Pridružil se jim je tudi naš hišnik gospod Vlado, ki je bil tako pogumen, da je šel v boj kar brez zaščitnega kombinezona. Nato smo se odpravili v pustolovski park, kjer smo bili skoraj ves čas nad tlemi, se vživeli v »veverice« in premagovali različne ovire iz drevesa na drevo.

Mojca Pevec, koordinatorka projekta Popestrimo šolo

posotocec 45

Obeležitev dneva državnosti

Pa smo le dočakali! Konec pouka! Tako smo se ga veselili, a po drugi strani to pomeni, da dva meseca ne bomo imeli rednih stikov, kar nas je malo žalostilo.

A proslava ob koncu pouka je bila tako zanimiva, da tudi že malo čakamo začetek novega šolskega leta. Najprej smo se marsikaj naučili na kvizu – Kaj vem o Sloveniji? -, ki so ga sestavili naši osmošolci in je zajemal vprašanja iz gospodarstva, zgodovine, kulture … Vedeli smo tako veliko, da sta zmagali kar dve ekipi.Dogajanje so popestrili učenci 6. in 7. razreda s skečem, ki ga je pripravila učiteljica Mojca Pevec. Sledile so podelitve priznanj izjemnih uspehov učencev, nato pa še športno-družabne igre.Veselimo se počitnic in vas pozdravljamo do naslednjega šolskega leta!

Učenci OŠ Maksa Pleteršnika Pišece
dandrzavnosti 85

Glasbeni festival
V torek, 23. 6., smo na OŠ Maksa Pleteršnika poslušali že tradicionalni glasbeni festival, ki je med zadnjimi napovedniki, da so počitnice pred vrati. V duhu te misli so se zvrstili nastopajoči – od najmlajših do tistih starejših. Letos so festival popestrili tudi plesalci – folkloristi. (foto: David Križman)
gf2015 122

Predaja ključa

V petek, 12.6.2015 so se devetošolci poslovili s predajo ključa. Naredili so program za 8. razred, kjer so ti opravljali različne naloge in izzive in tudi utrjevali šolsko znanje. Pri nepravilno opravljeni nalogi so osmošolce polili z vodo. Bilo je zelo zanimivo in polno smeha, kar povejo tudi spodnje fotografije.
Ines Zupančič
predajakljuca2015 86

Vabilo bodočim učencem 1. razreda

OŠ Maksa Pleteršnika Pišece 1. septembra 2015 zopet odpira svoja vrata novi generaciji prvošolcev. Med njimi bo tudi Vaš otrok, ki tako iz sveta brezskrbnosti vstopa v svet znanja in učenja. Vabilo najdete tukaj.


Vabilo na festival
vabilofestival
Šahovsko tekmovanje

Spoštovani starši in učenci OŠ Maksa Pleteršnika Pišece,
vabimo Vas na šahovsko tekmovanje, ki ga organizira KS Pišece. Več o tekmovanju najdete tukaj.
Popestrimo šolo – poletne počitnice

Spoštovani starši,

v okviru projekta Popestrimo šolo bomo 1. teden med poletnimi počitnicami ter 2 dni v avgustu pred začetkom novega šolskega leta izvajali različne aktivnosti, ki so prostovoljne in brezplačne, tudi malica in kosilo. Za prevoz otrok poskrbite sami. Čas prihoda in odhoda na delavnico je po želji, razen 2. in 3. julija. Več najdete tukaj.

Zaključek šolskega leta – vrtec

Konec šolskega leta so zaznamovali bodoči prvošolčki. Staršem in ostalim otrokom so najprej v vrtcu odigrali pravljico o Kralju Drozgobradu in s tem dokazali, da je moč otroške domišljije res velika.

vrtec 1 vrtec zakljucek 2 vrtec zakljucek 3
Po zaključnem plesu smo se preselili še v naravo. Uspešno smo opravili orientacijski pohod, se okrepčali z malico in pravočasno ušli nevihti.

vrtec zakljucek 4vrtec zakljucek 5vrtec zakljucek 6

Jožica in Brigita

Javni razpis – Zoisove štipendije

Tukaj najdete obvestilo o javnem razpisu Zoisovih štipendij.

Dobre vesti iz Senovega – UNESCO tabor

Prejšnji teden sva se z učiteljico Mojco Pevec udeležili 9. UNESCO tabora ustvarjalcev dobrih vesti na OŠ XIV. divizije Senovo. Ko sva v četrtek, 28.5.2015 prišli na Senovo, so se najprej predstavile vse šole. Nato smo se odpravili na ekskurzijo po Senovem, kjer nam je več o kraju povedal učitelj senovške šole. Po kosilu je prišla gospa s komunale, kjer smo dokazovali motnost vode in klor v vodi. Zvečer smo šli h gostiteljem, ki so nas zelo prijazno gostili in nas razvajali.
V petek,29.5.2015 smo imeli literarno delavnico z gospo Jožico Piko Gramc, ustvarjalno delavnico in jogo. Nato nas je gospod z Arnesa seznanil s pastmi in prevarami interneta. Potem nam je g. Anton Komat predaval o pomenu čiste vode in o ekološki predelavi hrane. Odšli smo tudi na otvoritev metališča Primož Kozmus, kjer smo ga tudi v živo videli. Ko smo že postali lačni, smo zvečer odšli h krušni peči na sveže pečeno »pršjačo«. Pri večerji se nam je pridružila folklorna skupina s Senovega,ki nam je razkazala narodne noše oz. kostume. Skupaj smo tudi zaplesali.
V soboto, 30.5.2015 smo odšli na ekskurzijo v GEN energijo. Tam smo naredili različne poizkuse z elektriko in vodo. Najbolj nas je navdušil poizkus, ko se je učenka priklopila na 4000 V in ostala živa. Nato smo odšli na ekološko tržnico, kjer so otroci s svojimi mentorji predstavili ekološke izdelke iz njihovih šol. Na koncu smo imeli še zaključno prireditev in se z lepimi občutki in novimi prijateljstvi poslovili. Bilo je super.

Ines Zupančič in Neli Podgoršek
dvs 2

Tehnične spretnosti

Tretješolci smo za zaključek naših tehničnih spretnosti postavili mlinčke, vetromere in vetrokaze na prosto, da služijo svojemu namenu. Na razstavi bodo na potoku Gabernica in pred šolo na zelenici še naslednji teden.

Vabljeni k ogledu.
Tehnične spretnosti 9

Izlet v Ljubljano

V sklopu projekta Popestrimo šolo in novinarskega krožka smo 27. 5. 2015 odšli v Ljubljano, kjer smo najprej obiskali POP TV/KANAL A hišo. Popeljali so nas v studio 24 UR in SVET na kanalu A. Tam smo videli voditeljico 24 UR Petro Kerčmar in voditelja SVET na kanalu A Gregorja Trebušaka, ki nam je podrobno opisal delo novinarjev. Nato smo si ogledali prostore, kjer so snemali resničnostne šove , med drugim tudi Znan obraz ima svoj glas, Dan najlepših sanj, Gostilna išče šefa, Vid in Pero šov… Videli smo tudi urednika PROPLUSA , Branka Čakarmiša in žiranta Slovenija ima talent Roka Goloba. Ogledali smo si tudi časopisno hišo DELO. Direktor podjetja gospod Bogdan Romih nam je z veseljem razkazal tiskarno. Najprej smo odšli v njegovo pisarno, nato pa v prostor, kjer oblikujejo časopis. Potem smo odšli v skladišče papirja in v tiskarno. Nato nam je povedal, kako potuje do delavcev, ki jih pakirajo. Ko je časopis pripravljen, napišejo naslov pošte, na katero ga morajo oddati. Ta do oddaje čaka v vozičkih. Delo v tiskarni poteka 24 ur, največ dela pa je v nočnih in jutranjih urah. G. Romih nam je podaril »naš« časopis, pravkar natisnjen Posavski obzornik. Tako smo ga lahko prebirali že en dan pred izidom. Po ogledu časopisne hiše smo odšli na Prešernov trg, se sprehodili ob Ljubljanici, si ogledali Mesarski most ter njegove ključavnice zaljubljencev. Na koncu smo odšli na vrh Nebotičnika in doživeli čudovit razgled nad celotno Ljubljano.
Zapisale: Ines Zupančič, Neli Podgoršek, Tadeja Osojnik, Saša Plevnik

ljubljana 25

Pišeški VUZ in VEČERJA v Srbiji

Člani Društva Slovencev Kula, prof. Uroš Božanić, avtor in vodja projekta o kmečkem vozu na srednješolskem centru v Vršcu, in tudi sama, smo zelo hvaležni Anici Butkovič, njenim učencem, njihovim staršem ter krajanom, ki so pomagali najti slovenska, pišeška poimenovanja za dele voza. Tako so sodelavcem in dijakom v Vršcu omogočili izdelavo projekta tudi v slovenščini; predstavili ga bodo na jesenskem srečanju na UNESCO-vem srednješolskem centru Naklo pri Kranju. V Društvu Slovencev Kula smo se z veseljem pridružili UNESCO projektu Večerja – dogodek etike in estetike, ki ga je pred leti osmislila Tanja Plevnik in ki je bil v Pišecah letos posvečen kmečkemu vozu.

Nekoliko drugače smo se pišeški Večerji pridružili v Društvu Slovencev Kredarica v Novem Sadu in DS Emona v Rumi. Gostja obeh društev je bila etnologinja dr. Maja Godina Golija s Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Predstavila je slovenska pomladna praznovanja in tradicionalne praznične jedi. Članice društev pa so pripravile slovenske dobrote. Tako sta kotaljenje pišeškega voza in vonj domačega kruha segla do Vojvodine, v Srem (Ruma), Bačko (Novi Sad) in Banat (Vršac).

Potomcem Slovencev veliko pomeni vsako povezovanje z matico, še posebej pa so ponosni, kadar se o njihovem delovanju piše v medijih v Sloveniji. Tako čutijo, da so del slovenskega vsakdana.
Vsem v šoli in v kraju želim čudovit ostanek maja in vse prisrčno pozdravljam.

