Skoči na glavno vsebino

V PIŠECAH VESELO TUDI MED POČITNICAMI

Ob koncu šolskega leta smo se odločili na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, da tudi med počitnicami ponudimo dva termina jezikovno-športnih delavnic za naše učence. Prvega smo izvedli prejšnji teden in lahko rečemo, da smo se imeli zelo lepo. Vsak dan smo se družili, se kaj novega naučili, pekli palačinke, ustvarjali s kamni in kredami, veliko telovadili, spuščali ladjice po Gabernici … Zadnji dan pa smo se odpravili na Otočec. Želeli smo preizkusiti adrenalinski park, a je bilo vreme slabo, zato smo skočili v njihov bazen in uživali v vodi. Teden našega druženja je hitro minil in že se veselimo novega druženja konec avgusta.

Alenka Cizel, OŠ MP Pišece

Dragi učenci, spoštovani starši!

Na naši šoli smo se odločili, da letos med poletnimi počitnicami za naše učence (od 1. do 6. razreda) organiziramo 5-dnevne jezikovno-športne delavnice v dveh terminih, in sicer: od 9. do 13. julija in od 20. do 24. avgusta.

Delavnice bodo potekale od 9. do 12. ure. Učenci bodo dobili malico v šoli (stroške malice krije šola).

Delavnice bo izvajala učiteljica Alenka Cizel.

Urnik delavnic: 9.00 do 10.30 – jezikovni del (jeziki, kvizi, uganke, reševanje delovnih listov … v paru, skupini, individualno), 10.30 do 10.45 – malica, nato do 12. ure športni del (s športnimi gosti).

En dan v tednu (predvidoma četrtek) obisk adrenalinskega parka na Otočcu (stroške karte – 13 eur in prevoza krijejo starši).

V skupini je lahko največ 20 in najmanj 8 otrok. Zaradi lažje organizacije prosimo za prijavo do 20. junija.

In kaj potrebujemo? Peresnico, športno opremo, kremo za sončenje, kapo in veelikoooo dobre volje.

Ravnateljica Nuška Ogorevc

…………. PRIJAVNICA ……………………

Spodaj podpisani _______________________ (ime in priimek starša) izjavljam, da bo moj otrok ____________________________ (ime in priimek otroka) obiskoval jezikovno-športne delavnice na OŠ MP Pišece v ________(1./2.) terminu.

Podpis starša: __________________

ZAKLJUČEK ŠOLE

POSLANICA OB ZAKLJUČKU ŠOLSKEGA LETA

Drage učenke in učenci, drage dijakinje in dijaki,

začetek počitnic je tu. Juhu!

Začetek brezskrbnosti, potepanj, raziskovanj, branja, morda kakšnih drobnih iskric, novih spoznavanj, novih prijateljstev. Zaslužili ste si to. Čestitam vam za dosežen uspeh. Vem, da ni bilo vedno enostavno. S trudom ste si priborili nova znanja in veščine. Izobrazba je najmočnejše orodje, s katerim lahko spreminjate svet. Znanje je tisto, česar vam nihče nikoli ne more odvzeti. In znanje je lastnost samozavestnih ljudi. Tistih, ki veste, kaj hočete. In tistih, ki si želite po tej poti naprej.

Šolsko leto je bilo dolgo, polno izzivov, lepih dogodkov, lepih ocen in tudi kakšnega razočaranja. Pričakovanja do vseh vas so bila velika, morda včasih tudi prevelika. Zato ostanite takšni, kot ste. Najdite pravo mero sami v sebi, ko govorimo o odličnosti in tudi sproščenosti, pa tudi pri uživanju v novih znanjih.

Kaj vam želim med počitnicami? Predvsem, da ne bi bili samo digitalni. Prisluhnite staršem, ko bodo rekli, da je bilo dovolj telefona, računalnika in tablice in da pojdimo raje v naravo ali pa med knjige.

Počitnice izkoristite za sprostitev, druženje s prijatelji. Želim vam veliko gibanja, zlasti na prostem. Privoščite si kakšen trenutek, ko ne boste počeli prav ničesar. Morda se vam prav takrat utrnejo kakšne dobre ideje.

Uživajte na počitnicah! Ne pozabite pa tudi na tiste, ki jih morda ne morejo preživljati tako brezskrbno.

Spoštovani učitelji in učiteljice, ravnatelji in ravnateljice, spoštovani strokovni delavci in delavke, spoštovani vsi zaposleni in zaposlene v vzgoji in izobraževanju,

hvala za veliko delo, ki ste ga opravili in ga opravljate vsako šolsko leto. Hvala za vaše znanje in tudi pogum, s katerim krepite Slovenijo. Brez vas ne bi bilo vseh teh znanj, ki jih prenašate na mlade rodove. Opravljate izjemno pomembno poslanstvo. Vem, da ni enostavno biti učitelj oz. učiteljica. Pričakovanja vseh nas so velika, včasih tudi prevelika. Ni enostavno povedati, pokazati in dokazati, kako pomembna je vaša vloga in kako prav je, da vam pri tem zaupamo.

Vem, da ste pri svojem delu deležni različnih pritiskov in da se soočate s številnimi izzivi. A ne dvomim, da ste jim kos. To se odraža tudi v tem, da ima Slovenija dober šolski sistem. Vi ga tvorite, ustvarjate, razvijate. Mi pa se bomo tudi vnaprej trudili, da bodo okviri jasno začrtani in da bo trdnost znanj oz. izobraževanja tista, ki bo vodilo razvoja Slovenije.

Vedno je še prostor za izboljšave, nove veščine, nova znanja, nove kompetence. Zato hvala vsem vam, ki se dodatno izobražujete in iščete prostor za rast, ki jo podajate naprej mladim. Hvala za vaš prispevek in za opravljeno delo.

Želim vam sproščen vstop v poletje. Privoščite si vse tisto, za kar niste našli časa med šolskim letom in počnite tisto, kar vam je najljubše. Naberite si novo energijo, potrebujemo jo.

Srečno!

Dr. Maja Makovec Brenčič

ministrica

HURA, POČITNICE SO TU!

Na deževen dan smo zaključili še eno šolsko leto. Pred kosilom smo se zbrali skupaj na kratki prireditvi, kjer je gospa ravnateljica podelila razna priznanja za posebne dosežke. Še prej pa smo prisluhnili zanimivim točkam, ki so jih pripravili naši učenci. Tokrat sta se v vlogi voditeljev odlično izkazala Anej in David. Laura in Diana sta prebrali, kaj so o tem šolskem letu zapisali naši učenci, nato pa smo si ogledali kratek gledališki vložek učencev, ki so letos obiskovali izbirni predmet umetnost. Sledil je ples mažuretk (Larisa, Laura, Zala, Lana), nato pa so učenci izbirnega predmeta nemščina pokazali nekaj fotografij s svojega potepa po Beljaku. Nekaj umetniških fotografij je prispevala tudi učiteljica Tanja, ko se je z devetošolci potepala po Ljubljani. Omenili smo tudi dan državnosti, ki nas čaka v ponedeljek, in sicer so svoja razmišljanja o domovini strnili učenci sedmega in osmega razreda. Na koncu so nas ogrele štiri plesalke (Neja, Nika, Timeja, Tinkara) z zelo zahtevno koreografijo in otroška prepevalnica z učiteljico Romana. Na koncu nam je gospa ravnateljica zaželela lepo in toplo poletje in mi smo odšli vsak svojo pot … Naj trajajo … počitnice namreč.

zaključna.png

GLASBENI FESTIVAL PIŠECE 2018

festival.png

Predzadnji šolski dan, 21. 6., smo izvedli že tradicionalni glasbeni festival. Tudi letos so pogumni pevci in pevke od 1. do 9. razreda vadili pod vodstvom učitelja glasbe Dejana Jerončiča. Nastopilo je kar 25 učencev in učenk, zapeli pa so 16 pesmi, večinoma slovenskih. Tudi letos je za vročico v dvorani poskrbel šolski bend (Hana, Janž, Lan, Anej in David), za presenečenje na koncu pa Anej Račič Group. Sedmošolec Anej igra na bobne, v bendu pa so se mu pridružili učitelja Dejan in David na kitari in pevka učiteljica Romana. Posebno presenečenje pa je doživela učiteljica Anica Butkovič, kajti ravno na dan festivala je praznovala svoj jubilej, njeni učenci pa so ji podarili lep šopek rož in ji zapeli. Niti besedila med pesmimi pa sta imeli v rokah Ines in Neli, ki sta tudi letos dokazali, da sta pravi voditeljici. Na koncu je, ponosna na vse, gospa ravnateljica vsem nastopajočim podelila priznanja in čokolade, sledila je skupinska fotografija in lepe želje za počitnice. Se že veselimo novih glasbenih točk v naslednjem šolskem letu.

