Skoči na glavno vsebino

Sonce pri Palčkih

Pri Palčkih se ob projektu Varno s soncem veliko pogovarjamo o soncu in senci. Tako smo svojo senco risali, merili in ugotavljali, kdaj je najdaljša, kdaj pa najkrajša. Obrisovali smo tudi sence plastičnih živali. Obeležili smo Dan sonca, brali pravljice v senci dreves. Sonce smo slikali in risali, modelirali iz domačega plastelina, plesali »sončni ples«.

Skupaj smo iskali odgovore na vprašanja: Ko si obrnjen proti svoji senci, kje je tedaj Sonce? Kaj se dogaja z dolžino tvoje sence dopoldne? Kaj se dogaja z dolžino tvoje sence popoldne? Ali je lahko tvoja senca daljša od tebe? Ali je lahko tvoja senca krajša od tebe? Kaj se dogaja s smerjo tvoje sence preko dneva?

Naenkrat se je porodilo vprašanje: kam se skrije sonce, ko je noč? Pomoč smo poiskali pri učiteljici Brigiti Vahen, ki je na naši šoli vodja krožka ASTRONOMIJA. Ob interaktivni predstavitvi smo izvedeli, kje je sonce, kadar je na nebu luna ter spoznali planete v našem osončju. Na koncu smo še skupaj zapeli. Po predstavitvi so nastale čudovite risbe osončja.

Projekt o soncu bomo še nadaljevali, vi pa si oglejte naše »sončne fotografske utrinke«.

Slovo od vrtca 

1.png

Danes smo pri Palčkih priredili poslovilno zabavo za naše tri Palčice, bodoče prvošolke. Zabava je bila skrivnost do zadnjega trenutka.

Zabavno druženje je popestrila naša učenka Timeja Račič, ki je tudi sestrica Palčkov Izabele in Lukasa. Z igranjem na citre nam je priredila nekaj čudovitih glasbenih trenutkov. Hvala Timeji!

Za naše tri Palčice je vrtčevsko obdobje končano. Sedaj je čas, da se prepustijo novim znanjem, novim dogodivščinam naproti. Na tej poti želimo našim bodočim prvošolkam in vam, spoštovani starši, veliko sreče in uspeha.

»Odrasli smo na tem svetu z namenom, da otroke pripravimo na življenje. Podarjeni so nam, da jih oblikujemo, da jim damo vrednote, da jim pomagamo poiskati smisel v življenju, da jih spremljamo skozi pot odraščanja, nabiranja izkušenj…, da jim podarimo brezpogojno ljubezen«

Ob tem nastajajo zgodbe, čudežne zgodbe, prav posebne zgodbe.

Veseli smo, da smo bili del te zgodbe naših Palčic,

otroci in vzgojiteljice

Jure.png

V ČETRTEK, 24. 5. 2018 SMO IZVEDLI ZAKLJUČEK CELOLETNEGA PROJEKTA: PALČKI GIBALČKI

Jure Rovan, naš priznani športnik se je z veseljem odzval našemu vabilu. Tako sta skupaj z učiteljico Alenko pripravila čudovit atletski poligon. To ni bil navaden poligon ampak prav poseben poligon: prebijali smo se skozi »đunglo in močvirje«, kje so na nas prežale nevarnosti (levi, krokodili, gepardi…) pa še z raketo smo leteli v vesolje. Vse nevarnosti in ovire smo uspešno premagali ter na koncu še pomagali hitrim žogicami prispeti na cilj.

Za uspešno sodelovanje in nagrado sta Alenka in Jure otrokom podelila kolajne atletskega poligončka, vzgojiteljice pa so svoje PALČKE nagradile s kolajno PALČKI GIBALČKI.

Alenki in Juretu smo se zahvalili in ju razveselili z risbicami Pišečkega gradu in dišečim Pišečkim medom.