Vaša Rut Zlobec

(fotogalerija v pripravi)

Državno srečanje

Na vseslovenski državni prireditvi Ringaraja 2015 se bodo predstavile skupine, ki so uspešno prešle tristopenjski sistem selekcije ter s tem dokazale svojo inovativnost in kakovost v poustvarjanju otroškega izročila. Letos se je okoli 250 otroških folklornih skupin predstavilo na območnih srečanjih, prek 60 jih je napredovalo na sedem regijskih srečanj, ki sta si jih ogledala državna strokovna spremljevalca Saša Meglič in Adrijan Novak in za državno srečanje izbrala sedem najboljših programov.

Zato le vabljeni v soboto, 30. maja v Šentjernej!

IZBRANE SKUPINE:

1. OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA OŠ JANKA GLAZERJA IN VRTCA RUŠE

Vodji skupine in avtorici odrske postavitve:Anita Vavh in Simona Waldhütter

Odrska postavitev: STRAH JE PRIŠO

2. OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA ŠLEKA PAC, OŠ J. HUDALESA JUROVSKI DOL

Vodja skupine in avtorica odrske postavitve: Barbara Waldhütter

Odrska postavitev: LISTI ŠUMIJO,VPRAŠANI SMO MI

3. MLADINSKA FOLKLORNA SKUPINA FD ROŽMARIN DOLENA

Vodja skupine: Aleksandra Petrovič

Avtorja odrske postavitve: Aleksandra Petrovič, Marko Pukšič

Odrska postavitev: KORPEC TANC

4. OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA KRESNICE, OŠ BREŽICE

Vodja skupine in avtorica odrske postavitve: Zdenka Dušič

Odrska postavitev: ČRNI KOS

5. OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA VESELE ŠEFLE, OŠ MAKSA PLETERŠNIKA PIŠECE

Vodja skupine in avtorica odrske postavitve: Romana Žnideršič

Odrska postavitev: OKAMENELI PASTIR PAVLE

6. OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA ŠENTLORA, OŠ ŠENTJERNEJ

Vodja skupine in avtorica odrske postavitve: Maja Miklavž Sintič

Odrska postavitev: NA GREGORJEVO SE PTIČKI ŽENIJO

7. OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA VESELI MARKI I. OŠ BELTINCI

Vodja skupine in avtorica odrske postavitve: Jelka Breznik

Odrska postavitev: V BOJ ZA BOGA, DOMOVINO IN CESARJA

Sirup

Prejšnji teden smo tretješolci bili zelo “sladki” in z učiteljicama Romano in Mojco naredili kar dve vrsti sirupa. Prvi ima okus mete in melise (15 litrov), drugi pa je bezgov z limono (27 litrov).
Tako, domača zaloga žejnih šolarjev za konec šolskega leta, jesen in zimo je nared.
sirup 1 sirup 2

Vabilo na državno srečanje
Mesec maj je poln presenečenj. Ta maj je naš, saj bodo našo šolo, domači kraj, kulturno in naravno dediščino Pišec letos na državnem srečanju otroških folklornih skupin zastopali folklorniki in folklornice iz OFS Vesele šefle.

Tega srečanja se zelo veselimo in vas vabimo, da nam pridete zaploskat v Šentjernej naslednjo soboto, 30. 5. 2015, ob 13. uri v Kulturni center Primoža Trubarja.
Pridite in delite srečo z nami ob prevzemu  državnega zlatega priznanja.
mentorica: Romana Žnideršič

UNESCO VEČERJA – VOZ

V soboto, 16.5.2015, smo na naši šoli organizirali Unesco projekt Večerja na temo voza. Pobuda za temo je tokrat prišla iz ŠC Vršac, Srbija, kjer so raziskovali poimenovanja posameznih delov voza in primerjali izraze v različnih jezikih. Z njimi nas je povezala naša učiteljica slovenščine v Vojvodini, Rut Zlobec. Učenci smo bili v različnih delavnicah in ustvarjali. 1. in 2. razred so z učiteljico Ireno Markovič in Karmen Levak pekli jabolčni in sirov zavitek. Vsi nestrpno čakajo, da ga bodo pohrustali! 3.razred je z učiteljico Romano Žnideršič izdeloval mlinčke časa, ki jih bodo postavili v Gabernico. Reciklirali so plastiko in iz naravnega materiala izdelali mlinčke. Pripravljali so se na predstavitev, ki bo natančneje opisala vozove. Pri kulinariki so pekli z učiteljico Simono Tihole, Dragico Šeler in gostujočo Jožico Kostevc kruh in pečenjak. Z učiteljico Tanjo Plevnik so pri urah turistične vzgoje natančno preučili poimenovanja delov voza. Pri tem jim je prijazno pomagal gospod Ivan Travnikar. Z učiteljico Martino Suban pripravljajo dramsko uprizoritev pri kolarju, ki jo bodo odigrali na zaključni prireditvi. Pri delavnici Spomini, običaji in izrazi so se razdelili v 3 skupine, mentorja pa sta David Križman in Mojca Pevec.V nekaterih skupinah prepisujejo anekdote in spominke o vozovih. Eni zapisujejo intervjuje, ki so jih opravili v preteklem tednu pri gospodu Liparju v Blatnem. Ker je gospod izdeloval vozove, je prava zakladnica tega področja. Pri Mojci Pevec so zapisali tudi intervju, ki so ga opravili pri gospodu Germovšku, pri katerem so se pozanimali o vozu zapravljivčku in videli veliko živali. Obiskali so tudi gospoda Liparja, kovača, ki nam je v namen prireditve posodil svojo maketo voza. Pri urah likovne umetnosti in likovnega snovanja so nastali različni in zanimivi likovni izdelki, ki so jih skupaj z Urško Tomše razstavili v šolski avli. Vse delavnice smo predstavili na prireditvi.

Tjaša, Neli in Tina

zasplet prireditev 24

Predstavitev izbirnih predmetov za šol. leto 2015/16
Predstavitev izbirnih predmetov in prijavnica.

Obvestilo za starše in učence!

V soboto 16. 5. 2015 bomo izvedli nadomeščanje pouka (7. 2. 2015).
Potekal bo Unesco projekt Večerja, namenjen VOZU. Na ta dan bomo imeli dan odprtih vrat. Vabljeni, da se ob 10.00 uri priključite v Domu Pišece na zaključni prireditvi projekta. V nadaljevanju bo pokušina kulinaričnih dobrot, povezanih z običaji, v katerih nastopa tudi voz.
Zjutraj bodo prevozi potekali po ustaljenem voznem redu, pričetek prevozov ob povratku bo ob 12.15. Podaljšanega bivanja ta dan ne bo.

Obvestilo za starše in učence!
V četrtek, 14. 5. 2015, bo potekala redna pogovorna ura za vse razrede.
Potekala bo od 15. do 16. ure oz. po dogovoru z razredniki.
Vabljeni!


Vabilo na Unescov projekt Večerja

vabilovecerja

Vse življenje se učimo

Na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece smo od 4. do 8. maja v sklopu projekta Simbioza in projekta Popestrimo šolo organizirali teden medgeneracijskega povezovanja in e-izobraževanja krajanov s ciljem dviga računalniške pismenosti.Učenci prostovoljci so pod vodstvom učiteljice Mojce Pevec, učili krajane osnove računalništva, svetovnega spleta in mobilne telefonije in se tako preizkusili v vlogi učiteljev ter prijazno, zavzeto in z veseljem pomagali udeležencem tečaja in s tem pustili pozitiven vtis in izkazali željo pomagati sočloveku.
simbioza 1

Zahvala gre učencem: Barbari Rožman, Urški Pogorevc, Mateji Podgoršek, Kristjanu Kolmanu, Vanesi Gruber, Ines Zupančič in Neli Podgoršek za pomoč pri delavnicah.

Prav tako se zahvaljujemo krajanom za odziv in predvsem prijetno, nasmejano in sproščeno popoldansko druženje  ter zaključno pogostitev.

Mojca Pevec, koordinatorka projekta Popestrimo šolo

Noč knjige

nocknjige 3

Zeleni dnevi – petek

Zadnje jutro nas je spet prebudilo sonce. Po običajnih jutranjih opravilih, telovadbi in zajtrku smo nadaljevali z dejavnostmi. Prvo in drugošolci so spoznali, kako zabavno je plezanje in lokostrelstvo, ostali so odšli na raziskovalno delo v gozd in na travnik. Naše bivanje v nadvse prijetnem okolju in med prijaznimi delavci doma Medved se je bližalo h koncu. Še kosilo in odpeljali smo se do muzeja Bistra, kjer smo si dve uri ogledovali množico zanimivih stvari. Bili smo že lačni in pica se je res prilegla. Zadovoljni in polni prijetnih vtisov smo se odpeljali proti domu.
IZBOR PETEK 325

Zeleni dnevi – četrtek

Kljub nočni toči nas je zjutraj zbudilo sonce. Čakalo nas je veliko zanimivih dejavnosti. Skupine so raziskovale gozd, travnik, potok, se urile v lokostrelstvu in različnih spretnostih, spoznali male živali v naravoslovni učilnici doma. Najlepši del dneva je bil družabni večer s plesom.

zelenidnevicetrtek 5
Zeleni dnevi – sreda

Na Medvedje Brdo smo prispeli dopoldne. Namestili smo se v sobe, postlali postelje in zložili prtljago. Po kosilu smo šli na krajši sprehod okoli doma. Popoldne smo imeli dve delavnici: raziskovali smo življenje ob potoku, druga skupina je odšla na žago. Pred večerjo smo si ogledali še zvezde. Pred spanje smo šli še na sprehod po okoliških gozdovih, travnikih in pašnikih. Ponoči nas je nekatere zbudila toča, zjutraj pa spet sije sonce. Imamo se zelo lepo.