NARAVOSLOVNI DAN V PIŠECAH, POLN NOVEGA ZNANJA IN DOŽIVETIJ

V sredo, 20. 6., smo imeli učenci 4. in 5. razreda OŠ Maksa Pleteršnika Pišece naravoslovni dan. A ne čisto navadnega. Na poti do cilja, naše šole, smo obiskali kar nekaj postaj in izvedeli marsikaj zanimivega. Najprej nas je avtobus odpeljal do gospe Mire Podgoršek, ki je edina lovka v Lovski družini Pišece. Po ogledu njene lovske sobe in trofej smo peš krenili na pot proti Malemu Špičku – KUČN DOLU, kjer smo pekli jeger. Sami smo morali pripraviti drva, zakuriti ogenj, ošpičiti palčke, ko pa smo jeger pojedli, smo morali ogenj tudi pogasiti, in to z zemljo. Vmes smo imeli tudi požarno stražo. Naslednja postaja so bile kaluže. Izvedeli smo, da so to mlake, kjer se okopajo divji prašiči. Prav tako smo videli tudi krmilnice za divje prašiče. Pot nas je potem vodila po gozdni učni poti do lovskega doma, kjer smo si ogledali prežo, strelišče, notranjost doma in hladilnico. Ves čas nas je spremljal tudi predsednik LD Pišece gospod Srečko Petančič, ki nas je naučil veliko novega. Hkrati se zahvaljujemo tudi LD Pišece za podarjene knjige, ki nam bodo v pomoč pri učenju o naravi in spoznavanju živali. Utrujeni, a zadovoljni, da smo se toliko novega naučili, smo se vrnili na kosilo v šolo. Ves čas pa sta nam družbo delali učiteljica Anica Butkovič in gospa ravnateljica Nuška Ogorevc.

In kaj so povedali nekateri učenci?

»Všeč mi je bilo, da smo se igrali skrivalnice v gozdu.« NEJA

»Izvedela sem, da lovci pripravljajo solnice za srne.« TEJA

»Videla sem kalužnico in izvedela nekaj o njej.« MAŠA

»Jaz sem skrbel za psa gospe Mire, ki je šel z nami na pot. Izvedel sem, da lovci ne smejo streljati ogroženih živali in da je treba veliko znanja, da postaneš lovec.« LEON

»Izvedela sem, kako se zakuri ogenj, kako se ga straži, pogasi, kako se speče jeger. Prvič sem ga jedla in bil je okusen.« IVANA

»Izvedel sem, zakaj lovci pripravijo krmišča, in sicer zato, da prašiči ostanejo v gozdu in ne uničujejo pridelkov na polju.« KLEMEN

»Lovci morajo v nahrbtniku imeti prvo pomoč, svetilko, telovnik, vrv, ogrinjalo, pa klobuk z oranžnim trakom.« TIMEJA

Učenci 4. in 5. razreda OŠ MP Pišece

KLJUB DEŽJU UŽIVALI V DRUŽENJU NA BIZELJSKEM

Kot je že nekaj let tradicija, se učenci višjih razredov OŠ Maksa Pleteršnika Pišece in OŠ Bizeljsko družimo na dvodnevnem taboru ob Krki. Ker nam je letos zagodlo vreme, smo vse dejavnosti prestavili v in pred OŠ Bizeljsko. Prvi dan nas je gospa Milka Kramar naučila nekaj vaj za sproščanje, nato pa so sledili športne igre, telovadba z Danijelom Vovkom iz ekipe Team 5, likovna delavnica, pred spanjem pa še kino v šolski telovadnici. Nekaj nas je noč preživelo v šotorih v okolici šole, ostali so spali v telovadnici oziroma knjižnici. Dež nam je nagajal tudi naslednji dan, ko smo se odpravili na pohod do gradu Orešje. Pred kosilom še malo športnih dejavnosti, nato pa smo se morali posloviti. Čeprav vse letos ni bilo tako, kot je načrtovala naša učiteljica Maja Haler, smo vseeno preživeli dva čudovita dneva v druženju z učenci sosednje šole. Se že veselimo novih dogodivščin naslednje leto, še prej pa bomo uživali v zasluženih počitnicah.

Karin Dušič, 8. razred OŠ Maksa Pleteršnika Pišece

SPOŠTOVANI STARŠI!

Na Osnovni šoli Maksa Pleteršnika Pišece letno preverjamo kakovost našega dela in s tem vašega zadovoljstva z njim. Veseli bomo vaše povratne informacije, ki nam bo v pomoč pri nadaljnjem načrtovanju dela.

Prosimo vas, da stopnjo svojega soglašanja s trditvami izrazite tako, da s klikom na ikono označite svojo izbiro, pri vprašanjih odprtega tipa pa zapišete svoje mnenje in predloge!

Anketa bo odprta od 14. 6. 2018 do 26. 6. 2018.

Hvala za vaše odgovore.

Lepo vas pozdravljam.

Nuška Ogorevc, ravnateljica

Povezava  ankete:https://www.1ka.si/a/176613

OBISK GLASBENE ŠOLE BREŽICE IN NJIHOVIH GOSTOV IZ ČEŠKE

 CEHI.png
KOMUNALA NA OBISKU IN PREJEM NAGRADE ZA ZBIRANJE ODPADNEGA OLJA
komun.png
 

VESELJE S ČOLNIČKI
Pri pouku angleščine v drugem razredu so se učenci z lahkoto naučili angleški izraz za čoln, a še z večjim veseljem so se doma s starši lotili izdelave svojih čolničkov. In da vidimo, če so vsi plovni, smo se odpravili k mlinu in jih preizkusili na potočku. Izvedli smo pravo malo tekmovanje, na koncu pa ugotovili, da smo vsi zmagovalci, pa še “luštno” smo se imeli.
 plovila.png

NAČRT DEJAVNOSTI ZA TABORJENJE OB REKI KRKI, 13. IN 14. 6. 2018

13. in 14. 6. 2018 (rezervni datum 18. in 19. 6.) bomo imeli naravoslovno-tehniško-športne vsebine v okviru dveh dni ob reki Krki (Velike Malence, Jamnik) za učence 4.-9. razreda (OŠ Bizeljsko) in 6.-9 razreda (OŠ Maksa Pleteršnika Pišece). Učence pripeljete starši ob 10. uri. Prvi dan bomo imeli na mestu športne in tehniške aktivnosti, drugi dan pa bo organiziran orientacijski pohod v okolici Šentvida.. Učenci bodo iz 13. na 14. 6. prespali v šotorih oz. pripravljenih ležiščih na kozolcu. Starši prevzamete svoje otroke 14. 6. ob 14. uri.

Mobilnikov in tabličnih računalnikov ne bomo dovolili uporabljati, zato priporočamo, da jih učenci pustijo doma.

Cena za dva dni je 10 evrov, ki jih boste poravnali preko položnice.

  1. dan
URA DEJAVNOSTI
10:00 – 13.00

prihod s starši in nastanitev (postavitev šotorov, priprava ležišč)

predstavitev pravil obnašanja prosto do 13. ure

13.00 – 13:45 kosilo
13.45 –18:00 športno/tehniške aktivnosti: badminton, lokostrelstvo, plavanje, vožnja s kanuji, nogomet, prva pomoč, video delavnica, tajski boks, telovadba s športnim društvom Tim5
18.00 –19.00 prosto
19.00 – 20.00 večerja
20.00 –22.00 druženje ob ognju, predstavitev posameznih skupin, kitara, orglice…
22.00 spanje

2. dan

7.00 vstajanje in zajtrk
  1. 8.00–12.00
  • orientacijski pohod na Šentvid
12.00 –13.00 vrnitev v kamp, pospravljanje
  1. 00 – 13:30
kosilo
14.00
  • odhod domov

SEZNAM OPREME, KI JO MORAJO IMETI UČENCI S SEBOJ:

spanje:

–          šotor (če ga morebiti imate, ni obvezno)

–          spalna vreča

pribor za osebno higijeno:

–          zobna ščetka s pasto

–          milo

–          papirnati robčki

–          manjša in večja brisača

–          kuhinjska krpa

oblačila in obutev:

–          spodnje perilo, nogavice

–          trenirka za spanje

–          rezervne dolge hlače

–          kratke majice

–          debelejši pulover

–          vetrovka

–          čevlji za pohode

ostalo:

–          dežnik ali dežni plašč

–          obliži

–          1 plastična steklenička 0.5 L

–          kovinska ali plastična posoda za zajtrk/malico/kosilo

–          pribor: žllica, vilica, nož

–          manjši nahrbtnik za pohod

–          zdravstvena izkaznica

za učenje:

–          pisalo in trdo podlago

Za šport in razvedrilo:

–          loparji za badminton in žogice,

–          inštrumenti (kitara, orglice …),

–          razne družabne igre.

