Skoči na glavno vsebino

UČNA POT zAKLADI PIŠEC

 

1

 Zaklad je pot, po kateri hodiš,
in ne kraj, kamor si namenjen.

(P. Coelho)

Učna pot zakladi pišec

 

… je nastala v okviru Erasmus+ KA210 projekta z naslovom Kompetentni za poučevanje v naravi – sodobni pristopi poučevanja. Z njim smo želeli učence, učitelje in vse obiskovalce povabiti v naravo ter jih spodbuditi k spoznavanju naravne in kulturne dediščine našega domačega kraja. 

Pot poteka iz središča vasi, mimo spomenika padlim borcem, nato skozi gozd po poti Korakov za zdravje, znanje in sanje. Zadnji del poti vodi mimo razgibanih gričev ter nato ob strugi grajskega potoka do gradu.  

Pišece so majhen kraj na obrobju brežiške občine. Ležijo ob južnem pobočju Orlice (697 m) na nadmorski višini med 200 in 275 m. Bogastvo te pokrajine so gozdovi, travniki, vinogradi in sadovnjaki. Kraj se nahaja znotraj biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje ter je tako del mednarodne mreže biosfernih območij v okviru UNESCO programa Človek in biosfera.   

Pomembno mesto v kraju zaseda Osnovna šola Maksa Pleteršnika. Šolstvo ima v Pišecah dolgo tradicijo, saj se je pouk tukaj začel že daljnega leta 1812. Skozi zgodovino šolstva nas popelje Aleja pišeških šol, na kateri stoji pet skulptur, vsaka na mestu, kjer se je v preteklih dveh stoletjih organizirano poučevalo. Zapis o tem si je mogoče prebrati pred vhodom v novo šolo. Ta je za šolarje odprta od leta 2002, nekaj let pred tem pa je postala del družine UNESCO šol, na kar smo še posebej ponosni.

Ali Veš?

 

  • Osnovna šola že od leta 1933 nosi ime po Maksu Pleteršniku, znamenitem jezikoslovcu in avtorju prvega slovensko-nemškega slovarja pri nas.
  • V bližini izvira Gabernice stoji najstarejša stavba, ki je bila zgrajena kot šola. V njej sta se rodila priznana umetnostna zgodovinarka Špelca Čopič (1922–2014), vodilna poznavalka slovenskega kiparstva 20. stol., ter fizik Milan Čopič (1925–1989), eden od pionirjev reaktorske fizike na Slovenskem.
  • Na šoli se je rodilo nekaj inovativnih projektov, ki so vsi po vrsti presegli lokalne okvirje: Obarvana slovenščina, mednarodni tabori Premikamo meje, Moder stol.

S pišeškim vitezom na POT ODKRIVANJA ZAKLADOV PIŠEC

 

Z vitezom, ki je nekdaj prebival v gradu Pišece in je skrbnik zakladov tega kraja, se podajte na pot njihovega odkrivanja.  

IZZIV!

 

Pred vami je prvi izziv. V premetanki so skrite besede, ki so kulturno in naravno povezane s Pišecami. Sestavite vsaj 8 besed in jih fotografirajte, saj jih boste še potrebovali na tretji postaji. Pot nadaljujte tako, da sledite vaškemu potoku in poiščite njegov izvir.

Dostopnost