zd
Popestrili prvomajske počitnice

V okviru projekta Popestrimo šolo smo na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece za naše učence in učence OŠ Globoko (partnerska šola) pripravili različne delavnice in športne aktivnosti.
V torek se nam je po začetnem spoznavanju pridružil modelar Jože Tomc, s katerim so učenci izdelovali letala in zmaje. Nato smo organizirali letalsko tekmovanje in tako ugotovili, čigavo letalo leti najdlje.
V sredo smo po jutranji rekreaciji odšli do šolskega čebelnjaka, kjer nam je čebelar Jože Žmavc predstavil življenje čebel in delo čebelarja. Ogledali smo si tudi panjske končnice in jih nato tudi sami poslikali.
V četrtek zjutraj smo se najprej sprehodili do pišeškega gradu, kjer smo z gospodom Radanovičem spoznali njegovo zgodovino in notranjost ter se nato naužili svežega zraka v grajskem parku. Nato smo v telovadnici plesali na zabavno glasbo. Vsak dan smo se pred in po delavnicah prijetno družili, se igrali različne športne in družabne igre ter spletli nova prijateljstva.
Pripravili: Učiteljici na projektu Popestrimo šolo Karmen Levak in Mojca Pevec
posprvimaj 1

Pohod na Veliki vrh

Zadnji dan pred zadnjimi krajšimi počitnicami smo se odpravili na pohod na Veliki vrh, kjer je simbolično ‘pokopan’ zadnji slovenski tolar. Kljub slabemu vremenu smo se imeli odlično! Devetošolci so nam izlet popestrili še dodatno, saj so s seboj pripeljali dva zelena Jurija!
pohod 18
Vloga za dodelitev sredstev iz šolskega sklada
Vlogo za dodelitev sredstev iz šolskega sklada lahko prevzamete 
tukaj.Vlogo lahko prevzamete tudi v tajništvu šole. Izpolnjeno vlogo prinesite v tajništvo šole ali razredniku osebno v roke.

Bralna značka in Noč knjige

V četrtek, 23.4., nas je obiskal pesnik in pravljičar Jurij Marussig, ki nam je podelil priznanja za usvojeno bralno značko. Razredni stopnji je prebiral svoje pravljice, predmetni stopnji pa poezijo. Letos je bila prav posebna podelitev, saj je sovpadala z Unesco projektom Noč knjige. Ob tej priložnosti smo se v večernih urah znova srečali na Pleteršnikovi domačiji, kjer se je Tanja Plevnik pogovarjala z gostom o njegovi poeziji. Krasen večer, prelepa pesem in čudovita Noč knjige 2015!

pesnik1

Regijska prireditev EVŠ

V torek, 21. 4. 2015, smo se udeležili regijske prireditve Evropa v šoli na Senovem. Bili smo priča gledališki predstavi Okostnjak iz omare in glasbenih točk učencev OŠ Artiče, pa tudi podelitvi priznanj učencem in njihovim mentorjem, ki so sodelovali v natečaju Evropa v šoli pod sloganom Sodelujem, svet oblikujem – naš svet, naše dostojanstvo, naša prihodnost.

Kar nekaj učencev naše šole se je uvrstilo na ožji, regijski in nenazadnje tudi državni izbor likovnih, fotografskih in literarnih del, zato jim iskreno čestitamo!
Koordinatorica: Romana Žnideršič
1 2

Evropa v šoli

Tudi letos so se naši učenci uspešno udeležili natečaja Evropa v šoli. Na fotografijah si lahko ogledate sliki Tadeje Osojnik in Tomaža Travnikarja.
tadejaosojnik tomaz

Prvomajske počitnice
V okviru projekta Popestrimo šolo bomo med prvomajskimi počitnicami od 28.-30.4.2015 v torek, sredo in četrtek med 7. in 15. uro izvajali različne aktivnosti, ki so prostovoljne in brezplačne, tudi malica in kosilo. Več lahko preberete tukaj.
Kros
16.4. je v Brežicah potekalo tekmovanje občinskega krosa. Našo šolo je predstavljalo 20 učencev in učenk, med katerimi sta se najbolje odrezala Larisa Dušič (5.r.) in Jakob Kranjčič (3.r.) – oba sta zasedla 3. mesto v svoji kategoriji! Čestitamo!!!

Igraj kolce

V sredo, 15. 4. 2015, so se naši folklorniki in folklornice iz OFS Vesele šefle in OFS Veseli mlinarji udeležili medobmočne revije otroških folklornih skupin “Igraj kolce 2015”. Prireditev je potekala v Kulturnem domu (kinu) Brežice. Mentorici Karmen Levak in Romana Žnideršič sta na nastopajoče zelo ponosni in jim srčno čestitata.

folklora

Noč knjige
nocknjige
Na OŠ Šmihel smo se približali romski kulturi

Učenke 7. razreda Tadeja Osojnik, Saša Plevnik ter Nina Ogorevc smo se z učiteljico Mojco Pevec udeležile tabora – Približajmo se romski kulturi, ki je potekal na OŠ Šmihel. Ko smo prispeli, je gospa ravnateljica v pozdravnem nagovoru omenila, da njihovo šolo obiskuje 360 učencev od tega 33 Romov. Nato nam je predstavila romsko kulturo – njihov način življenja nekoč in danes ter sobivanje obeh kultur. Potem so nas razporedili v delavnice. Nina Ogorevc  se je udeležila jezikovne delavnice, kjer so spoznavali romski jezik, dobili so tudi knjižico, v kateri je bil slovar, romska himna, zastava in legende. Tadeja Osojnik se je udeležila glasbene delavnice, kjer so prepevali slovenske pesmi, prevedene v romski jezik. Saša Plevnik pa se je udeležila šivalne delavnice, kjer so ročno sešili predpasnike, kot so jih šivale včasih Rominje – te predpasnike smo lahko odnesli domov.
DSC 0784
Po delavnicah je sledila predstavitev. Nato smo odšli na ogled romskega naselja Pot v gaj. Tam so nas popeljali v njihov varstveni center, ki ga vodita prostovoljki (preko javnih del). Prostor je namenjen vsem romskim otrokom, ki rabijo učno pomoč, organizirane so razne ustvarjalne, poučne, plesne delavnice, ki spodbujajo Rome k učinkoviti socializaciji in sobivanju s sosednjimi krajani. Najmlajši so nam na koncu odplesali ples in zraven prepevali v slovenskem, nato pa še v romskem jeziku. Imeli smo se lepo! Hvala OŠ Šmihel za gostoljubnost, prijaznost in zanimivo doživetje.

Saša Plevnik, Nina Ogorevc, Tadeja Osojnik

Simbioza – brezplačne računalniške delavnice
simbioza
Naravoslovni dan

V soboto, 11. 4. 2015 smo imeli naravoslovni dan. Namesto pouka smo imeli delavnice, v katerih smo ustvarili veliko priročnih stvari iz odpadne embalaže. Poleg ustvarjanja z odpadnimi materiali je bila tudi delavnica pod mentorstvom učiteljice Mateje Udovič, v kateri so naredili okusne jedi. Po delavnicah je bila malica, po kateri smo se lahko pogostili z jedmi,ki so nastale v kuharski delavnici. Potem se je vsaka skupina tudi predstavila. Tudi mlajši osnovnošolci so pridno ustvarjali in nam ob koncu malice ponosno predstavili svoje umetnine. Po vseh predstavitvah smo se odpravili na čiščenje Pišec ter okolice gradu. Prav tako smo urejali zeliščno gredo, presajali rože in posejali vse potrebno na šolskem vrtu.

Po čiščenju smo posadili drevesi lipo in slivo. Za slednjo sta zaslužni učenki Barbara Rožman in Urška Ogorevc, ki sta v sklopu projekta Popestrimo šolo izdelali in podarili drevesnici Brežice plakat ginka in v zameno za to smo dobili drevo slivo.

Ines Zupančič
fotografije Ines Zupančič in Tanja Plevnik (dve samostojni fotogaleriji)
sajenjedrevesa 2 sobota11 4 2015 105

Obvestilo – sobota, 11.4.2015 

11. 4. 2015 bomo izvedli načrtovano delovno soboto (nadomeščanje 2. 1. 2015).  V primeru lepega vremena bo potekal NARAVOSLOVNI DAN  (v primeru slabega vremena bo potekal pouk po petkovem urniku).  Izvedli bomo naravoslovni dan in v sklopu tega  različne delavnice: uredili šolski vrt in zeliščni vrt, izvedli  čistilno akcijo in spregovorili o sortiranju odpadkov. Prav tako se bomo  priključili projektu Eno tree planting day  in zasadili dve drevesi v šolskem sadovnjaku. Potekali bodo organizirani prevozi po razporedu zjutraj in ob povratku domov s pričetkom ob 13.00 uri. Otroci se lahko do petka prijavijo na kosilo. Podaljšanega bivanja ta dan ne bo.

Lep pozdrav!
Nuška Ogorevc, ravnateljica
Vpis v vrtec

Več o vpisu v vrtec in vlogo najdete tukaj.

Kuhna pa to
Dne 23.3.2015 smo se učenci devetega razreda Ana, Teja, Eva, Jernej in Anja udeležili kuharskega tekmovanja v gostilni Vovko na Ratežu. S kuhanjem smo si priborili visoko mesto. Pripravili smo star in nov način jabolčnika s fižolom, pečeno proseno kašo s suhimi slivami in koruzni kruh s skutinim namazom, ki je vseboval še marelično marmelado iz ”pišečke marelce”. Vsem članom žirije je bila zelo všeč naša inovativna sladica Simfonija iz Pišec – nova različica jabolčnika s fižolom – saj je zares okusna. Po tekmovanju je do nas stopil šef gostilne Vovko in nas prosil za recept sladice.

Dan družin s pesmijo
V ponedeljek, 23. 3. 2015 smo v Vrtcu Pišece obeležili Dan družin s pesmijo, plesom in igrico. Vstopili smo v pravljični svet. Vsebine pesmic o prijateljstvu, prijaznih živalih, čebeljem medu, palčkovem valčku, kraljični in kraljeviču smo prenašali v plesno gibanje.
SAM 0348 SAM 0349 SAM 0355 SAM 0356 SAM 0362 SAM 0371
Ploskanje navzočih nam je poplačalo ves trud in potrdilo “radost umetniškega dela”. Na koncu so otroci obdarili svoje starše in se posladkali z domačim pecivom.