OGLED ŠOLSKEGA ČEBELNJAKA
Z učenci, ki že celo leto pridno obiskujejo čebelarski krožek na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, smo v četrtek, 7. 6. 2018, obiskali bližnji  šolski čebelnjak, ki se nahaja v neposredni bližini Pleteršnikove domačije.

Vodi in upravlja ga g. Jože Žmavc, velik ljubitelj čebel in čebelarstva. Veliko nam je povedal o pomembnosti čebel za človeka in naravo, o čebelji družini, o medenih izdelkih, o bivališču čebel nekoč in danes. Preoblekli smo se v zaščitna oblačila in se odpravili v notranjost čebelnjaka. V čebelnjaku smo najprej zavohali medene dobrote, nato pa poslušali, v enem izmed panjev, kako čebele brenčijo, videli smo več čebeljih zaleg, tudi matico. Preživeli smo lep in poučen dopoldan ter se pridni kot čebele odpravili nazaj v šolo.

Mirjana Lipej univ.dipl.ped, OŠ Maksa Pleteršnika Pišece

2_č.png
DSC_čeb.png
PODELITEV BRALNIH ZNAČK 2018

V torek, 5. 6., je kar 51 učencev osvojilo bralne značke, 5 devetošolcev pa dobilo naziv “zlati bralci”. Svoje bralne in šolske izkušnje sta z nami delila Rudi Mlinar in njegova žena Ivana Vatovec. Gospod Rudi je bil dobitnik druge generacije bralnih značk, in sicer Prežihove bralne značke, kajti bil je učenec OŠ Prevalje, njegov takratni ravnatelj pa je bil tudi nam znani Leopold Suhodolčan. Gospa Ivana pa se je s prvimi knjigami iz omare, takrat knjižnice še ni bilo, srečala v Beli krajini. Pred podelitvijo smo slišali še odlomek iz Rudijeve knjige Super punca, ki je primerna za učence do petega razreda. Sigurno bo kdo izmed naših otrok posegel po njej, kajti odlomek je bil zanimiv.

V Sloveniji je bila letos izvedena že 58. podelitev bralnih značk. Naj pohvalimo še naših pet učencev, ki so pridno brali vsa leta šolanja na naši šoli. To so Neli Podgoršek, Taj Jeromel, Marko Sušin, Neja Lesinšek in Ines Zupančič.
Vsi ostali pa so obljubili, da bodo tudi naslednje leto pridno brali, mogoče pa se jim pridruži še kdo na novo. In na knjigo ne bomo pozabili niti med poletnimi počitnicami, ki se  nam res hitro bližajo.

bralna.png
KROS USPEL
IMG_1220.png
V petek, 1. 6., smo izvedli športni dan – kros. Po malici smo se odpravili na stezo ob ribniku pri Kostanjškovih, ki nam jo je pripravil učitelj Miran, nato pa se podali na ogled proge. Krog proge je potekal po travniku in ob ribniku. Učenci in učenke od 1. do 4. razreda so odtekli dva kroga, vsi ostali štiri. Vsi so uspešno prišli na cilj, le najboljši trije pa so prejeli priznanja. Po tekmovalnem delu so sledile še igre z žogo. Brez nogometa tudi tokrat ni šlo. Vsi malce utrujeni, a veseli, da smo preživeli lep sončen dan na aktiven način, smo se vrnili v šolo na kosilo in si zaželeli lep vikend.

KLEPET Z GOSPO IVANO

ivana_2.png

Pri izbirnem predmetu UMETNOST nas je v ponedeljek, 28. 5., s svojim obiskom presenetila domačinka gospa Ivana Zupančič, znana po tem, da zna nasmejati ne le pišečko, temveč tudi ostalo občinstvo. V pogovoru z njo smo izvedeli, da je kot otrok zelo rada brala, čeprav tega doma niso bili veseli, da je bil njen najljubši predmet v šoli slovenščina, da je bila ena od ustanoviteljic skupine Smeh ni greh, da rada piše komedije, ker le-te najbolj nasmejijo občinstvo, da nastopa kot »pišečka Mica«, da je ni le navadna mama, temveč tudi mama drugim otrokom, ki so pri njej v rejništvu. Njene zgodbe so nas ganile, ugotovili smo, da danes živimo čisto drugače, kot je ona, ko je pridno delala na kmetiji, hodila peš v šolo, nato pa se izučila za RTV-mehanika. Edina deklica med samimi fanti na šoli je bila. Žal dela ni dolgo opravljala, ker se je posvetila družini, veliko časa pa nameni ljubiteljski kulturi. Za svoje delo je prejela že kar nekaj priznanj in pohval, zato smo jo še mi prosili za pomoč. Želeli bi, da tudi za učence naše interesne dejavnosti napiše eno igro, mi pa ji moramo dati le idejo in število otrok, ki bi želeli nastopati v igri. In res bomo šli v akcijo, kajti v novem šolskem letu bi radi odigrali njeno igro. Prepričani smo, da bomo s skupnimi močmi uspeli. Hvala gospe Ivani za obisk in veliko koristnih nasvetov.

NOČ S KNJIGO POD ZVEZDAMI NA OŠ MAKSA PLETERŠNIKA PIŠECE

180523_121910_4.png

V torek, 22. 5., je bil na šoli prav poseben dan, saj so učenci prvega in drugega razreda prvič prespali v šoli s svojima učiteljicama Ireno in Mirjano. Najprej so skupaj skuhali odličen jabolčni kompot, zmešali maso za palačinke, nato pa se pridružili še učencem višjih razredov, ki obiskujejo izbirni predmet astronomija, na predavanju o vesolju, ki ga je imel gospod Sebastjan Jakša iz Krškega. Po zanimivem predavanju so si privoščili večerjo, palačinke in kompot, nato pa je sledilo še sladko presenečenje. Za našega gosta, gospoda Sebastjana, je učiteljica Brigita spekla čokoladno torto, kajti ravno tisti dan je praznoval svoj rojstni dan. Ko se je stemnilo, so se vsi odpravili na igrišče, kjer so lahko s pomočjo teleskopa opazovali luno in ostale zanimive nebesne pojave. Sledil je ogled filma oz. risanke, pravljica za lahko noč, in vsi so se pogreznili v spanec, kajti v sredo jih je čakal čisto navaden šolski dan.

Vsi so dejali, da so v šoli preživeli čudovit večer in še lepšo noč in komaj čakajo, da se takšni dnevi še ponovijo.
Atiji in mamice pa jih tudi niso preveč pogrešali, sicer pa bodo vse izvedeli iz prve roke, ko se otroci vrnejo domov.
O naši dejavnosti so pisali tudi mediji.
noč_s_knjigo.png

POJOČI VRTILJAK

janž.pngPišečke_marelce.png

Letošnji “Pojoči vrtiljak” v organizaciji KD Drugi oder, se je odvijal 19. maja v Brežicah. Na njem so nastopili tudi učenci naše šole. Šestošolec Janž Rener je očaral s pesmijo Vsak po svoje, šolski ansambel pa je “vrezal” Golico.

Foto: KD Drugi oder

Video: Davor Lipej, Maks Žbogar

Dejan Jerončič

OBELEŽITEV 1. SVETOVNEGA DNEVA ČEBEL

MEDOVITO.png

Slovenci smo znani po svetu kot narod čebelarjev. V svet prodiramo  s tradicionalnim slovenskim zajtrkom z medom. Svetovni dan čebel je pomemben tako za naše čebelice, brez katerih ni življenja, za čebelarje in vse, ki skrbijo za čebele kakor tudi za zdrav način življenja in tudi Slovenijo smo ponovno umestili na svetovni zemljevid. Na ta dan, 20.maja se je rodil naš največji slovenski čebelar Anton Janša.V naši deželi smo lahko ponosni na našo kranjsko čebelo, ki se je skozi stoletja prilagajala podnebnim spremembam na našem območju.Letos, ko smo praznovali prvi svetovni dan čebel, ki so s svojim poslanstvom opraševanja zelo pomembneza življenje, je na OŠ Maksa Pleteršnika čebelarski krožek pripravil nekaj poučnih informacij o čebelah in degustacijo čebeljih pridelkov.Čeprav krožek šteje le 4 člane, so se izjemno potrudili in pripravili  razstavo medovitih rastlin in celo priporočili, kaj vse lahko storimo, da pomagamo čebelicam. 20. maj je namenjen prav temu, da se svet zgane in da se od besed preide k dejanjem. Čebelam je treba pomagati takoj in zdaj! Pomagali pa so tudi starši, babice in strici ter seveda naš šolski čebelar g. Jože Žmavc, da smo se lahko sladkali tudi z domačimi medenjaki in svežimi čebeljimi pridelki. Mladi čebelarji so šolskemu turističnemu društvu podarili sadiko ameriškega slamnika, da bo obogatil šolsko zbirko na šolskem vrtičku. Ni kaj, med je res vsestranski, tako kot so  naši pridni učenci, Naj medi!