Veseli in zadovoljni obrazi otrok in odraslih dokazujejo, kako je gibanje pomembno, kako nas gibanje razveseljuje in spodbuja pozitivno naravnanost. Hvala Alenki in Juretu za gibalne trenutke, ki so v nas spodbudili prav te občutke.

Razvijanje gibalnih sposobnosti in gibalni razvoj sta odločilna v zgodnjem otroštvu, ko je ves organizem, zlasti pa živčni sistem, najdovzetnejši za vplive okolja. Predšolsko obdobje je z vidika razvoja zato eno najobčutljivejših obdobij za razvoj naravnih oblik gibanja, ki so podlaga za zahtevnejše oblike gibanja (Videmšek in Pišot 2007).

 

IMG_6850A.pngIMG_6849_A.png

POLNA IN PRAZNA KOŠARICA; POD IN NAD ČRTO; GOVORI Z DOBRIM NAMENOM…

KROGI ODLIČNOSTI PRI PALČKIH: https://youtu.be/IihQX7tHKkM

Palčki gibalčki je film, ki je nastal za potrebe izobraževalnega roditeljskega sestanka.

Poglejte, kako smo pri Palčkih spodbujali področje gibanja…          https://youtu.be/Vq9oLoSHJFA Palčki gibalčki

IGRE BREZ MEJA

V TOREK, 20. 3. 3018 smo na DRUŽINSKEM DNEVU ob razgibavanju in zabavnih igrah zaželeli vse najboljše mamicam za njihov praznik.

Ker je letos naše prednostno področje gibanje smo cilje srečanja zastavili tako: aktivno sodelovanje staršev in otrok; otrok se zaveda drugih otrok in odraslih, da z njimi deli prostor in predmete, da sodeluje. Pri dejavnostih v paru ali skupini ima priložnost, da si skupaj z drugimi otroki prizadeva doseči cilj. Otrok spoznava smisel in pomen upoštevanja pravil, pomen sodelovanja ter spoštovanja in upoštevanja različnosti.

Glasbeni obroči, Brain gym, Zajčkov hokej so samo nekatere igrice ob katerih smo se razgibali in zabavali.

Na koncu srečanja smo se sprostili ob PRSTNI AEROBIKI in z deklamacijo zaželeli mamicam vse najboljše za njihov dan.

Naslednji dan smo Palčki na vadbeni uri ponovili igrice s srečanja in se ob tem neizmerno zabavali.

Ali veste?

NAJBOLJE PLAČAN POKLIC NA SVETU JE  M A M A

PLAČA = ČISTA LJUBEZEN

Mamino naročje
je sončno kot pobočje,
kamor se privijem,
skrijem in spočijem…

IMG_6680.png

RODITELJSKI SESTANEK

Z gibanjem otrok zaznava in odkriva svoje telo, preizkuša, kaj telo zmore, doživlja veselje in ponos ob razvijajočih se sposobnosti in spretnosti ter gradi zaupanje vase. Hkrati daje gibanje otroku občutek ugodja, varnosti, veselja, skratka – dobrega počutja. Z gibanjem otrok raziskuje, spoznava in dojema svet okrog sebe.

Sodelovanje med starši in vrtcem temelji na skupnem cilju omogočiti optimalno vzgojo in razvoj otroka ter srečno in zdravo otroštvo.

Zato smo se v torek, 13. 3. 2018 starši in strokovne delavke vrtca dobili na izobraževalnem roditeljskem sestanku, kje smo se pogovorili o pomenu gibanja za otroke. Pri tem nam je pomagal tudi ati naše Palčice, športni pedagog prof. Marko Bizjan. Skupaj smo poskrbeli za sproščeno vzdušje in si tako privabili nasmeh in dobro voljo.

Vse, kar počnemo z otrokom v njegovem najzgodnejšem obdobju, je zelo pomembno za njegov nadaljnji razvoj. Žgečkanje, petje in ples, kotaljenje po postelji ali štetje prstkov… Vse to ni le igra, ampak dejavnosti, ki spodbujajo razvoj otroških možganov.