Zapisala Jožica Sušin

25. občinski parlament

V petek, 20. 3. 2015, je v Mladinskem centru Brežice potekal 25. občinski otroški parlament. Razpravljali so na temo izobraževanje in poklicna orientacija. Našo šolo so zastopali Ana Omerzel, Marko Kostevc in Tjaša Černelč. Učenci so na zasedanju spregovorili o ugotovitvah in zaključkih oblikovanih v delavnicah in med drugim izglasovali dva predloga za temo naslednjega otroškega parlamenta: novodobne odvisnosti in nasilje.
parlament 2 parlament 3 parlament 1

Medgeneracijski pozdrav pomladi
Na prvi pomladanski dan so učenci OŠ Maksa Pleteršnika Pišece v sklopu projekta Popestrimo šolo in Simbioze popestrili popoldan starejšim krajanom KS Pišece. Najprej se je predstavila folklorna skupina učencev 1. in 2. razreda pod mentorstvom učiteljice Karmen Levak. Prikazali so ljudske igre in ples kosmatačo. Učenke Neli, Neja, Ines in Vanesa so s Pavčkovo deklamacijo razložile kdo je babica in kdo stara mama ter s pesmijo o soncu napovedale pomlad. Klemen, Matic in Domen so veselo raztegovali meh, Timeja pa je prisrčno in pogumno zaigrala na citre.
Po končanem nastopu smo med krajane razdelili majhno pozornost in zaključili prijetno sončno pomladansko druženje s sladkimi dobrotami pridnih gospodinj.

Mojca Pevec,
vodja projekta Popestrimo šolo

(fotogalerija)

Obvestilo o zbiranju odpadnega papirja

Spoštovani.

V času od 24. do 27. marca 2015 bo na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece potekala zbiralna akcija starega papirja. Zabojnik za papir bo od torka dalje postavljen na parkirišču pri šoli.
V zabojnik za papir ne sodi karton, zato vas prosimo, da ga ne odlagate skupaj s papirjem.

Vabimo vas, da sodelujete v spomladanski akciji zbiranja odpadnega papirja.
Razvoj življenja rastlin in pomen narave
Pripravila: Romana Žnideršič
Tretješolci smo letos precej radovedni o razvoju življenja rastlin.
Zato smo v razredu oblikovali malo drugačne gredice in jih popestrili
z različnimi semeni. Vsak dan smo deležni pogleda na novo življenje.
šola -marec 2015 184 šola -marec 2015 185
Veliko se pogovarjamo o domači pokrajini in pomenu narave. Na to temo ustvarjamo v knjigicah Veliki nemarni škornji.
šola -marec 2015 177 šola -marec 2015 178 šola -marec 2015 179 šola -marec 2015 180 šola -marec 2015 181 šola -marec 2015 182
Zmaji

Pripravila: Romana Žnideršič
Navijaška skupina Zmaji širimo pozitivno navijaško energijo za
Planico. Gremo, slovenski orli!
šola -marec 2015 189 šola -marec 2015 191

Regijsko tekmovanje
Znanje je zaklad, ki venomer spremlja svojega lastnika (kitajski pregovor). Tega se močno zavedajo tudi naši učenci, ki so se v letošnjem šolskem letu pridno pripravljali na šolsko tekmovanje iz geografije ter poglabljali znanje o kmetijstvu in njegovem pomenu. Aljaža Denžiča, Tejo Černelič in Tadejo Osojnik sta raziskovalna žilica in radovednost popeljali na regijsko tekmovanje, ki se je odvijalo 10. marca 2015 v OŠ Krmelj. Tekmovalci iz Dolenjske in Posavja so se pod vodstvom organizatorjev najprej sprehodili skozi kraj in se seznanili z njegovo zgodovino in značilnostmi, sledil je pisni del, kjer so svoja opazovanja unovčili in jih podkrepili še z usvojenim teoretičnim znanjem. Učenci so bili z rezultati zadovoljni, dobrodošla izkušnja pa je odlična motivacija za nabiranje novih znanj v naslednjem šolskem letu.

Mentorica Mateja Udovič

Anketa

Spoštovani starši!

Pred vami je anketa, s katero Vas želimo povprašati o vašem zadovoljstvu  z delom Osnovne šole Maksa Pleteršnika Pišece in vrtca pri šoli. Vaše mnenje  in predlogi nam veliko pomenijo za naše nadaljnje delo! Anketa je odprta za reševanje od 13. 3. do 30.3. 2015.

Hvala za vaše sodelovanje!
Nuška Ogorevc, ravnateljica

Za povezavo do ankete kliknite tukaj.

Čudežne pesmice
Zborček palčkov iz našega vrtca se je 11.3.2015 z zborovodkinjo Jožico predstavil na velikem odru Doma kulture Brežice.
Video posnetek in več fotografij najdete tukaj.

DSCN0923 DSCN0924 DSCN0925

Mladi športniki

V petek, 6.3.2015, smo popoldne preživeli športno. Pod vodstvom Maje in Markota smo se skozi igro zabavali. Odleteli smo na luno in planete, se spremenili v astronavte, s pomočjo športnega padala pa pričarali valove. Na dveh poligonih smo utrjevali naravne oblike gibanja in spretnosti z žogo. Pri varovanju mladih športnikov so pomagali še Darjan, vzgojiteljici in seveda tudi starši.
msvrtec 2

Dan rožnatih majic
Vsako zadnjo sredo v februarju obeležujemo dan rožnatih majic. Namen dneva je pokazati podporo vsem, ki trpijo zaradi medvrstniškega nasilja, ter izraziti nestrinjanje z obliko terorja.
Dogodek, ki je dal povod za dan rožnatih majic, se je zgodil na neki šoli v Kanadi, kjer je nekega dne k pouku prišel učenec v roza majici. Zbadljivke, žaljivke in psihično nasilje, ki ga je bil deležen s strani sošolcev, so trajali vse, dokler ni povedal razloga, zakaj je tako oblečen. Želel je izraziti solidarnost in podporo svoji materi, ki je bolehala za rakom na dojki.
prvastran

Njegova sošolca sta se po dogodku odločila organizirati in preko facebooka pozvati vse učence, naj naslednji dan pridejo – kot izkaz podpore sošolcu – oblečeni v roza majice. Vabilu so se odzvali domala vsi učenci in pobuda je prišla tudi do nas. Tako smo tudi mi izrazili podporo z vsemi, ki trpijo zaradi medvrstniškega nasilja .

V Pišecah odganjali zimo
Med zimskimi počitnicami smo se na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece v sklopu projekta Popestrimo šolo zbrali že v ponedeljek in v pričakovanju pustnega torka ustvarjali različne maske, ob tem poslušali glasbo in se po končanih izdelkih družili in rekreirali v telovadnici. V torek pa smo veselo pustno rajali, se sprehodili po Pišecah in odganjali zimo, ter se sladkali z dobrotami prijaznih domačinov.

pust 32

Pustna zabava se je s plesom, smehom, petjem in različnimi igrami nadaljevala v telovadnici.
Mojca Pevec

UNICEF
V sredo, 11. 2. 2015, smo na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece organizirali interaktivne socialne delavnice, ki jih je izvedla Unicefova prostovoljka. Za učence prvega triletja je pripravila zanimive delavnice o Siriji in otrokovih pravicah.
V igri je z učenci potovala po Siriji in spoznavala njene kulturne in naravne znamenitosti, živali in rastline. Med igro so spoznali zgodbe šestih sirskih otrok, preko katerih so se seznanili z različnimi otrokovimi pravicami.
unicef1 unicef2 unicef3

Spet je čas za pusta hrusta

Spoštovani starši, dragi učenci!

Kot šola smo preko javnega razpisa vključeni v program Popestrimo šolo, zato želimo tudi vašim otrokom popestriti prihajajoče počitnice.

V okviru projekta bomo med zimskimi počitnicami za učence od 1.-5. razreda v ponedeljek (16.2) in torek (17.2.) med 7. in 15. uro izvajali različne aktivnosti, ki so prostovoljne in brezplačne. Za prevoz otrok poskrbite sami.

Več v prijavnici.

Veliki nemarni škornji

K športu sodi tudi ples…tretješolci smo uživali v plesnih doživetjih
v okviru projekta Veliki nemarni škornji.
velikinemarniskornji 1 velikinemarniskornji 10
Uradni prevzem kombija

(fotogalerija)
V torek, 10.2., so nas obiskali predstavniki občine Brežice, saj smo na šoli imeli prav poseben dogodek: uradno smo prevzeli naš novi kombi! Pridružili so se nam župan Ivan Molan, vodja oddelka za družbene dejavnosti Anica Hribar, predsednica sveta šole Zlatka Kolman, predsednik KS Pišece Peter Skrivalnik in tudi nekaj staršev.Ob kratkem programu osnovnošolcev smo se poslovili od starega kombija, ki nam je čudovito služil vsa ta leta, in z veseljem sprejeli novega ter ga krstili s prerezom traku.

kombizzupanom 49

Hvala vsem, ki ste na kakršen koli način pomagali do novega prevoznega sredstva!

Kako je bilo, ko smo kombi pripeljali v Pišece si lahko ogledate tukaj.

Pomembno obvestilo!

Spoštovani starši!

Obveščamo vas, da bosta jutri, 6. 2. 2015, ŠOLA in VRTEC ZAPRTA. Prav tako je prestavljen sobotni športni dan.

Za ta ukrep smo se odločili na podlagi okrožnic ministrstva in župana Občine Brežice, ker je za jutri razglašen rdeč alarm (izredne razmere).

Hvala za razumevanje in lep pozdrav!