O naši dejavnosti je odmevalo tudi  v medijih:

https://www.posavskiobzornik.si/mladi-posavci-porocajo/obelezitev-dneva-cebel-na-os-maksa-pletersnika-pisece

http://www.dolenjskilist.si/2018/06/01/197095/reportaze_in_zanimivosti/mladi_dopisnik/Obelezitev_dneva_cebel_na_OS_Maksa_Pletersnika/

TAJ IN MARKO NA KOLESARSKEM TEKMOVANJU

Marko in Taj sta se v torek, 15. 5., udeležila občinskega tekmovanja “Kaj veš o prometu?” in zasedla 6. oziroma 11. mesto. Pokazati sta morala znanje iz teorije, spretnost na poligonu in vožnjo v prometu. Čestitke fantoma in mentorju Miranu Abramu.

kolesarji_png.png

IZBIRNI PREDMETI ZA ŠOLSKO LETO 2018/19

Informacije o izbirnih predmetih za naslednje šolsko leto so dosegljive v brošuri, ki jo lahko najdete tu. (Brošura IP 2018/19)

REGIJSKO SREČANJE OTROŠKIH FOLKLORNIH SKUPIN DOLENJSKE, BELE KRAJINE IN POSAVJA 2018

V petek, 11. maja, se je naša starejša OFS Vesele šefle udeležila regijskega srečanja otroških folklornih skupin Posavja, Dolenjske in Bele krajine v Semiču. Mentorica Romana Žnideršič je na njene folklornike in folklornice izjemno ponosna, saj so izvedli čudovit nastop. Ob tem gre seveda velika zahvala tudi staršem, ki so nas prišli v Semič podpret in nam zaploskat.

SEMIČ.pngSEMIČ_2.png

Na REGIJSKEM SREČANJU OTROŠKIH FOLKLORNIH SKUPIN (11. 5. 2018 v Kulturnem centru Semič), s katerim smo na JSKD, OI Črnomelj, začeli s Tednom ljubiteljske kulture 2018, se je predstavilo 10 odličnih folklornih skupin, izbranih med 25 skupinami Dolenjske, Bele krajine in Posavja.
Strokovni spremljevalki Metka Knific Zaletelj in Maja Miklavž Sintič bosta imeli zelo težko delo, koga izbrati za državno srečanje, ki bo 2. 6. 2018 v Majšperku.
Čestitke vsem nastopajočim folklornikom in njihovim mentoricam, pa tudi tistim štirim skupinam, ki so dosegle regijski nivo, a se na srečanje zaradi številčne omejitve, niso uvrstile.
V programu so tako nastopili:
1. Otroška FS Mlinček, vrtec Najdihojca pri OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova: MAMINA SKRINJA, vodja skupine: Tatjana Vučajnk
2. Otroška folklorna skupina Kresničke, OŠ Loka, Podružnična šola Adlešiči: PA TA ŠEPASTA KRAVA; vodji skupine: Nataša Šuštarič Bradač, Katarina Gorše
3. OFS Kosci OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova, PŠ Kapele: “NA KAPEUSKEM PLACI”; vodja skupine: Vesna Molan
4. Otroška folklorna skupina Osnovne šole Artiče: LESKOVE RICNEJE; vodja skupine: Janja Omerzu
5. Mladinska folklorna skupina KUD Oton Župančič Vinica: OD KOLA DO KOLA; vodji skupine: Zeljka Karin-BilicicSašo Žepuhar
6. Otroška folklorna skupina Vesele šefle, OŠ Maksa Pleteršnika Pišece: COPRN’CE SO GVIŠNO B’LE!, vodja skupine: Romana Žnideršič
7. Starejša otroška folklorna skupina OŠ Mirana Jarca Črnomelj: PRASICO GONIT; vodji skupine: Bernarda StarašiničKatja Kocjan Plut
8. Otroška folklorna skupina Kresnice, OŠ Brežice: JANEZ IN MICI; vodja skupine: Zdenka Dušič
9. Starejša otroška folklorna skupina OŠ Metlika: BOJANSKI PLESI; vodja skupine: Tomaž Žugelj
10. Otroška folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče: S TRAMVAJEM V MESTO; vodja skupine: Vesna Bogovic
Regijski nivo pa dosegajo tudi:
• Otroška folklorna skupina Brbučki Osnovne šole Vavta vas in Turističnega društva Straža in vodja skupine Petra Bukovec
• Otroška folklorna skupina KUD Oton Župančič Vinica in vodji Anita Peršič in Mateja Verbanec
• Otroška folklorna skupina Loka, OŠ Loka Črnomelj in vodji Stanka Mržljak in Tina Prijanovič
• Starejša otroška folklorna skupina Ivan Navratil Metlika in vodja Mateja Klemenčič.

SPREHOD MED DREVESI GRAJSKEGA VRTA OB GRADU PIŠECE

anica.png

V sredo, 25. 4., smo se učenci Turističnega krožka OŠ Maksa Pleteršnika Pišece in učiteljica mentorica Anica Butkovič odpravili na sprehod med drevesi grajskega vrta ob gradu Pišece z gospo Vesno Zakonjšek iz Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Med pogovorom smo izvedeli marsikaj zanimivega, srečali tudi nekaj tujerodnih parkovnih dreves, najbolj pa smo uživali, ko smo ustvarjali iz naravnih materialov na sami lokaciji.
Pika Skrivalnik je povedala: »Bilo je fino, saj smo se nekaj naučili. Odkrili smo umetniškega duha v sebi. Združili smo zabavo in znanje, predvsem pa smo morali sodelovati med seboj.«
Učenci TK OŠ MK Pišece

OBISK GLEDALIŠKE IGRALKE
1.png2.png

Pri interesni dejavnosti umetnost se je učenec Janž odločil, da bo namesto izdelave plakata k pouku povabil svojo sosedo in prijateljico Saro Dirnbek, mlado gledališko igralko, da nam malo predstavi svoje delo in poklic. Takole jo je najavil: »Sara je oseba več talentov. Je igralka, pisateljica pesmi, pevka, pekovski mojster v palačinkah in piškotih, varuška, delilka nasvetov pri domačih nalogah, krasna sogovornica med sprehodom, ljubiteljica mačk, krasna ilustratorka mojih idej, vzpodbudni član pri mojih zamislih, podpora pri igranju inštrumenta in petju, moja soseda. Vse to in še več. Je pa predvsem moja prijateljica, ki jo zelo spoštujem in cenim njene nasvete.«

In nadvse smo uživali v njeni družbi, saj smo izvedeli veliko zanimivega. Sara je obiskovala našo šolo, nato brežiško gimnazijo, pred vpisom na AGRFT pa je morala opravljati zahtevne sprejemne izpite. Bila je odlična, saj je bila izbrana v razred z 9 študenti med 90 kandidati. V svojem delu zelo uživa, ni zaposlena le v enem gledališču, ampak gostuje, ko jo povabijo k projektu, najbolj pa je vesela, da se s sodelavci igralci dobro razume. Čeprav smo se nekaj gledaliških izrazov že naučili, nam je Sara enostavno razložila še nekaj pomembnih terminov, kot so premiera, šepetalka, režiser, gledališki list, ansambel itd.. Ob koncu smo se ji zahvalili za obisk in ji obljubili, da jo pridemo enkrat pogledat, kako dobro ji gre na odru. Hvala, Sara, lepo je bilo v tvoji družbi.

Povzava do objave v medijih na Lokalno.si: tukaj

Učenci ID UMETNOST OŠ MP Pišece

POSAVJE SNEMA Z LIJAmedia 4.!
4. in zadnje izobraževanje za učitelje v sklopu projekta Posavje snema v tem šolskem letu je potekalo na temo izdelave stop trik animacije. Tokrat nas je gostila OŠ Boštanj – hvala!!!
lija_3.pnglija_2.pnglija1.png
IZJEMEN REZULTAT UČENKE OŠMP PIŠECE
INES.png
Devetošolka Ines Zupančič je na državnem tekmovanju dosegla ZLATO PRIZNANJE IZ ZNANJA ANGLEŠČINE. Tekmovanje, ki ga organizira Zavod RS za šolstvo, je najprej potekalo na šolski ravni meseca novembra. Ines se je nato uvrstila na območno tekmovanje, ki je bilo meseca januarja na OŠ Brežice. Na območnem tekmovanju, kjer so sodelovale šole iz Posavja in Dolenjske, je izmed 83 tekmovalcev dosegla prav 1. mesto! Tako je osvojila srebrno priznanje iz znanja angleščine in se uvrstila na državno tekmovanje. Državno tekmovanje je potekalo 20. marca 2018 na OŠ Šmarje-Sap. Na državnem tekmovanju je osvojila zlato priznanje.