… Saj se življenje ne meri s številom vdihov,

temveč s trenutki, ki jemljejo dih!

Spoštovani starši,

hvala za obisk in prijetno druženje, strokovne delavke: Brigita, Sandra in Ana

IMG_6633.png

 

V P I S   V   V R T E C

 

Spoštovani starši!

 

Na podlagi obvestila Občine Brežice https://www.brezice.si/objave/sporocila_za_javnost/

 

vas obveščamo, da bo vpis v vrtec pri OŠ Maksa Pleteršnika Pišece za naslednje šolsko leto2018/19 potekal  od

 

19. do 23. marca vsak delovni dan od 8.00 do 15.45

 

v pisarni pomočnice ravnateljice za vrtec (vhod vrtec).

 

Informacije o vpisu so dosegljive v tajništvu OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, v vrtcu na številki: 07 49 68 084 in na spletni strani http://www.ospisece.si, pod rubriko »Vrtec«,vpisni obrazec si lahko natisnete in ga izpolnjenega prinesete s seboj na vpis.

 

… Od rojstva se otrok razvija, uči in nabira izkušnje prav preko igre tako s starejšimi kot s svojimi vrstniki.

 

Vrtec naj bi poleg varstva zagotavljal spodbujanje otrokovih lastnih strategij dojemanja, izražanja in razmišljanja, ki so značilne za posamezno obdobje odraščanja. To dosega z zagotavljanjem zdravega, varnega, udobnega, otroku prijaznega in spodbudnega okolja za učenje pod vodstvom vzgojiteljevega načrtovanega ali pa tudi nenačrtovanega usmerjanja za razvijanje otrokove občutljivosti in zavesti o problemih, posredovanje racionalnih odgovorov, spodbujanja k verbalnem in drugih načinih izražanja.

 

Vrtec igra zelo pomembno in poučno vlogo v otrokovem razvoju, zato njegovega vpliva ne velja zanemariti,

 

temveč vključiti v vsakdanje življenje.

 

Veseli bomo, če nam boste zaupali in svojega otroka

 

vključili v naš vrtec!

 

Ravnateljica Nuška Ogorevc in strokovne delavke vrtca.

 

 

Obiskali smo Posavski muzej Brežice

 

Palčki (3-6 let) smo si 5. 2. 2018 na povabilo gospe Andreje, Nacetove mamice v  Posavskem muzeju v  Brežicah ogledali kiparsko razstavo posavske kiparke Alenke Eržen Šušteršič.

 

Razstavo smo  začutili z vsemi čuti: glinene kipe in skulpture smo z gibi podoživeli, povonjali rože, poslušali Mozartovo glasbo…

 

Na hitro smo še pokukali na razstavo  oblek, ki jih je Nuša Derenda nosila na svojih nastopih in festivalih.

 

Mlajši otroci so s Sandro ostali v vrtcu in se igrali z glino ob Mozartovi glasbi.

 

Hvaležni za tako čudovito doživetje smo napisali:

 

Don Campbell v svoji knjigi »Mozart za otroke« citira Jeana Houstna:

 

»Otroci se lahko naučijo skoraj vsega, če informacije plešejo, okušajo, dotikajo, slišijo, vidijo in čutijo.«

 

Hvala, ker ste nam to omogočili,

otroci in vzgojiteljici iz Vrtca pri OŠ Maksa Pleteršnika Pišece.

 

Razstavo smo naslednji dan v vrtcu podoživljali na različne načine.

 

Nekaj utrinkov z razstave in iz vrtca:

 

prva.png

Palčkova igralna urica v Vrtcu pri OŠ Maksa Pleteršnika Pišece

 

V A B I L O

»Igra je bolj zdrava od mleka, igra je bolj sveža od vode,

igra je za človeka najlepši dar svobode«

(L. Ršumovič)

Spoštovani starši, dragi otroci!