Moj konjiček v vrtcu

Le na kaj ste najprej pomislili? Na pravega konjiča? Ali morda na gugalno igračo?
Zagotovo je kdo pomislil tudi na dejavnosti, ki nas neizmerno veselijo, sproščajo, pri katerih uživamo in smo ustvarjalni v svojem prostem času.Ni narobe, nasprotno, da že v vrtcu spoznamo tujko, besedo hobby in njen pomen.
Svoj hobby nam je tokrat predstavila mamica naših dveh malčkov. Navzven nimata prav nič skupnega poklic in delo, ki ju opravlja, z njenim konjičkom – KRASITEV TORT za vse priložnosti.

mojkonjicek 1

Danes je mamica Andreja v sodelovanju vzgojiteljic, otroke v vrtcu navdušila in jih vključila pri predstavitvi svojega konjička. Spretni drobni prstki so valjali, izrezovali, oblikovali polagali . . . .
Vsak otrok si je okrasil tortico po svoje in vsaka po svoje je bila zanimiva. Delali so tako zavzeto, da si še prstkov niso utegnili oblizniti.
Tokrat je gospa Andreja Matijevc s svojimi sladkimi umetninami razveselila vrtičkarje, v prihodnje bo lahko še prenekaterega otroka ob rojstnem dnevu, mladoporočence in ljudi, pri katerih dobi praznovanje piko na i šele, ko pride na mizo TORTA.

Iskrena hvala gospe Andreji za sladko dopoldne.
Otroci z vzgojiteljicami
Besedilo in fotografije:

Irena Skrivalnik

Razpis za vpis v srednje šole
Razpis. Osnovne informacije in obrazce o vpisu v srednje šole najdete tukaj. 

Jedilnik
Jedilnik od 2.2. do 7.2. najdete tukaj.

Obvestilo

Učenci 6. in 7. razreda so srečno prispeli v Kranjsko goro.

Popestrimo šolo
Obvestilo, opis podatkivnosti in prijavnica.

Jedilnik z alergeni
Jedilnik z alergeni.

Spoštovani starši!

četrtek, 15. 1. 2015 bo potekala redna govorilna ura za vse razrede, v času od 15.00 do 17. 00 ure oz. po dogovoru z razredniki in ostalimi strokovnimi delavci. Ker se bliža čas zaključka prvega ocenjevalnega obdobja še posebej vabljeni!

Za učence 9. razreda bomo izvedli roditeljski sestanek –POKLICNA ORIENTACJA , 15. 1. 2015, ob 16. 30 uri v učilnici TJA. Naj bodo prisotni tudi učenci.
Nuška Ogorevc, ravnateljica

OBVESTILO!

Načrtovana delovna sobota se iz 17. 1.2015 prestavi na 7.2.2015 (nadomeščanje 2.1. 2015) zaradi spremembe datuma izvedbe Pokljuškega maratona s strani organizatorja. Izvedli bomo športni dan na Pokljuki.

Jedilnik z alergeni
Jedilnik z alergeni najdete v meniju “Starši” “Prehrana odjava in prijava”.

Voščilo

Dragi učenci, spoštovani starši in prijatelji šole!

December je čas obdarovanja, ko mlajše in malo starejše obiščejo dobri možje in prav je, da se veselimo teh dogodkov in čarobnosti. Pa vendar je prav, da kljub vsemu ne pozabimo na  medsebojno obdarovanje z drobnimi pozornostmi  skozi celo leto, kot so prijazna beseda, nasmeh, pomoč, kadar smo v težavah, spoštovanje, strpnost  – tudi to so darila, ki osrečujejo, na videz skromna  – a bogatijo.

Konec leta se običajno ozremo nazaj in se spomnimo svojih uspehov, dosežkov, uresničenih in tudi neuresničenih  ciljev, lepih in manj lepih trenutkov, hkrati pa si kot ob nekakšni prelomnici zadamo nove izzive za leto, ki prihaja.

Žal je praznični čas tudi čas zaznamovan s petardami in ostalimi pirotehničnimi sredstvi. Izogibajte se tega in pazite na svojo varnost, saj se veselje hitro lahko spremeni v žalost.

Hkrati  čestitke ob  praznovanju dneva samostojnosti in enotnosti, ki ga praznujemo 26. 12. 2014!

Želimo  vam prijetno čarobne praznične dni, da jih preživite z najdražjimi, da vas napolnijo s toplino, ljubeznijo in radostjo,  v letu 2015 pa veliko zdravja, uspehov, medsebojnega razumevanja,  sreče in zadovoljstva. 

Kolektiv OŠ Maksa Pleteršnika Pišece z ravnateljico Nuško Ogorevc 

VOŠILO

Dan samojstojnosti in enotnosti, dedek Mraz

Na prav poseben način smo tudi na naši šoli obeležili dan samostojnosti in enotnosti. Zdravljica nas je napolnila s ponosom, kasneje pa se je praznovanju pridružil še dedek Mraz – z darili je razveselil majhne in velike osnovnošolce. Rajanje smo nadaljevali s plesno delavnico pod vodstvom učiteljice Maje Haler in zaključili dan z voščili za leto 2015. Tudi vam želimo vse dobro, obilo prijetne družbe in pravih odločitev. Naj bo vsak dan v letu 2015 srečen – vsak posebej in vsak po svoje!
dedekmrazsola 57
Dedek Mraz je bil pri nas…

Joj, kako smo se razveselili vabil! Vabil?

Da, prejeli so jih vsi otroci, ki še ne hodijo v šolo. Za dedka Mraza so vsi otroci pridni in vse bo obdaril. Zelo je velikodušen.

In prišel je s kučmo in belo brado v petek zvečer, v praznično okrašen večnamenski dom Pišece.

Pred njim so svoje metle (običajne in na raketni pogon), jahale čisto ta prave coprnice. Bila je samo igrica, s katero je skupina odraslih iz Kapel gostovala pri nas in želela razveseliti predšolske otroke in njihove starše.

Ko je prišel težkopričakovani dobri mož, smo nestrpno čakali, kdaj bo prebral naša imena in nas povabil na oder. Pogumnejši, starejši predšolski otroci so šli kar sami po objem in darilo, mlajši , v spremstvu staršev.

dedekmraz 5 dedekmraz 6 dedekmraz 7 dedekmraz 31

Dedek Mraz nas obišče in obdari vsako leto. Le kako še zmore? Hvala ti, dedek Mraz in vsem, ki ti pri tem pomagajo. Se vidimo prihodnje leto!

Zapisala: Irena Skrivalnik

Fotografije: Mojca Pevec


Dedek Mraz
V sredo, 24.12.2014 bo učence naše šole obiskal dedek Mraz, zato bo pouk prilagojen. Prevozi bodo potekali drugače in se pričnejo ob 13.00.

Jedilnik

Objavljen je nov jedilnik z alergeni.

Vabljeni h glasovanju

Pozdravljeni, starši, krajani in učenci!
Danes se prične glasovanje za najizvirnejše nematerialne želje.  Med vsemi iz Slovenije sta se v ožji izbor uvrstili tudi dve želji naših učencev, Jakoba Krajnčiča in Aljaža Preskarja iz 3. razreda. Vse te želje so objavljene na spletni strani Hanina in moja božična želja in portalu Ringaraja.net  (spodnja povezava). Vaši VŠEČKI, ki jih boste namenili tem željam, pomenijo, da je želja slišana in občutena. 10 želja z največ glasovi oz. všečki bodo posebej presenetili.

Vabljeni h glasovanju
Romana Žnideršič

ŽELJE
http://www.ringaraja.net/Hanina/moja_bozicna_zelja?page=11

Vabilo na ples

Gimnazija Brežice vabi na dobrodelni ples. Več v vabilu spodaj.

vabilo ples vabilo ples2
Vloga za znižano plačila vrtca

Spoštovani,
obveščamo Vas, da se je s 1.9.2014 spremenilo časovno obdobje veljavnosti odločbe za znižano plačilo vrtca. Preverite do kdaj Vam velja odločba. V primeru, da Vam odločba kmalu poteče skušajte čimprej urediti status, ker se Vam bo v nasprotnem cena vrtca obračunala za najvišji dohodkovni razred. Več informacij najdete tukaj.

16. srečanje UNESCO ASP mreže Slovenije 

Učenci OŠ Maksa Pleteršnika Pišece (Larisa Dušič, Nik Narat, Neja Lesinšek, Nina Ogorevc, Kristijan Petančič)  so se v spremstvu učiteljice Karmen Levak v petek, 12. 12. 2014, v Koloseju v Ljubljani udeležili srečanja UNESCO šol in vrtcev ob obeležitvi dneva človekovih pravic in 25-letnici Konvencije otrokovih pravic.Osrednja gostja letošnjega srečanja je bila ga. Anita Ogulin, sekretarka na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje in Delova osebnost leta 2013.
Letošnje srečanje so organizatorji izvedli v sodelovanju z Mladinsko platformo, Unesco glasniki in Glasbeno mladino Slovenije. Povezali so se tudi z nekaterimi društvi in srednjima šolama iz Ljubljane, ki so pred samim začetkom programa izvajali delavnice oziroma predstavljali svoje delo na stojnicah. Kulturni program se je pričel ob 10. uri. Sodelovalo je 5  UNESCO središč, Godalni kvartet SVŠGL, Unesco glasniki, Glasbena mladina Slovenije. Po kulturnem programu je sledila kratka pogostitev, nato pa odhod nazaj proti Pišecam.

Veronika Hudobreznik

Jedilnik z alergeni
Jedilnik z alergeni najdete v kategoriji starši – prehrana.

Hanina božična želja

V letošnjem šolskem letu smo se učenci 3. razreda zopet udeležili natečaja Hanina in moja božična želja. Zapisali smo nekaj nematerialni božičnih želja.

 • Želim si, da bi mrtva drevesa oživela.
 • Želim si jezditi zmaje.
 • Želim si, da bi šel k tovarišici na počitnice in z njo spekel kruh.
 • Želim si, da učitelji ne bi nikoli kričali.
 • Želim si, da bi znal govoriti z vsemi živalmi.
 • Želim si, da bi se dedi pozdravil.
 • Želim si z jelenčkom Rudolfom leteti do lune.
 • Želim si nastopiti na Slovenija ima talent.
 • Želim si, da bi Patricija samostojno hodila.
Izbrane tri bodo predvajane na Radiu SI (na frekvenci 102,8) ta petek, 12. 12. 2014,
ob 6:10, 11:20 in 17:20.

