Skoči na glavno vsebino

Zadnji septembrski dan je na šoli nekaj posebnega. Že naslov tehniškega dneva ŠTROM pove, da je v zraku elektrika. Na sto in en način. Učiteljica Brigita s sodelavci in gosti (Šolski center Krško Sevnica s profesorji in dijaki, gospod Dejan Skrivalnik) je pripravila zanimive delavnice, kjer se bodo vsi učenci na šoli seznanili s »štromom«. Navedimo le nekaj tem oziroma naslovov delavnic: Električna mobilnost, Pozor, elektrika!, Električni tok in napetost, Izdelava makete luči, Obnovljivi viri energije, Statična elektrika, Elektrika in okolje …

Pa pokukajmo malo, da vidimo, kaj se dogaja …

Naši devetošolci v reševanju prvih izzivov …

Četrto- in petošolci se že veselijo poskusov z učiteljem Matjažem …

Kaj se je dogajalo in kaj je nastalo, bodo poročali šolski novinarji …

Tretješolci z učiteljico Romano najprej v računalnici …, nato pa zanimiva predstavitev profesorja Požuna in dijaka krške srednje šole. Vau, to pa je zanimivo.

Naši najmlajši še malo v temi, a kmalu po posvetila elektrika …

Pa naj še kdo reče, da brez elektrike ni zakon!!!

Tudi njih je obiskal prof. Požun z dijakom in jih navdušil z vsem, kar sta povedala in pokazala. Tudi sami so se lotili poskusov.

Gospod Skrivalnik je navdušil s svojimi zanimivostmi na področju el. mobilnosti. Osmošolci pozorno sledijo njegovi razlagi … Podučil jih je, naj bi baterije električnih naprav začeli polniti pri 30 % in nehali pri 70 %, s čimer podaljšamo njihovo življenjsko dobo do 10 let!

Seveda pa je gospod Dejan vse navdušil s svojim Pikijem. Kar en krog bi še mi naredili z njim po Pišecah.

Malo bolj zapleteni poskusi in razlaga pa čakajo malo starejše učence.

V učilnici učitelja Matjaža je danes tudi zelo svetlo …

Učiteljica Romana in njeni tretješolci se učijo varčevanja z energijo.

Pa se odpeljimo v prihodnost s Pikijem, s katerim nas čaka varna, tiha in okolju prijazna vožnja. Hvala vama, Piki in gospod Dejan!

PIKI, A NAS VZAMEŠ NA ENO VOŽNJO PO PIŠECAH?

Šolski novinar Urban je takole zapisal:

“Danes smo na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece imeli tehniški dan. 4., 5. in 6. razred smo delali električni krog. Potrebovali smo žice, žarnico in baterijo. Elektrika je potovala po žici, iz baterije v kable in v žarnico, ki je zasvetila. Pred tem nam je gospod Skrivalnik razložil delovanje električnih avtomobilov. Pripeljal se je s Pikijem, električnim avtom, ki je manjši od običajnih avtomobilov.

Ta dan je bil super.”

Novinarka Lana pa je takole strnila tehniški dan:

“Danes smo delali z elektriko. Z učiteljem Matjažem smo naredili preizkus električnega kroga. Žarnico smo priključili na žice in baterijo. Ko smo pritisnili na stikalo, je žarnica zasvetila. Bil je lep in zanimiv dan.”

Dostopnost