Vabimo vas na Palčkovo igralno urico, ki bo v

TOREK, 6. 2. 2018 ob 16. uri v

Vrtcu pri OŠ Maksa Pleteršnika Pišece.

Vrtec igra zelo pomembno in poučno vlogo v otrokovem razvoju, zato njegovega vpliva ne velja zanemariti, temveč vključiti v vsakdanje življenje.

Veseli bomo, če boste skupaj s svojim otrokom preživeli Palčkovo igralno urico pri nas v vrtcu ter tako spoznali in doživeli nekaj utrinkov iz življenja otrok v vrtcu.

                                                         Vljudno vabljeni!

  Strokovne delavke vrtca in

                                                                                                    ravnateljica: Nuška Ogorevc

vrtec1.png

_____________________________________________________________________________________________________________________

Ringa ringa raja,

Dedek Mraz prihaja…

V sredo, 19. 12. 2017 smo ga pričakali v Večnamenskem domu Pišece skupaj s čarodejem Romanom (Rdeči noski), ki nam je skozi svoje čarovnije začaral čarobni december.

Dedek Mraz nam je naklonil nekaj lepih besed:

»Jaz imam vse otroke rad, zato vam bom odkril eno skrivnost: Vse svoje želje lahko uresničite, če ste prijazni drug do drugega, če si pomagate in ste prijatelji.

Ne pozabite pospravljati igrač, pomagati mamici in atiju pa bom naslednje leto spet prišel« 

 

Nekaj utrinkov: 

 

naslovna_f.png

 

Čajanka je prav posebna oblika druženja. Sproščen klepet, drobljenje biskvitkov in žvenketanje skodelic…

Prav posebno je bilo tudi naše druženje na čajanki pri Palčkih. Povabili smo ravnateljico Nuško,  tajnico Dragico ter otroke in učiteljico prvega in drugega razreda. Omamne dišave čaja, prijazni pogledi in besede, piškoti…, vse to nas je popeljalo v čarobni december.

 

aj.png

V ponedeljek, 13. 11. 2017 sta nas obiskala Alenka Jenko Sunčič in Matjaž Zanut (Kinološko Društvo Brežice in Enota reševalnih psov KD Brežice ). Z njima sta prišla še kužka Rann in Natja. Zelo smo se razveselili obiska.

kužki.png

Otroci o kužkih (pogovor po obisku):

»Kuža nas ne pozna pa nas lahko ugrizne. Najprej mu ponudimo rokico, da nas povoha potem ga lahko pobožamo«

»Kuža ima moker nos, smrček, da se mu vonj lahko prilepi na nosek, da lahko voha«

»Kužki so lahko pomočniki za slepe, vodijo slepe ljudi«

» Pomagajo iskati preživele po potresu in v snegu«

»Kužki ližejo, grizejo, znajo dobro plavat, igrajo se z žogico, hodijo v šolo za kužke – tam se učijo ubogat…«

»Kužki zelo dobro vidijo po noči«

»Če pred trgovino leži kuža ga ne smemo božat, ker nas lahko ugrizne, če nas ne pozna«

»Kužki si vse zapomnijo z noskom, oni vohajo, prepoznajo naš vonj tudi po dolgem času«

»Kužki tud hodijo v službo«

»Labradorci imajo plavalno kožico, radi plavajo«

Pa še nasmejali smo se JJJ :

*        Na vprašanje Matjaža, kaj najprej naredimo, ko ne poznamo kužka in ga želimo pobožati je deklica A. (4 leta) odgovorila tako: »predstaviš se mu, dober dan, jaz sem A…« J

*        Matjaž: Kaj narediš, če kuža stoji in renči na tebe?

Deklica I. (3.5 let): »Moraš met ostre zobe, da ga ugrizneš nazaj« 

“Človek, ki nikoli ni imel psa,

je zamudil čudovit del življenja.”