Tržnica z namenom

V četrtek, 4. 12. 2014,se je naša šolana dvorišču brežiškega gradu  na »Tržnici z namenom« predstavila s prazničnimi izdelki, ki so plod ustvarjalnosti naših učencev, staršev, vaščanov in učiteljev. Učenke Ines Zupančič, Neli Podgoršek in Barbara Rožman so z dobro voljo pomagale na stojnici in z izkupičkom obogatile šolski sklad.

trznica z namenom 3  trznica z namenom 2 trznica z namenom 5 trznica z namenom 1

Zimska šola v naravi
Spoštovani, več informacij o pravilih, ceniku za šolske skupine, seznamu opreme in zanimivem smučarskem sejmu najdete na sledečih povezavah:

– pravila,
 cenik za šolske skupine,
– seznam opreme,
– smučarski sejem v Brežicah,

– smučarski sejem v Sevnici.

 

Tržnica z namenom
V ponedeljek 1. 12. 2014 smo v popoldanskih urah združili moči in ustvarili prijetno vzdušje in čudovite izdelke. Iskrena hvala vsem, staršem in ostalim sodelujočim vaščanom in šolarjem za izkazano dobro voljo, prinesen material in pomoč pri kreiranju raznolikih prazničnih izdelkov.

trznica 1 trznica 2 trznica 3

Vabilo na Tržnico z namenom
Z izdelki se bomo predstavili na »Tržnici z namenom«  ta četrtek, 4. 12. 2014, na grajskem dvorišču v Brežicah. Z izkupičkom od prodaje izdelkov bomo finančno obogatili šolski sklad.

Veselimo se srečanja z Vami tudi v Brežicah in povabite še koga!

trznica 4 trznica 5 trznica 7
Smučarski sejem

Športna zveza Brežice vabi na smučarski sejem.
letak smucarski sejem 2014-01

Zimski večer
V petek, 28.11.2014, smo se zbrali v Kulturnem domu vsi prijatelji Pišec. S kulturnim programom so se predstavili vsi – od najmlajših do tistih bolj zrelih. S tem smo še enkrat več pokazali, kako veliko nam pomeni medgeneracijsko povezovanje, kar je tudi ena izmed vrednot Unesco šol.
zimskivecer 16

Občinsko tekmovanje v badmintonu
V sredo, 26. 11. 2014 je na OŠ Brežice potekalo občinsko posamično tekmovanje v badmintonu. Tekmovanja se je udeležilo 6 učencev in učenk OŠ Maksa Pleteršnika Pišece.
Najbolje se je odrezal Klemen Kobe, ki je v kategoriji mlajših učencev dosegel odlično 3. mesto.
Za OŠ Maksa Pleteršnika so nastopili še Klavdija Agrež, Teja Černelič, Anja Sušin, Aljaž Horvatuš in Gašper Kene.
Čestitamo!

Vabilo na delavnico

Napočil je čas, ki bliža ljudi. Zato smo se odločili povabiti Vas na skupno delavnico »Novoletna tržnica«. Več najdete tukaj.
Šolsko tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni
Eva Bračun, Ana Omerzel in Sara Denžič so učenke OŠ Maksa Pleteršnika, ki so na šolskem tekmovanju dosegle najboljši rezultat in se uvrstile na državno tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni, ki letos poteka že 16.leto. Letošnje državno tekmovanje je letos potekalo na treh lokacijah po Sloveniji. Naše učenke so tekmovale na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani, kjer so poskrbeli za bogat kulturni program in zelo dobro organizacijo tekmovanja, katerega rezultati bodo znani v prihodnjih dneh.
sladkorna 2

Šolsko tekmovanje iz angleščine in nemščine za devetošolce

V četrtek, 20.11.2014, je potekalo šolsko tekmovanje iz angleščine za učence 9. razreda v organizaciji Zavoda RS za šolstvo. Sodelovali so učenci Klaudija Agrež, Teja Černelič, Sara Denžič, Ana Omerzel in Kristjan Petančič.Prav tako je v okviru ZRSŠ potekalo tekmovanje iz znanja nemščine, in sicer v torek, 25.11.2014. Tekmovali so Eva Bračun, Sara Denžič in Anja Sušin.Rezultati bodo znani konec tedna. Vsem sodelujočim učencem čestitam za sodelovanje, saj je zahtevalo precej vloženega truda in priprav.

Žuram s prijatelji, ne z drogo
Žuram s prijatelji, ne z drogo je projekt, ki na šoli poteka že več let. V ta projekt so udeleženi učenci 9. razreda v sklopu naravoslovnega dneva. Že naslov pove, da je namen projekta spoznati različne droge, s katerimi se najstniki srečujejo v svojem bolj občutljivem obdobju življenja, kako preprečiti zlorabo različnih drog, med drugimi tudi cigaret in alkohola. Projekt organizira ZPTM Brežice, ki tudi organizira vodenje različnih delavnic.

Večerni pohod

Poznojesenski čas je več kot primeren za pohod s kresničkami, saj se v oblačnih dneh znoči že sredi popoldneva. Vreme je že dlje časa stabilno. Ni kaj odlašati, smo si dejali.
vecernipohod 1 vecernipohod 2
24. 11. 2014 smo se ob 16.30 zbrali pred Vrtcem otroci, starši, vzgojiteljice in se odpravili na pot. Temo smo preganjali z odsevnimi obeski, trakovi, baterijami . . . . Cilj je bil določen v naprej. Izkušnje iz preteklih let so pokazale, da se po dobri hoji najbolj prileže pizza. V Pizzeriji Petrišič nas je že čakal vroč čaj. Iz krušne peči je zadišalo. Slastne, dobro obložene pizze so teknile prav vsem.
vecernipohod 3 vecernipohod 4 vecernipohod 5
Naši razigrani otroci s svojo neizmerno energijo bi še vztrajali vendar so zaradi hitenja urinih kazalcev morali vztrajati tudi starši. Naslednji je bil delovni dan. Otroci so morali počasi k počitku. Starše so čakale še obveznosti, ki so jih odložili, da so se lahko udeležili pohoda ali bolje – sprehoda.
Hvala vsem za udeležbo in dobro voljo.

Pripravila: Irena Skrivalnik

Tradicionalni slovenski zajtrk
V petek, 21.11., smo tudi na naši šoli obeležili vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga izvajamo z namenom, da bi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo,domačo pridelavo in predelavo ter v okviru sistema javnega naročanja spodbudili aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju. Javnosti predstavljamo pomen kmetijstva in čebelarstva ter spodbujamo k  pravilni in zdravi prehrani.
zajtrk1 zajtrk2 zajtrk3
Ozaveščamo o pomenu živilsko-predelovalne industrije. Posebno pozornost pa namenjamo pomenu gibanja in ohranjanja čistega okolja. Namesto s prvo uro smo dan začeli torej s pravim slovenskim zajtrkom: na jedilniku so bili kruh, maslo, domači med, domače mleko in jabolko. Z učitelji smo uzavestili tudi pomen zajtrka za zdravje.

Ogled Brežic in muzeja

(fotogalerija)
V torek, 18.11.2014, smo učenci turistične vzgoje odšli na ogled Brežic in Posavskega muzeja. Šolski kombi nas je odložil pred gradom, nato pa nas je uslužbenka Posavskega muzeja peljala na ogled starejših zgradb v Brežicah, in sicer : kašče, Slovenske narodne hiše, vodovodnega stolpa, glavne ulice, stranske ulice, hleva za konje, ki je danes prenovljen v glasbeno šolo in grad . Na stavbah smo videli oboke, raznovrstne kipe in zanimiv spiralni dimnik. V gradu smo izdelovali papirni kipec vodnega stolpa. Imeli smo se zelo lepo, saj smo spoznali veliko novih in zanimivih stvari, na katere prej nismo bili pozorni.
Razdelitev modrih stolov po lokacijah v Pišecah

Na dan strpnosti, 17.11.2014, smo se odločili, da razdelimo modre stole na štiri lokacije – na mesta po krajevni skupnosti, kjer smo v času Unesco tabora s pomočjo domačinov izdelali modre stole. Tega dogodka so se udeležili tudi vsi, ki so pomagali pri izdelavi modrih klopi. Najprej smo se odpravili k mlinu, kjer smo podarili prvo klop, ki smo jo izdelali pri g. Milošu Kostevcu. Peš smo odšli do kozolca, kjer smo postavili še drugo klop, ki pa smo jo morali premišljeno postaviti, da so se lahko odprla vrata kozolca. To klop nam je pomagal izdelati g. Vinko Lesinšek.
1stol 2stol
Največ časa smo se zadržali pri cerkvi sv. Jedrti, saj se je tam zgodilo kar nekaj smešnih dogodkov. Nama je najbolj ostal v spominu Sušinov kuža, ki je našemu hišniku Vladu izpustil na čevelj nekaj svojih rumenih trenutkov radosti. Kljub vsemu smo postavili klop, ki nam jo je pomagal narediti g. Slavko Omerzu in nadaljevali pot k Preskarjevim, ki smo jim podarili svojo zadnjo modro klop.
3stol
Vsem, ki so pomagali, smo v zahvalo podarili majhna darilca, ki so jih bili zelo veseli.

Obisk parlamenta
V torek, 11. 11. 2014, smo se z učiteljico Mojco Pevec na obisk parlamenta odpravili Tomaž Travnikar, Domen Lesinšek, Neli Verstovšek, Tadeja Osojnik ter Tina Jagrič. Odšli smo ob 9.30. Gospod hišnik nas je odpeljal do avtobusne postaje v Brežicah. Nismo bili sami, kajti zagledali smo svoje prijatelje iz sosednjih šol. V Brežicah nas je pobral avtobus in odpravili smo se v Ljubljano. Pot je bila dolga, a smo si znali krajšati čas. Ko smo prišli v Ljubljano, smo najprej odšli do parlamenta. Varnostniki so se prepričali, da nihče od nas nima nič pri sebi, česar ne bi smel imeti. Nato smo odložili stvari ter spoznali našo vodičko, ki nas je vodila in predstavila prostore v parlamentu. Na koncu smo predali moder stol predsedniku Državnega zbora gospodu Milanu Brglezu, ki se je stola razveselil in dejal, da upa, da bo modra barva pripomogla k bolj modrim sejam v DZ. Predali smo mu ga pred vhodom v državni zbor, v prostoru v katerem je naslikana freska o slovenski preteklosti. Preživeli smo prijeten dan, o čemer pričajo tudi spodnje slike.

