Skoči na glavno vsebino

V ponedeljek, 16. 11. 2020, smo imeli na Osnovni šoli Maksa Pleteršnika Pišece virtualno srečanje s šolami iz Brežic, Buj, Tenje, Pančeva, Kragujevca, Novega Sada, Sente kot zaključek našega Unesco projektnega tedna z naslovom VRT ŽIVLJENJA. Letos oktobra žal Unesco projekta Premikamo meje nismo mogli realizirati v živo v Pišecah, a smo se vseeno povezali med seboj.

Zoom srečanje, ki ga je vodila učiteljica Tanja Plevnik, se je začelo ob 12:00. Najprej smo se vsi pozdravili, nato pa je vsaka šola posebej pokazala, kaj so naredili za ta dogodek.

Na šoli v Kragujevcu, kjer so  izvedli vrtni laboratorij, so izdelovali barve iz naravnih materialov, nato pa s temi barvami okrasili kipce.

V Pančevu so izdelali ptičje krmilnice iz odpadnega materiala, sadili rože, ki so jih dobili od vrtnega centra, v gume, ki so jih prej prebarvali. Z rožami so okrasili tudi škornje, kolo … in tako poskrbeli, da je njihova okolica šole v novi preobleki. Učenci te šole, razred učitelja Predraga, so nam zapeli v slovenščini Na planincah.

Naslednja je bila na vrsti naša učiteljica Rut Zlobec, ki poučuje slovenščino v Srbiji. Pokazala nam je otroške pesmi, ki so jih prevedli v slovenščino. V imenu naše šole ji je naša ravnateljica Nuška Ogorevc zaželela vse najboljše za rojstni dan, učenka Pika Skrivalnik (ob pomoči učitelja Dejana Jerončiča) pa ji je zapela pesem Lepa si.

Za tem smo videli dobrote, ki so jih pripravili dijaki likovne gimnazije iz Sente.

Žal predstavnikov iz Buj in Tenje zaradi tehničnih težav nismo videli.

Ker so projektni teden Vrt življenja na naši šoli izvedli učenci od 1. do 4. razreda, sta nam učiteljici Katja Berkovič in Romana Žnideršič predstavili vse aktivnosti, ki so jih izvedli v tistem tednu. Prvo- in drugošolci so ustvarili mlinček, svojo energijsko tablico, obiskali čebelnjak, se učili o zeliščih, igrali labirint v telovadnici … Zelo aktivni so bili tudi tretje- in četrtošolci, saj so okrasili okolico šole s plodovi  in naravnimi materiali, tudi jedilnica je polna sončnih lovilcev in ostalih izdelkov. Poskrbeli so tudi za ptice, saj so jim pripravili dobrote za zimo. Vsi učenci pa so jo peš »mahnili« v Pavlovo vas, kjer so si ogledali razstavo buč – bučno pravljico – pri Bračunovih. Zadnji dan pred počitnicami pa se posladkali še s kostanjem. Petošolci pa so z učiteljico Tanjo Plevnik pri Pleteršnikovi domačiji ustvarjali inukšuke, medtem ko so devetošolci svoje umetnine naredili na daljavo ob uporabi naravnih barv.

Unesco dejavnosti na daljavo je pohvalila tudi predstavnica brežiške gimnazije gospa Zdenka Senica.

Za zaključek se je gospa ravnateljica še enkrat zahvalila vsem šolam za sodelovanje, pohvalila tudi domačo, pišeško ekipo, z Unesco učiteljico Tanjo Plevnik na čelu, na koncu pa nam vsem zaželela snidenje v Pišecah naslednje leto.  

ŠOLSKA NOVINARJA ERIK IN DORIS

Dostopnost