Literarna predloga za območno in državno tekmovanje je bila zanimiva knjiga, ki jo je napisal Sherman Alexie z naslovom The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian, ki pa je izšla tudi v slovenščini z naslovom Absolutno resnični dnevnik Indijanca s polovičnim delovnim časom.
Zlato priznanje je najvišji dosežek, ki ga lahko doseže učenec iz znanja angleščine. Zato smo na Ines izjemno ponosni in ji iz srca čestitamo!
Mentorica: Simona Tihole
DAN ODPRTIH VRAT NA OŠ MAKSA PLETERŠNIKA PIŠECE
sdov.pngV soboto, 7. 4. 2018, smo imeli v Pišecah prav poseben dan. Čeprav je bila delovna sobota, smo z veseljem vsi prišli v šolo, tudi naši starši, saj nas je čakal dan, poln presenečenj. Najprej so kar učenci svojim staršem pripravili program za roditeljski sestanek. Predstavili so na zelo zanimiv način 8 krogov odličnosti, ki se jih trudimo vsak dan živeti in vplesti v naše delo na šoli. Sledilo je odprtje fotografske razstave g. Lipeja. Na fotografijah smo se lahko spomnili na čas, ko se je gradila oz. obnavljala naša šola. Po malici pa smo se razdelili v 6 skupin, kajti čakalo nas je 6 zanimiv postaj. Preizkusili smo se v atletskem poligonu, v borilnih veščinah, v igrah z žogo, v veslanju in kolesarjenju, vmes se okrepčali z zdravimi napitki, si ogledali vozila gasilcev in se dvigovali z lestvijo v košari, zanimiva pa je bila tudi policijska postaja, kajti na obisk je prišel tudi eden od njihovih psov. Ekipa Zdravstvenega doma Brežice pa je poskrbela, da so starši in drugi obiskovalci dobili nekaj koristnih nasvetov glede zdravja, prav tako so si lahko izmerili pritisk in holesterol. Veseli, da smo preživeli lepo sončno soboto v dobri družbi, izven učilnic, smo se poslovili in se odpravili novim dogodivščinam naproti.
Učenci in kolektiv OŠ Pišece
Foto: Mirjana Lipej
KULTURNI DAN – 8 KROGOV ODLIČNOSTI
8_K.png
V  petek, 6.04.2018 smo na OŠ Maksa Pleteršnika izvedli kulturni dan namenjen spoznavanju 8 krogov odličnosti Janija Prgića. Izvajali smo različne delavnice, kjer so se učenci spoznavali z vrednotami in načeli, ki vodijo do življenjske odličnosti in boljšega sobivanja. Spoznali smo mnoge zanimive aktivnosti in zgodbe uspešnih ljudi, naša naloga pa je, da 8 krogov osebne odličnosti pretvorimo v svoje navade. Ko bodo krogi postali del nas, bomo stopili na pot odličnosti, ki nas bo popeljala do osebnega uspeha. Na koncu je sledila kratka predstavitev dela v delavnicah, ki jo bomo jutri ob dnevu odprtih vrat naše šole 7.04. 2018,  predstavili tudi staršem.  Se vidimo!
VABILO NA DAN ODPRTIH VRAT
VABILO_DAN_ODPRTIH_VRAT_1.png
V DRUŽBI MAMIC, BABIC, ATIJEV
srecanje_s_starsi.png
Učenci prvega in drugega razreda so ob materinskem dnevu pripravili prijetno druženje s svojimi najdražjimi. Mamice, babice, atiji, bratci in sestrice so uživali v njihovih deklamacijah, pesmih, ugibati so morali, katero sličico je narisal njihov otrok (mamin obraz), nekaj lepega o mamici so povedali tudi v angleščini, na koncu pa jim podarili še papirnati cvetlični lonček. Sledil je kratek klepet ob kavi, čaju in piškotih. Vsi zadovoljni smo si zaželeli lep dan in se poslovili.

KULTURNI DAN

kekec.png
V četrtek, 15.03.2018 dopoldan smo si učenci od 1-5. razreda OŠ Maksa Pleteršnika Pišece v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča v Novem mestu ogledali dramsko predstavo Kekec.
Kekca kot literarnega junaka, starega od osem do deset let, je pred sto leti ustvaril Josip Vandot. Povesti o Kekcu so bile velikokrat ponatisnjene, prevajane, dramatizirane, Kekec je nastopil v filmih in slikanicah.
V 50 minutni drami (brez odmora) smo spoznali pogumnega Kekca, ki je veder in prijazen pastirček, sposoben številnih junaških dejanj. Kekec ima dva zelo dobra prijatelja; to sta strahopetni Rožle in prijazna slepa deklica Mojca. Ko skupaj pasejo živino, jim težave povzročata hudobni divji lovec Bedanec, ki se nadvse boji skovikanja, ter divja in odljudna teta pehta. Zelo smo uživali v predstavi, sedaj pa se sprašujemo kot ALI EN v skladbi: Kdo je pravi Kekec?:)

VPIS V VRTEC

Spoštovani starši!
Na podlagi obvestila Občine Brežice https://www.brezice.si/objave/sporocila_za_javnost/ vas obveščamo, da bo vpis v vrtec pri OŠ Maksa Pleteršnika Pišece za naslednje šolsko leto 2018/19 potekal  od 19. Do 23. marca vsak delovni dan od 8.00 do 15.45 ure v pisarni pomočnice ravnateljice za vrtec (vhod vrtec).
Informacije o vpisu so dosegljive v tajništvu OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, v vrtcu na številki: 07 49 68 084 in na spletni strani http://www.ospisece.si, pod rubriko »Vrtec«, vpisni obrazec si lahko natisnete in ga izpolnjenega prinesete s seboj na vpis.

Od rojstva se otrok razvija, uči in nabira izkušnje prav preko igre tako s starejšimi kot s svojimi vrstniki. Vrtec naj bi poleg varstva zagotavljal spodbujanje otrokovih lastnih strategij dojemanja, izražanja in razmišljanja, ki so značilne za posamezno obdobje odraščanja. To dosega z zagotavljanjem zdravega, varnega, udobnega, otroku prijaznega in spodbudnega okolja za učenje pod vodstvom vzgojiteljevega načrtovanega ali pa tudi nenačrtovanega usmerjanja za razvijanje otrokove občutljivosti in zavesti o problemih, posredovanje racionalnih odgovorov, spodbujanja k verbalnem in drugih načinih izražanja. Vrtec igra zelo pomembno in poučno vlogo v otrokovem razvoju, zato njegovega vpliva ne velja zanemariti, temveč vključiti v vsakdanje življenje.

Veseli bomo, če nam boste zaupali in svojega otroka vključili v naš vrtec. Preberite si še obvestilo župana.

ravnateljica Nuška Ogorevc in strokovne delavke vrtca.

MINI ATLETSKA ŠOLA Z JURETOM ROVANOM
jure_rovan.png
V petek, 9. 3., nas je v času kosila s svojim obiskom presenetil nekdanji vrhunski športnik (skakalec s palico), danes pa odličen trener v Atletskem klubu Brežice – JURE ROVAN, in z učenci podaljšanega bivanja pripravil kratek atletski trening. Po ogrevanju so sledile atletske discipline: meti, skoki, teki čez ovire, štafeta. Otroci so uživali, saj je Jure predstavil vse to na zelo zabaven, predvsem pa otrokom zanimiv način. Ura je res hitro minila, malo smo bili utrujeni, a veseli, saj smo dokazali, da smo odlični tudi v kraljici športa. Jure je obljubil, da še pride, če pa bomo pridni, se bomo z njim videli na pravem atletskem štadionu v Brežicah. Hvala, Jure!
ŠPORTNI DAN
Na lep sončen četrtek, 8.03.2018, smo na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece izvedli športni dan. Odpravili smo se peš do Sv. Jedrti, kjer smo si osvežili spomin na staro smučišče “Dulne” in prav tam smo izvajali zimske radosti.
Fotografije na povezavi TUKAJ.