Tomaž Travnikar

DSC 0085
Redna govorilna ura

V četrtek, 13.11.2014 je po LDN redna govorilna ura  od 15.00-16.00 in roditeljski sestanek za učence 6. in 7. razreda ob 17.00. Vljudno vabljeni.

Premikamo meje – Modro

Osnovna šola Maksa Pleteršnika Pišece je tudi letos uspešno organizirala tabor. V prihodnjih dneh bomo objavili ves multimedijski material, ki smo ga zbrali tudi na naši spletni strani. Do takrat pa priporočamo ogled naslednjega video prispevka. Zaključno prireditev si lahko ogledate tukaj. Zahvaljujemo se vsem staršem, sponzorjem, Občini Brežice in Zavodu Republike Slovenije za šolstvo.

Gasilska vaja

(fotogalerija)

V sredo, 5.11. 2014 smo v sodelovanju s PGD Pišece izvedli gasilsko vajo evakuacije šole. Namen vaje je bil predstaviti učencem kako ravnati v primeru požara. Glede na to, da je med našimi učenci veliko gasilcev je bila vaja vsem zanimva in poučna.

Oktobrska razstava

Kikiriki..i….i…. je odmevalo po telovadnici Gimnazije Brežice.

Društvo rejcev malih pasemskih živali Brežice je tudi letos pripravilo razstavo.

Več lahko preberete tukaj.

Jedilnik od 3.11. do 7.11. najdete tukaj.

2014 PLAKAT

15. Mednarodni tabor PREMIKAMO MEJE v Pišecah – sreda in četrtek

Včeraj smo se podali na več mest po krajevni skupnosti. Povezali smo se s starejšimi domačini, ki so nam velikodušno pomagali pri izdelavi modrega stola. V njihovih delavnicah smo izdelovali modre stole – ti bodo, popolnjeni z modrimi mislimi, dobili svoje stalno mesto na različnih lokacijah  po Pišecah.

Tanja 006

Neprecenljivo je medgeneracijsko sodelovanje med nami in starejšimi občani. Tisti, ki niso bili na terenu, so v učilnicah modro reciklirali pohištvo in oblačila, sodelovali v modri videodelavnici in ustvarjali harmonikarski blues.

Pia 011

Danes zaključujemo z delavnicami. Modra kulinarika, modri eksperimenti z vodo,  milina modrosti in modre družabne igre bodo danes obogatile naše znanje. Popoldne bomo na zaključni prireditvi ob 17. uri v Kulturnem domu v Pišecah predstavili naše izdelke iz delavnic.

Andreja 045

Jutri pa gremo na ‘Fejst modri val’ v Brežice, kjer se nam bodo ob 10. uri pridružili dijaki gimnazije Brežice, osnovnošolci iz Brežic, glasbena šola in drugi gostje, ki pa naj ostanejo presenečenje. Startamo ob 10. uri izpred brežiške gimnazije in SE VIDIMO OB 11. URI NA GRAJSKEM DVORIŠČU BREŽIŠKEGA GRADU!

15. Mednarodni tabor PREMIKAMO MEJE v Pišecah – torek

 

S torkom smo začeli na taboru Premikamo meje z delavnicami. Vse temeljijo na modri barvi, ki je tematska nosilka letošnjih srečanj. Ustvarjali smo blues glasbo, v tehnični delavnici smo izdelovali modre stoleke, tudi modre škatlice z modrimi mislimi, ki jih bomo podarjali mimoidočim v Brežicah, smo izdelovali. Kot vsako leto smo se lahko udeležili plesnih, novinarskih ter avdio-video delavnic.

Andreja 111 Andreja 166

Prav posebno mesto pa je včeraj imela delavnica, kjer smo obujali spomin na skorajda pozabljeno staro opravilo na kmetih – kožehatva koruze. Z ličkanjem koruze smo nadaljevali tudi v popoldanskih urah. Po vasi smo se pogovarjali z domačini, ki so prava zakladnica ljudskosti in modrosti. Pravi pravcat podvig pa je bilo pleskanje šolskega zidu v modro barvo ter opremljanje le-tega v modre misli. Zopet lep, sončen in novih spoznanj poln delovni dan je za nami!

Elena 085 Saša 109
Končno! Pa je zopet naokoli tisti jesenski čas, ki ga vsi komaj čakamo! Teden novih spoznanj, novih prijateljev, novih idej … Tisti teden, na katerem postane marsikdo od učencev in tudi učiteljev modrejši – kako priročno – letošnji tabor nosi ravno takšen naslov: MODRO!

15. Mednarodni tabor PREMIKAMO MEJE v Pišeca – ponedeljek

taborotvoritevg 2 taborotvoritevg 1

Tabor, s katerim smo začeli v ponedeljek, 20. oktobra, bo trajal vse do petka, 24. oktobra. Na tabor je prišlo 17 gostujočih šol, kar je rekordno število in nova meja, ki smo jo premaknili. Pridružile so se nam šole iz Srbije, Hrvaške, Madžarske, šole Unesco središča Pišece in druge. Tabor smo odprli s kulturnim programom, kjer so se predstavile gostujoče šole, nadaljevali z družabnim večerom in delovnim sestankom za mentorje.

taborotvoritevg 4 taborotvoritevg 3

Komaj čakamo naslednje dni, ki prihajajo, in modre delavnice, na katerih bomo rasli in se boljšali, kakor bi naš rojak Pleteršnik rekel. Tisti, ki pa ne morete biti z nami, pa poglejte, kako se imamo in se nam pridružite naslednje leto!

Planinski športni dan

V ponedeljek bo planinski športni dan. Več lahko preberete tukaj.

Mednarodni UNESCO tabor

Praznujemo 15. obletnico  naših taborov, 15 let pa je tudi od prvega projekta MODER STOL – NEKDO MISLI NATE. Zato  bomo letos tabor tematsko  posvetili paleti dejavnosti, v katerih ima MODRA barva pomembno mesto, kot simbol, kot stvarna modrina in celo kot pot do modrosti.

vabilo mednarodni unesco tabor

Teden otroka v vrtcu

Pisani listi na drevesih, njih šelestenje v vetru, prijetno topli dotiki sončnih žarkov. . .JESEN, kako te občudujemo!

V ponedeljkovem popoldnevu, 6. 10. 2014 smo se v našem vrtcu zbrali otroci, starši, vzgojiteljice. Ja, še Krojaček Hlaček Leopolda Suhadolčana se nam je pridružil. S pomočjo prijateljev je že zgradil Hišico iz gumbov za Tinka in njegovo mamo.

tedenotroka1 tedenotroka2

Veselil se je, da so otroci iz pišeškega vrtca hišico še okrasili. Z gumbki, seveda! O, pripravljena je že peč. Danes še 3 mdrv iz tulcev, da ne bo pozimi zeblo Tinka in mame. Vsi jima pomagamo in da pri temu ne omagamo, si pripravimo sadni obrok z veliko vitamina C, ki ga vsebujejo mandarine in kivi. Imajo ga toliko, da so nas zasrbeli podplati in skupaj smo morali še zaplesati.

tedenotroka4 tedenotroka3

Tako nekako je potekal sprehod po naših ustvarjalnicah ob Svetovnem dnevu otroka.

Brezskrbno otroštvo bi moralo biti zagotovljeno slehernemu otroku na našem planetu.

Žal, mnogi so še zelo daleč od te in drugih otrokovih pravic.

Zapisala: Irena Skrivalnik

Šolski kros

V ponedeljek, 6.10.2014 bo v primeru ustreznega vremena potekal šolski kros. Več o krosu najdete tukaj.

Pleteršnikov dan

(fotogalerija)

V četrtek, 2. 10. 2014, smo v Pišecah slovesno obeležili 20-obletnico odprtja prenovljene Pleteršnikove domačije. Obiskovalci so se zbrali pri Pleteršnikovi domačiji ob 9. uri. Kot vsako leto so dogodku prisostvovali ugledni predavatelji mariborske in ljubljanske filozofske fakultete pod vodstvom dr. Marka Jesenška, ki je povezovalni člen Pleteršnikovih dni že več let.

Uvodnemu ogledu domačije je sledil kviz, ki se ga je udeležilo 6 osnovnih šol iz brežiške občine: OŠ Artiče, OŠ Bizeljsko, OŠ Brežice, OŠ Dobova, OŠ Globoko in OŠ Velika Dolina, ki je osvojila tudi prvo mesto v znanju o Pleteršniku.

Prijetnemu druženju je sledila okrogla miza z naslovom ‘Slovensko slovaropisje’, ki se je je udeležilo lepo število obiskovalcev. Med predavatelji smo lahko poslušali dr. Marka Snoja, predstojnika Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, in njegove sodelavce, ki so predstavili novo, 2. izdajo Slovarja slovenskega knjižnega jezika, dr. Zinko Zorko, dr. Franceta Novaka, dr. Natalijo Ulčnik, slovaropisca dr. Ludvika Karničarja, dr. Silvijo Borovnik, dr. Ireno Orel ter dr. Marka Jesenška. Okrogli mizi je sledil še kulturni program, na katerem je navzoče nagovoril predsednik Društva za varovanje maternega jezika, naravne in kulturne dediščine Maks Pleteršnik Pišece Martin Dušič in dolgoletna zaslužna predsednica istega društva Marjanca Ogorevc, ki je spomnila na to, kako je potekala obnova Pleteršnikove domačije.

Na obisku v domu upokojencev

V sredo, 24. 9. 2014, smo učenci OŠ Maksa Pleteršnika Pišece v spremstvu učiteljic in učiteljev: Karmen Levak, Dejana Jerončiča, Mojce Pevec ter ravnateljice Nuške Ogorevc obiskali Dom upokojencev Brežice. Učenci so varovancem doma popestrili dopoldne s kulturno-zabavnim programom. Tako so starostniki prepevali skupaj z otroškim zborom, se nasmejali vicem in zabavni igri ter se z otroško folklorno skupino spominjali starih ljudskih iger in plesov. Vseskozi pa so za dobro domače vzdušje skrbeli harmonikarji, ki so z zabavnimi vižami dodobra ogreli občinstvo.

upokojenci3 upokojenci4

V spomin smo jim podarili nekaj škatel knjig, ki smo jih odpisali iz šolske knjižnice. Vsakemu varovancu pa smo podarili majhno pozornost iz rok naših učencev.

