Skoči na glavno vsebino

V soboto, 28. 9., smo imeli učenci naše šole delovno soboto (nadomestili 24. 12.), in sicer športni dan, ki smo ga združili s prvim pohodom po POTI SUVERENOSTI, katere otvoritev je bila ravno na  ta dan v Pišecah. In pot se začenja ravno pri naši šoli. Idejo sta to pot, ki je dolga 12 do 14 km, sta dali dve društvi: Gorniški klub dr. Henrik Tuma in Turistično društvo Pišece, katerega predsednica je naša nekdanja učiteljica Anica Butkovič. Pot je postavljena v slavo in čast slovenskemu denarju – tolarju in slovenskemu jeziku, avtorju prvega slovensko-nemškega slovarja Maksu Pleteršniku, našemu rojaku. V kulturnem programu so sodelovali tudi naši učenci: Ana Jagrič na citrah, pesem o kostanju je zapela Alina Ogorevc, mladinski pevski zbor pa se je predstavil z dvema točkama.

Potem pa smo krenili na pot. Najprej do vaškega kozolca, kjer so nas čakale same dobrote pridnih pišeških žena. Nadaljevali smo mimo domačije Maksa Pleteršnika, gradu, Marofa do Velike bukve, kjer je brunarica Lovske družine Pišece. Prvo- in drugošolčki so potem zavili nazaj proti šoli, ostali učenci in pohodniki iz cele Slovenije pa so krenili naprej do Kerinovega spomenika, Preske, do Velikega vrha, kjer je spomenik slovenskemu tolarju, mimo cerkve sv. Jedrti nazaj pod kozolec, kjer so nas spet čakale same dobrote: meso z žara, paradižnik, čebula … štrudl. Hvala, gospodinje, res ste nas razvajale.

Čeprav nam je malo nagajalo vreme, smo vsi prišli na cilj. Bravo, ekipa, pokazali ste, da zmorete! In verjamem, da bomo še večkrat krenili po tej poti, na katero smo lahko zelo ponosni, saj gre za prvo pot suverenosti v Sloveniji.

Dostopnost