NACIONALNI UNESCOV PROJEKT “ŽIVA KNJIŽNICA” V NOVEM MESTU

k.pngkn.png

V sredo, 7.03.2018 popoldan smo na gimnaziji Novo mesto v sodelovanju z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto bili udeleženci projekta Živa knjižnica, s katerim želimo kot Unesco osnovna šola ozaveščati temeljne človekove pravice, ki so med drugim tudi temeljne vrednote Unesca. Živa knjižnica je inovativna metoda aktivnega dialoga, s katero ozaveščamo in izobražujemo o človeških vrednotah, človekovih pravicah ter spodbujamo razpravo o predsodkih in stereotipih v družbi. Pri metodi Živa knjižnica se bralec/bralka lahko sooči z lastnimi predsodki in o tem spregovori”v živo” z določeno osebo. Diana Kolman in pedagoginja Mina Lipej sta zastopali OŠ Maksa Pleteršnika Pišece in izkušnja “Žive knjižnice”naju ni pustila ravnodušne. Odstrli smo življenja in zgodbe 13 ljudi, kjer smo  aktivno sodelovali v pogovorih, se soočali s stereotipi in predsodki, ter se izobraževali o vrednotah in človekovih pravicah. Neprecenljiva izkušnja.Hvala vsem živim knjigam za odprtost!

knji.png                                                                                                                        Mina Lipej, univ.dipl.ped

OPZ ČUDEŽNE PESMICE 2018

opz.pngo2.png
V sredo, 7. 3. 2018, se je otroška prepevalnica naše šole predstavila na reviji mlajših otroških pevskih zborov “Čudežne pesmice 2018” v Domu kulture Brežice. Zapeli so tri pesmice in  kljub najmanjši zasedbi navdušili občinstvo. Nanje je seveda najbolj ponosna njihova zborovodja Romana Žnideršič. Zahvaljujejo se tudi njihovemu spremljevalcu Dejanu Jerončiču, ki jim je nastop popestril s spremljavo na klavirju.

UNESCO DAN MATERINŠČINE
Ob letošnjem dnevu materinščine, 21.02.2018 smo pri uri slovenskega jezika prisluhnili nadvse zanimivi oddaji Dober dan, ki je gostila tri zelo eminentne goste – dr. Marka Snoja, predstojnika ZRC SAZU Frana Ramovša za slovenski jezik in enega vodilnih jezikoslovcev ta čas, Iva Svetino, pesnika, pisatelja ter predsednika Društva pisateljev ter Maria Galuniča, znanega televizijskega voditelja.
Vsi so spregovorili o odnosu do jezika, zastavljali vprašanje, kakšen odnos gojimo mi do maternega jezika ter se seznanili z različnimi narečji v naši materinščini.

SPOŠTOVANI STARŠI!

Ker vlada ni prisluhnila našim zahtevam, smo primorani nadaljevati stavko. V sredo, 14. marca 2018, bodo osnovne šole in vrtci zaprti. Tudi na naši šoli bomo zaposleni sodelovali v splošni stavki vzgoje in izobraževanja, zato ta dan pouka in ostalih aktivnosti ne bomo izvajali.
Velja enako kot prvič: zavedamo se, da bo to povzročilo največ nevšečnosti prav vam, cenjeni starši. Zanje se vam vnaprej iskreno opravičujemo, a vas obenem prosimo za razumevanje in podporo našemu prizadevanju, da bi za dobro naših otrok preprečili dolgoročno skrajno negativne posledice neprimernega odnosa Vlade RS do področja vzgoje in izobraževanja ter zaposlenih v njem.
V kolikor za vašega otroka res nimate zagotovljenega varstva, Vas prosimo, da sporočite razredniku oz. vzgojiteljici do torka, 12. 3. 2018. Zanje bo potekalo zgolj varstvo.
Podrobne informacije so v priloženem obvestilu.
V primeru preklica stavke bo delo v šoli potekalo nemoteno.
Hvala za razumevanje in podporo!

Nuška Ogorevc, ravnateljica

SKLOP IZOBRAŽEVANJ LIJAmedia V POSAVJU

IMG_3447.png

Zaradi neugodnih snežnih razmer prejšnji teden se ekipa iz OŠ Maksa Pleteršnika Pišece žal ni uspela udeležiti tretjega izobraževanja za učitelje v okviru projekta Posavje snema! Namen tokratnega izobraževanja je bilo spoznavanje osnov montaže in je potekalo v prostorih OŠ Podbočje. Vabljeni, da si na spodnjih povezavah portala radia Krka, Lokalno.si in Posavskega Obzornika ogledate, kaj smo dosedaj ustvarili.

http://radiokrka.si/clanek/novice/posavski-ucitelji-se-ucijo-snemanja-in-montaze-622763

http://www.lokalno.si/2018/02/15/190745/zgodba/Posavski_ucitelji_se_ucijo_snemanja_in_montaze/

https://www.posavskiobzornik.si/panorama/posavski-ucitelji-se-ucijo-snemanja-in-montaze

OGLED Z NUŠO DERENDA V POSAVSKEM MUZEJU BREŽICE

derenda.png

V petek, 16.02.2018 smo si z učenci prvega in drugega razreda OŠ Maksa Pleteršnika v spremstvu Irene M. in Mirjane L. na povabilo G. Matijevc iz Posavskega muzeja Brežice, ogledali zanimivo razstavo z naslovom,  Nuša Derenda čez 20 let. Skupaj z Nušo smo si ogledali razstavo njenih stvari iz otroštva ter njenih oblek in nagrad. Nuša je otrokom predstavila svojo glasbeno pot, uspehe in modne kreacije, ki so jo vsa ta leta spremljale. Na koncu smo se podružili v viteški dvorani, kjer je odgovarjala na vprašanja in skupaj prepevali njene največje uspešnice. Hvala vsem za tako lepo dopoldne!

PUSTNO RAJANJE

Pustni torek, 13.02.2018 smo na OŠ Maksa Pleteršnika preživeli v “maskah”. Učile so nas divje mačke, miške in nune, med našimi učenci pa je bilo nekaj princesk in kavbojev ter še mnoge druge izvirne maske. V telovadnici šole je Romana Žnideršič pripravila pustno rajanje z igricami, kasneje pa smo maske pokazali tudi krajanom Pišec na tradicionalni pustni povorki po kraju.

pust.png

SPOŠTOVANI STARŠI!

DSC_0225.png
Na dan stavke v sredo, 14. februarja 2018, bodo osnovne šole in vrtci zaprti. Tudi na naši šoli bomo zaposleni sodelovali v splošni stavki vzgoje in izobraževanja, zato ta dan pouka  in ostalih aktivnosti ne bomo izvajali.
Zavedamo se, da bo to povzročilo največ nevšečnosti prav vam, cenjeni starši. Zanje se vam vnaprej iskreno opravičujemo, a vas obenem prosimo za razumevanje in podporo našemu prizadevanju, da bi za dobro naših otrok  preprečili dolgoročno skrajno negativne posledice neprimernega odnosa Vlade RS do področja vzgoje in izobraževanja ter zaposlenih v njem.
V kolikor za vašega otroka res nimate zagotovljenega varstva, Vas prosimo, da sporočite razredniku oz. vzgojiteljici do petka, 9. 2. 2018. Zanje bo potekalo zgolj varstvo.
Podrobne informacije so v priloženem obvestilu. Kliknite za vrtec in za osnovno šolo.
V primeru preklica stavke bo delo v šoli potekalo nemoteno.
Hvala za razumevanje in podporo!                                                                                                                                                                                                                                                           Nuška Ogorevc, ravnateljica

KULTURNI DAN – OGLED GLEDALIŠKE PREDSTAVE AJČEK

V petek 9.02.2018 smo se z učenci  prvega in drugega razreda OŠ Maksa Pleteršnika Pišece za obeležitev kulturnega dne, odpravili na  predstavo Grajskega lutkovnega gledališča Sevnica pod okriljem Brežiške Knjižnice.  S pomočjo “navihane” abecede in živalskih prijateljev smo prav posebnemu gostu “AJČKU” pomagali najti manjkajočo začetno črko Z v njegovem imenu. Ob koncu druženja, je tako znova postal zajček- ZAJČEK AJČEK.

AJ.png

Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, smo ob organizaciji Tanje Plevnik in Davida Križmana obeležili v petek, 9.02.2018 in počastili z glasbenimi nastopi in deklamacijami naših učencev. S svojimi instrumenti so nas v svet glasbe popeljali Gabriel B. Vrabec, Janž Rener, Timeja Račič Ogorevc, Ana Jagrič, Primož Sumrak in Nejc Koštič. Mladi pisatelji pa so nas z napisanimi pesmimi, scenariji in spisi v okviru natečaja Evropa v šoli  ponesli na krilih svojih besed o kulturni dediščini našega domačega kraja na temo Kjer preteklost sreča prihodnost.