Odločili smo se, da bomo z veseljem še kdaj obiskali starejše občane in se z njimi družili na ustvarjalnih delavnicah.

upokojenci5 upokojenci2

Zahvaljujmo se prijaznemu osebju in vodstvu doma upokojencev za lep sprejem in pogostitev.

Vloge
V meniju starši in svetovalno delo najdete pravilnik o pridobivanju statusa in vloge.

Jedilnik

Jedilnik za tekoči teden najdete tukaj.

Vrtec v skrbi za okolje
Novico lahko preberete tukaj.

Publikacija

Publikacijo za šolsko leto 2014/15 si lahko ogledate tukaj.

V novo šolsko leto vstopamo tudi najmlajši
Žalostna bi samevala naša šola med počitnicami, če ne bi imela pod svojo streho tudi vrtca.Prav zaradi nas otroški živ žav nikoli ne potihne. Najstarejši otroci iz vrtca odletijo v 1. razred kot ptički.

vrtec 2 vrtec 1

Vrtčevski skupini se pridružijo mlajši, na novo vključeni otroci.
Le poglejte, kako spretno smo si že prvi šolski dan pripravili sadno malico. Se vam cedijo sline, kaj?

Utrinek pripravila: Irena S.

 

Jedilnik

Letos bodo jedilniki objavljeni tukaj.

Vabilo na prvi roditeljski sestanek
vabilo roditeljski
Ob vstopu v novo šolsko leto

Drage učenke in učenci , spoštovani starši!

Verjamem, da so počitnice zopet prehitro minile in pred nami je prvi šolski dan. V ponedeljek, 1. 9. 2014  bo pričetek pouka za učence od 2. do 9. razreda ob 7.30,  za učence 1. razreda pa ob 8. 00 skupaj s starši.

Prevozi zjutraj bodo potekali po ustaljenem razporedu.

Vsem skupaj želim prijeten vstop v novo šolsko leto, veliko uspehov in uresničitev novih ciljev!

Nuška Ogorevc, ravnateljica

Obeležitev dneva državnosti
V torek, na zadnji dan pouka smo obeležili dan državnosti
in imeli dan eksperimentov z g. Ivanom in Garcijo. (fotogalerija)
V ponedeljek smo pripravili zabavni večer na katerem so nastopali naši učenci. (fotogalerija)

Šola v naravi, 4. in 5. dan

Petkovo jutro smo pričeli s pospravljanjem in pakiranjem. Po zajtrku smo se odpravili na zadnje kopanje in preverjanje, koliko plavalne abecede smo usvojili. Še kosilo in odpeljali smo se proti domu. Na poti domov smo si ogledali Močilnik-izvir Ljubljanice na Vrhniki. Malo nam je ponagajal dež. Tu smo šli tudi na pico. V Brežicah pa smo si za zaključek privoščili še sladoled.

(fotogalerija)
Četrtkovo jutro je bilo sončno in prijetno toplo. Dopoldne smo se kopali v bazenu, popoldne pa v morju. Uživali smo. Srečali smo se tudi z meduzami, na srečo tistimi, ki ne povzročajo zoprne opekline. Po večerji smo šli na prireditev Rtič ima talent, kjer so s pesmijo in plesom nastopili tudi najbolj korajžni Pišečani. Namesto spanja smo si po prireditvi privoščili še nočno kopanje v bazenu. In potem… spanje.
Šola v naravi, 3. dan
(fotogalerija)
Zbudilo nas je sonce. Po jutranjih opravilih smo odšli na kopanje. Pred kosilom smo imeli uro z vrtnarico, ki nam je pokazala rastlinje sredozemskega sveta. Spoznali smo veliko takih, ki jih v našem okolju ne vidimo. Popoldne smo se kopali. Večerji je sledila učna ura. Dan smo zaključili z ogledom zelo zanimivega mjuzikla z naslovom Z domišljijo okoli sveta , ki so ga uprizorili učenci OŠ Dekani.
Šola v naravi, 2. dan
(fotogalerija)Jutro je bilo oblačno. Po zajtrku smo imeli učne ure. Dopoldne smo se kopali v zunanjem in notranjem bazenu.
Sonca je bilo vedno več, pihala je burja. Popoldne smo odšli z ladjo na izlet v Piran.
Kaj vse smo tam počeli kažejo fotografije. Pred in po večerji smo napisali še razglednice. Potem pa so se začele priprave na ples norih frizur.

svn2 42

Učbeniki, delovni zvezki in šolske potrebščine

Seznami učbenikov, delovnih zvezkov in šolskih potrebščin za šolsko leto 2014/15 po razredih se nahajajo tukaj.

Pripomočke, ki jih učenci že imajo ali so še uporabni iz prejšnjih let, ni potrebno ponovno kupovati.

Šola v naravi, 1.dan
PONEDELJEK, 16. junij
(fotogalerija)

Prvi dan je za nami. Dopoldne smo si vsi navdušeni ogledali Škocjanske jame. Po dobrih dveh kilometrih hoje smo se na koncu z dvigalom odpeljali proti vrhu, kjer nas je čakal avtobus. Okrog poldne smo prispeli na Debeli rtič in se nastanili v paviljonu Veveriček, kjer smo sami in nam je res udobno. Po kosilu smo razpakirali prtljago in zaradi oblačnega vremena odšli preverjat plavanje na bazen hotela Aria. Po večerji smo prehodili celo naselje, se ustavili na obali in uživali na igralih.

2014-06-16 11.31.24

Prijava na šolsko prehrano za šol. leto 2014/15
Prijavnico za šolsko prehrano za naslednje šolsko leto najdete tukaj.
Dopis Ministrstva za socialo najdete tukaj.

Šelestenje spomina

Šelestenje spomina – dolgo pričakovan zbornik OŠ MP Pišece – smo na slovesen način javnosti pokazali 28.5.2014. V njem je zbrana vsa zgodovina šolstva v Pišecah, od njenih začetkov leta 1812 pri mežnariji, prve sadjarske šole na gradu, šole v središču vasi, prve zidane šole – Učilnice, stare šole, ki je služila domačinom 97 let, pa vse do današnje nove stavbe, ki stoji od leta 2002.

Za nastanek zbornika je zraven ravnateljice, ga. Nuške Ogorevc, najbolj zaslužen uredniški odbor, ki so ga sestavljali Irena Markovič, Anica Butkovič, Tanja Plevnik ter David Križman.
Slovesnosti so se poleg številnih domačinov udeležili poslanec mag. Andrej Vizjak, župan občine Brežice Ivan Molan, predstojnica ZRSŠ OE Novo mesto dr. Stanka Preskar ter številni drugi.
(fotogalerija v pripravi)

Več tudi na KS Pišeceposavje.info in dolenjskilist.si.

DSC 0169

Pomoč

V teh dneh, ko gledamo grozljive poplave  v Bosni in Srbiji, se je verjetno v vsakemu od nas porodila želja, da bi pomagali drugim.
V ta namen bomo v sredo, 21. 5. 2014, na šoli zbirali:
obleke (ki jih več ne potrebujete), čevlje, igrače, posteljnino, brisače,higienski pripomočki (pralni prašek, čistila, milo in šampon za osebno nego, zobna pasta in ščetke, vlažilni robčki, plenice),pitna voda – izključno plastenke!trajna in dobro zapakirana osnovna živila, ki ne potrebujejo hlajenja (moka, testenine, mleko, olje, otroška hrana, konzerve-pašteta, ribe, mesni narezek.

Vse zbrane stvari bomo odpeljali v Brežice, v poslovalnico zavarovalnice Adriatic. Lahko pa pomoč tudi sami pripeljete na omenjeno zavarovalnico do četrtka zjutraj. Organizirali so prevoz stvari s tovornjakom, ki bo pomoč odpeljal direktno do ljudi v Bosni.

Vsaka pomoč je dobrodošla.

Stopimo skupaj in pomagajmo!

Vabilo

Spoštovani,
radi bi z vami delili naše veliko veselje ob izidu zbornika Šelestenje spomina – 200 let šolstva v Pišecah. Vabimo vas na slovesnost, ki bo 28. maja 2014 in se bo pričela ob 18. uri na začetku Aleje pišeških šol – pri izviru Gabernice v Pišecah.
Nuška Ogorevc,
ravnateljica OŠ Maksa Pleteršnika Pišece

Možnost vpogleda NPZ

Dostop do ovrednotenih preizkusov in izpisa dosežkov vsakega učenca bo omogočen preko spletne strani http://npz.ric.si z učenčevo šifro in številko EMŠO, in sicer od 2. do 4. junija 2014 za 9. razredin od9. do 11. junija za 6. razred. Aplikacija bo dostopna od 8. ure zjutraj na prvi dan , do 20. ure zvečer na zadnji dan.  Podrobnejši koledar najdete tukaj .

Publikacijo NPZ za šolsko leto 2013/14 najdete tukaj .

 

Veliki nemarni škornji

V TC Intermarket Brežice so razstavljeni izdelki vrtčevskih in šolskih otrok iz Artič, Bizeljskega in Pišec.

Nacionalni otroški paralament

V ponedeljek, 7. aprila so veliko dvorano državnega zbora že tradicionalno
zasedli mladi parlamentarci, ki so se uvrstili na 24. nacionalni otroški parlament.
Več preberete tukaj.

Učna ura v prometu

V torek, 8. 4. 2014, smo se učenci 3. in 4. razreda udeležili Učne ure
v prometu na Policijski postaji Brežice. Več lahko preberete tukaj.

Inovativni učenci 3. in 4. razreda

Tukaj lahko preberete več o izvirnih idejah učencev 3. in 4. razreda.

Otroški pevski zbor

Nastop naših učencev na pevski reviji si lahko ogledate tukaj.

Dostopnost