 (B. Barker)

Hvala, ker sta nam priredili nepozabno doživetje ter prikazali čudovit del vajinega življenja…

Otroci in vzgojiteljice skupine Palčki

Vrtec Pišece, 13. 11. 2017

MODRI PALČKOV STOL JE NASTAL V OKVIRU MEDNARODNEGA UNESCO  PROJEKTA:

moder_stol_vrtec.png

MODRI STOL – nekdo misli nate.
… Ne da se našteti, v katerih mestih in ustanovah vse že stojijo modri stoli in prenašajo sporočila mladih, da ta svet potrebuje sodelovanje, solidarnost in upočasnitev za premislek …
Nastal je ob pomoči otrok, staršev in hišnika. Na modrem stolu bodo otroci pripovedovali pravljice v okviru projekta Palček Bralček.
Palčki so svoj modri stol predstavili na zaključni prireditvi Unesco tabora.
Skozi fotografije in misli otrok predstavljamo, kako je potekal projekt v skupini Palčki.

M O D R I    S T O L
KJE SEDIMO?
»Na klopci, na stolu, na blazini, na ritki…, sedimo zravnano, lepo. Lahko padeš, če ne sediš na ritki. Enkrat sem padel, ker nisem sedel pri miru. V jutranjem krogu sedimo na povštrčkih. «
KAKŠNE STOLE IMAMO V VRTCU?
»Drugačne. Imamo krogce na stolih. Doma imamo stare stole v vrtcu so pa novi. Imamo nizke stole za male otroke in visoke za velike otroke. Odrasli sedijo na velikih stolih. Stoli so lahko sivi, beli, rjavi, modri…«
KAJ POMENI BITI MODER?
»Mami mi je rekla, da biti moder pomeni, ko nekaj pametnega poveš. To je nekaj dobrega. Modre so lahko samo majice pa hlače. Ni res – to je, kar je povedala moja mami!«
KAKO BO NAŠ STOL POSTAL MODER?
»Pobarvali ga bomo z modro barvo. Sami ne moremo pobarvati stol, pomagal nam bo stric Vlado.«

Kako smo Palčki obeležili TEDEN OTROKA

teden_otroka.png

• Pogovarjali smo se o otrocih, o soncu
• Igrali smo se gibalno igrico: SONCE, DEŽ
• Peli smo pesmice o soncu
• Plesali smo ob sončni glasbi
• Slikali smo sonce in odtiskovali dlani
• Pogledali smo si risanko o soncu: GOSPOD SONCE IN GOSPA DEŽ
• Barvali smo sončne pobarvanke (mandale), naredili mečkanko – lepljenko
• Igrali smo se z lutkami: Pod medvedovim dežnikom
• Naslikali smo sonce na Palčkov stol
• Telovadili smo: POZDRAV SONCU
• Nastali sta tudi dve zanimivi igri. Otroci so ju poimenovali: Skokica in Mečikocka.

 

Iz otroških ust:

OTROCI SO…

* »Mi smo otroci, Palčki, ker se igramo in imamo kosti in kožo«

* »0troci so lahko majhni in veliki pa tudi dojenčki«
* »Ko si otrok, se igraš lepo z lego kockami in hodiš v vrtec pa potem v šolo delat naloge«
* »Ko si otrok se dobro počutiš«

 

O SONCU…

* »Sonce dela sončni zahod kadar zahaja«
* »Rada imam sonček, ki je rumen in oranžen, doma imam sončno brisačo«
* »Sonček sije, brez sončka ne bi mogli živet«
* »Sveti nam po danu, nas greje«
* »Ko sem pridla v vrtec je bila nuč, zdaj je pa že sonce na nebu, rada mam sonce«
* »Poleti nas sonce opeče zato, ker je tak vroče, rožice umrčkajo, če tak fejst sije sonce«
* »Ko je sonce se lahko kopamo v morju«

Dostopnost