KULT.png

VABILO NA ČAJ OB PETIH
ajanka.png
V ponedeljek, 5. 2., so bili učenci prvega in drugega razreda in njihovi starši povabljeni na čaj ob petih. Ker se letos pridno učijo angleške besede, je učiteljica Alenka najprej pripravila kratko predstavitev dela v razredu, nato pa so se vsi preselili v jedilnico, kjer so jih čakale skodelice čaja in piškoti. Ker Angleži radi pijejo čaj z mlekom, so ga poskusili tudi otroci in bili kar navdušeni. Obljubili pa so tudi, da se bodo še naprej navdušeno učili angleščino in bogatili svoj besedni zaklad.

ŠTIPENDIJE ZA DEFICITARNE POKLICE

Oglejte si javni razpis za štipendije.

PAK IN POLICIST KLEMEN NA OBISKU
 pes.png
V ponedeljek, 5. 2., sta nas po kosilu s svojim obiskom presenetila policist Klemen Dremelj in njegov pes Pak. Oba sta zaposlena na PP Brežice. Paka, ki je star 3,5 leta, policist Klemen vsakodnevno uri za iskanje mamil in orožja. Tudi mi smo se prepričali, da je res odličen v iskanju. Tretješolec Jan mu je skril epruveto z neko snovjo v eno od posodic in Pak jo je uspešno odkril. Izvedeli smo, da ima Pak rad sir in jabolka. Tudi naše jabolko mu je teknilo. Policist Klemen in Pak sta bila vesela obiska pri nas, hkrati pa nas povabila k njim v Brežice, kjer imajo še več psov za iskanje različnih stvari. Hvala obema, bilo je super!
Urška in Alenka, OPB

23.JANUAR 2018

Obveščamo vas, da je na spletni strani MIZŠ objavljen naslednji dokument:

Razpis za vpis v srednješolske programe in dijaške domove za šolsko leto 2018/19

http://www.mizs.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/10322/

Kinestetične pridobitve na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece

kinestetična.png

MNENJE UČITELJEV in UČENCEV O KINESTETIČNIH PRIPOMOČKIH

Pri pouku MATEMATIKE:
– Kinestetično mizo uporabljajo učenci z veseljem, tudi tisti, ki sicer nimajo težav z nemirom.
– Učenci se sami odločajo koliko časa jo bodo uporabljali (odvisno od aktivnosti pri pouku).
– Izredno navdušeni so nad matematično preprogo, ker je to za njih nekaj novega, neka sprememba, razvedritev. V 8. razredu so jo med učenjem uporabili na način, kot je igra Twister.
Pri pouku ANGLEŠČINE:
– Je izredno dobra alternativa za nemirne otroke.
– Učenci jo radi uporabljajo.
Pri pouku v 5. razredu:
– Uporablja jo učenec, ki je sicer med poukom zelo nemiren. Z guganjem nog na mizi, namreč sprošča odvečno energijo.
– Mizo ne uporablja celo šolsko uro, ampak toliko kolikor mu pač ustreza.

UČENCI:
– Mize so super in jih radi uporabljamo.
– Zanimivo je, ker se lahko med poukom gibam.
– Na kinestetični mizi sem pisal test in ker sem se lahko med tem gibal, sem lažje razmišljal.
– Matematična preproga je zelo zanimiva, ker se učimo na bolj zanimiv način.

Predavanje o zdravi in uravnoteženi prehrani

zdrava_hrana.png

V ponedeljek, 22.01.2018 je  mag. Maja Haler izvedla strokovno predavanje vsem učencem naše šole o zdravi in uravnoteženi prehrani ter o razvrščanju in ločevanju odpadkov.

8 KROGOV DO OSEBNE ODLIČNOSTI

Jani_prgič.png

V petek, 19.01. popoldan, smo se strokovni delavci  OŠ Maksa Pleteršnika Pišece podali na pot k odličnosti s pomočjo 8 krogov osebne odličnosti. 8 krogov osebne odličnosti je skupek močnih življenjskih vrednot in načel, po katerih živijo uspešni ljudje. Ko so nekateri raziskovalci razmišljali, kaj loči odlične ljudi od povprečnih, so ugotovili, da jih druži predvsem to, kako živijo 8 pomembnih vrednot, ki jih imenujemo 8 ključev do osebne odličnosti. V programu, ki nam ga je predstavil odličen predavatelj in avtor 8 krogov  mag. Jani Prgič, smo spoznali mnoge zanimive aktivnosti in zgodbe uspešnih ljudi, naša naloga pa je, da 8 krogov osebne odličnosti pretvorimo v svoje navade in seveda tega naučimo tudi naše učence na šoli. Ko bodo krogi postali del nas, našega vsakdana, bomo skupaj stopili na pot odličnosti, ki nas bo popeljala do osebnega uspeha. Teh 8 vrednot, ki lahko prerastejo v 8 življenjskih veščin in načel, po katerih živimo, je:

1. Odgovornost za lastna dejanja.

2. Govori z dobrim namenom.

3. Pozitiven odnos- “To je to!”

4. Predanost pri uresničevanju lastnih ciljev.

5. Napake vodijo k uspehu ali kako se lahko učimo iz svojih napak.

6. Integriteta ali kako usklajujemo svoje vedenje s svojimi vrednotami.

7.Fleksibilnost v tem, da smo pripravljeni poskusiti različne načine, da bi prišli do svojega cilja.

8. Uravnoteženost v življenju.

Vabimo tudi vas, da se nam pridružite na vseživljenjskem potovanju, kjer bomo skupaj premikali meje; najprej pri sebi, potem pa še eden pri drugemu.

ZADIŠALO PO MEDENJAKIH
V petek, 19. 1., je zadišalo po medenjakih, kajti v podaljšanem bivanju smo se odločili, da se preizkusimo tudi v peki piškotov. Povabili smo gospo Marico, ki nam je pripravila maso, nato pa smo si umili roke in začeli izdelovati manjše kroglice. Nanje smo položili ali rozine ali orehe. Kaj hitro smo spekli 4 pladnje slastnih medenjakov in jih v hipu tudi pojedli. Odločili smo se, da gospo Marico spet povabimo, kajti še bi se radi kaj naučili, predvsem pa smo se v kuhinji odlično znašli vsi, fantje in dekleta.
medenjaki.png

Drugo izobraževanje LIJAmedia na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece – Od zgodbe do filma

DSC_0007.png

Na OŠ Maksa Pleteršnika smo izvedli 2. izobraževanje v sklopu projekta Posavje snema! na temo: Od zgodbe do filma, ki je potekalo v sredo 17. januarja od 14.00 – 17.30 ure.

Izobraževanje je bilo namenjeno spoznavanju osnov sinopsisa, scenarija, storyboarda in načrta snemanja. Udeleženci smo tudi praktično spoznavali umetnost pisanja zgodbe ter delo s kamero in celo uspešno posneli nekaj kadrov in prizorov. Hvala za obisk in sodelovanje tudi vsem udeležencem izobraževanja, bilo je nadvse prijetno in poučno!

Predstavitev Mreže za spreminjanje kakovosti Korak za korakom

DSC_0010_1.png

V torek, 16. 1. 2018 ob 13.00 uri je Mag. Mateja Režek,v.d. vodje Centra za kakovost v vzgoji in izobraževanju Korak za korakom na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece izvedla strokovno izobraževanje na temo Mreže za spreminjanje kakovosti Korak za korakom.

Mreža za spreminjanje kakovosti deluje že 18 let in vključuje vodstvene in strokovne delavce vrtcev in osnovnih šol.  Njen osnovni namen je nudenje podpore vodstvenim in strokovnim delavcem pri njihovem profesionalnem razvoju, z namenom krepitve kakovosti vzgojno- izobraževalnega procesa. V Mreži podpirajo strokovne delavce pri raziskovanju lastne prakse za izvajanje na otroka osredinjenih pristopov, vodstvene delavce pa podpiramo pri oblikovanja podpornih sistemov za strokovne delavce, v katerih kakovostne, na otroke osredinjene pristope lahko izvajajo.

Mreža je namenjena tako strokovnim in vodstvenim delavcev vrtcev in osnovnih šol. V Mreži podpirajo tudi sodelovanje med vrtcem in osnovno šolo, saj je zagotavljanje mehkega prehoda med obema izobraževalnima stopnjama pomemben dejavnik zagotavljana kakovosti vzgojno- izobraževalnega procesa.

Predstavitev poklica frizer/-ka v oddelku podaljšanega bivanja 

Ker smo se zadnje čase v podaljšanem bivanju radi igrali frizerje, smo se odločili, da povabimo pravo frizerko. In res je prišla. Jana. Najprej nam je malo povedala o tem, kaj počne, potem pa je čarala z našimi lasmi. In ni lepšega kot imeti novo frizuro na malo oblačen in turoben dan. Mogoče pa je koga tudi navdušila za svoje delo. Hvala, Jana!

