Skoči na glavno vsebino

V duhu tradicije smo letos oktobra na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece na svoj način spet premikali meje. Res, da gostje iz drugih šol in držav iz znanih razlogov niso prihajali k nam, smo pa pišeškega duha izvozili k njim. Letošnja tema VRT ŽIVLJENJA je obarvala ves teden pred krompirjevimi počitnicami ne le pišeški mladini, ampak še učencem na OŠ Tenja, OŠ Mate Balota Buje in OŠ Jovan Jovanović Zmaj v Pančevu ter dijakom gimnazije za nadarjene v Senti in šolskega centra v Kragujevcu, pa učencem dopolnilnega pouka slovenščine v Srbiji. Svoj prispevek v »vrt življenja« so dodali tudi učenci OŠ Brežice, ki so na pobudo koordinatorice za UNESCO Gimnazije Brežice pred gimnazijsko zgradbo posadili drevo.

Kaj vse so počeli na teh šolah? Pripravljali so barvila iz rastlin in z njimi ustvarjali, iz vejic in storžev so naredili namizne luči, v Pančevu so z recikliranjem rabljenih gum in drugih predmetov ustvarjali unikatne posode za rože. Mestna vrtnarija jim je podarila sadike in na dvorišču šole, ki šteje preko tisoč učencev, so ustvarili Vrt prijateljstva. V Tenji so postavljali »inukšuke«, svojevrstna obpotna znamenja. Beseda inukšuk v inuitskem jeziku pomeni: bil sem tukaj. S kamnitimi znamenji so se kanadski nomadi sporazumevali med sabo.

Tudi petošolci iz Pišec so v gozdu nad Pleteršnikovo domačijo ustvarjali svoja znamenja, uporabili so gradivo, ki so ga pač našli na gozdnih tleh. Zanimivo, da so enega od svojih inukšukov poimenovali Drevo prijateljstva. Jesenski veter bo najbrž kmalu raznesel njihove stvaritve, a nič zato. Kar je pomembno, ni v končnem izdelku. Je v tistem sončnem dopoldnevu, ki so ga prebili v gozdu, z zaščitnimi maskami v žepih, s polnimi rokami domišljije. In kar je še lepše, da so prav takrat isto počeli njihovi vrstniki v Slavoniji, Istri, Vojvodini … Delček te ustvarjalnosti si lahko pogledate na spletni platformi padlet, kjer objavljajo sodelujoče šole svoje posnetke: https://padlet.com/skofljanecurska/w75vadhou5r9fuio

Zaradi šole na daljavo smo se v Pišecah odločili, da raztegnemo čas izvajanja z enega tedna na ves mesec, do 16. novembra, ko naj bi se projekt zaključil s pošteno vrtno veselico. Virtualno, seveda.

Tanja Plevnik

Dragi Unescovci,

čestitke za Vaše bogato delo, nič  Vas ne zlomi. Bravo.

Tudi na Gimnaziji Brežice smo se na daljavo pridružili Vašemu projektu PREMIKAMO MEJE – VRT ŽIVLJENJA in posadili  pred šolo drevo. Pridružili so se nam učenci iz OŠ Brežice, ki v času, ki ga živimo lahko obiskujejo pouk in telovadijo na našem športnem igrišču. Lepo je sodelovati skupaj in graditi  Unescovo mrežo šol ASP net. 

 Lepo Vas pozdravljam

Zdenka Senica Grubič

Dostopnost