DSC_0023.png

Obisk upokojencev OŠ Maksa Pleteršnika Pišece 

V sredo, 10.01.2018 so nas s svojim obiskom razveselili upokojenci OŠ Maksa Pleteršnika Pišece. Skupaj smo poklepetali in priklicali mnogo lepih spominov. Po pripravljenem svečanem kosilu, pa so se nam predstavili učenci prve triade s krajšim kulturnim programom. Preživeli smo lepo popoldne!

DSC_0017.png

Dedek Mraz in obeležitev dneva samostojnosti in enotnosti
V petek, 22.12.2017 smo na OŠ Maksa Pleteršnika obeležili dan Samostojnosti z interaktivno predstavitvijo slovenske zgodovine in petjem slovenske himne. Kasneje se nam je na odru pridružil tudi Dedek Mraz, ki je obdaril vse pridne otroke na šoli. Obljubil nam je, da če bomo celo leto pridno hodili v šolo in se učili,nas osorej spet obišče! Dan smo zaključili z ogledom filma Košarkar naj bo, ki je navdušil tako učence, kot učitelje.
DSC_0044.png

Izdelovanje sveč in naravnih okraskov iz čebeljega voska

V sredo, 20.12.2017 smo v duhu prazničnega časa in pod vplivom šolskega čebelarskega krožka, v oddelkih podaljšanega bivanja izdelovali naravne svečke in okraske iz čebeljega voska. Sveče in okraski iz čebeljega voska so zdaj vsekakor ena izmed najlepših dekoracij. Uporabili smo tehniko zvijanja satnic in pri tem ustvarjalnost otrok ni poznala meja. Za zvijanje sveč so najprimernejše satne osnove, narejene s hladnim valjanjem in ravno takšne nam je prinesel naš šolski čebelar, g. Jože Žmavc. Otroci so si izdelali prekrasne naravne  okraske za na novoletno smrečico in dišeče svečke, ki so jih odnesli domov. Dokazano je, da gorenje sveč iz čebeljega voska izboljšuje kakovost zraka, pomaga pri nespečnosti, krepi imunski sistem, blaži simptome visoke temperature, alergij in napadov astme, pomaga pri koncentraciji, uravnoveša delovanje hormonov in popravlja razpoloženje. Vsem je bilo všeč gnetenje in zvijanje čebeljega voska, vsi smo občutili njegovo toplino in vonj, ki nas je vodil v naravo, k čebelam. Naj še na tem mestu omenimo, da je na slovensko pobudo Generalna skupščina Združenih narodov razglasila 20. maj kot SVETOVNI DAN ČEBEL!Čestitke slovenskim čebelarjem za uspešno uresničitev pobude, ki so jo družno podprli tudi vsi slovenski poslanci in poslanke v Evropskem parlamentu.
Na tej povezavi so fotografije.
Foto in tekst: Mina Lipej

slika_2.png

Prevzem defibrilatorja na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece

DSC_0018.png

Občina Brežice je predala OŠ Maksa Pleteršnika Pišece in KS Pišece v uporabo zunanji avtomatski defibrilator in s tem omogočila večjo varnost oz. možnost prve pomoči ob zastoju srca tako zaposlenim, otrokom in predvsem krajanom ter prebivalcem, ki so oddaljeni od Urgentnega centra Brežice. To omogoča večje preživetje v primeru srčnega zastoja. Vendar se morajo za večjo varnost ter uporabo defibrilatorja prebivalci usposobiti za delo z njim ter za izvedbo temeljnih postopkov oživljanja. Na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece so bili otroci in zaposleni že deležni temeljnih postopkov oživljanja in usposabljanja za delo z defibrilatorjem.  Defibrilator je že nameščen pri vhodu v šolo, kjer so že osnovna navodila za uporabo.

Da bi znali pomagati, kajti to lahko doleti vsakega izmed nas, naših svojcev, prijateljev je prav, da pridobimo osnovne informacije.V ta namen bomo izvedli predstavitev temeljnih postopkov oživljanja in uporabe defibrilatorja, ki bo v ČETRTEK, 4.01.2018 OB 17:00 V DOMU PIŠECE. Usposabljanje bo izvedel g. Roman Zakšek.

Vljudno vabljeni!

Strokovna predavanja na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece

DSC_0005.png

DSC_0072.png

Danes,11.12.2017 smo na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece izvedli kar dva strokovna predavanja za učence od 5. do 9. razreda in strokovne delavce šole

in sicer, prikaz postopkov oživljanja in uporabe električnega defibrilatorja ( ki bo dostopen pred OŠ Maksa Pleteršnika v Pišecah od 15.12.2017), nato smo še imeli preventivno uro Policista G. Romana Ureka o petardah, saj nam ta predbožični čas prinaša poleg obdarovanj tudi razmišljanje o previdnosti pri uporabi pirotehničnih sredstev. Prikaz postopkov oživljanja je vodil G. Roman Zakšek, učenci so lahko tudi aktivno pokazali novo pridobljeno znanje in pravilen postopek uporabe defibrilatorja. Hvala obema, veliko smo se naučili!

OBISK MIKLAVŽA

miklavž.png

6.12.2017, še pred začetkom pouka nas je obiskal Sv. Nikolaj ali kar z bolj znanim imenom, Miklavž in razveselil tako učence kot strokovne delavce šole s suhim sadjem in mandarinami. Ravnateljica je predala pomenljivo sporočilo, da moramo dobro voljo in pripravljenost za pomoč do bližnjega deliti vsak dan v letu. Hvala Miklavž!

OGLED PREDSTAVE ŠIVILJA IN ŠKARJICE

DSC_0003.png

V torek, 5.12.2017 v dopoldanskem času smo z učenci 1,2, 3 in z vrtčevskimi otroci ogledali lutkovno predstavo Šivilja in škarjice v Domu kulture v Brežicah. Vsi smo bili navdušeni!

OBELEŽITEV DNEVA KULTURE

V ponedeljek, 4.12.2017 popoldan, smo na OŠ Maksa Pleteršnika izvedli naravoslovni dan z didaktičnimi delavnicami in igrami na temo Maksa Pleteršnika. Nočni pohod, ki smo ga poimenovali Pojd’mo peš po Pišecah smo izvedli v okviru misije CŠOD, katere avtorica je naša učiteljica Romana Žnideršič. Z bakljami in svetilkami smo skupaj z učenci in njihovimi starši, pohodniško raziskovali znamenitosti našega kraja, se nekaj novega naučili in se predvsem lepo imeli. Pred vrtcem šole, pa smo ponosno otvorili in obeležili že drugo KNJIGOBEŽNICO v Pišecah. Strokovne delavke vrtca so za udeležence naravoslovnega dneva pripravile posebno senčno predstavo, z naslovom, Zimska pravljica. Zahvaljujemo se vsem staršem in učencem, organizatorjem na šoli in seveda najbolj pa turističnemu društvu Pišece in predsednici Anici B. za sladko pogostitev in topli čaj, kje drugje kot pod kozolcem.

knjigobežnica.png

 

SVETOVNI DAN BOJA PROTI AIDSU
IMG_5671.png
 Prvega decembra obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu. Prvič je postal ta datum pomemben leta 1988, ko ga je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila za svetovni dan boja proti aidsu. Danes je ta dan pomemben, saj nas združuje v boju proti aidsu oziroma hivu, je dan, na katerega lahko pokažemo našo podporo osebam, ki živijo s hivom, in se spomnimo na vse, ki so zaradi aidsa umrli. Globalno se ocenjuje, da živi s hivom 34 milijonov ljudi. Kljub temu, da so virus odkrili šele leta 1984, je za posledicami hiva ali aidsa do danes umrlo že več kot 35 milijonov ljudi, zaradi česar je hiv ena najbolj uničujočih pandemij, ki jih poznamo. Žal ima še vedno premalo ljudi dovolj informacij o hivu/aidsu, kako se ustrezno zaščititi pred okužbo, kakšen je napredek na področju zdravljenja, ne pozna novih možnosti za zaščito, da ne omenjamo stigme in diskriminacije, ki še vedno ostajata zelo močni. Prav zato ostaja svetovni dan boja proti aidsu pomemben dan za osveščanje o hivu, stigmi, diskriminaciji, možnostmi prenosa okužbe, primerni zaščiti, novostih na področju zdravljenja in pomenu testiranja. Prav tako je pomembno, da ga obeležujemo, da se spomnimo, da hiv ni izginil, da še obstaja, še vedno potrebujemo financiranje za razvoj zdravljenja, dvigovanje osveščenosti, informiranje, boj proti predsodkom, nudenje psihosocialne pomoči in izboljšanje izobraževalnih prizadevanj. Dela je še veliko. Vseeno pa en dan ni dovolj. Rdečo pentljo lahko nosiš vsak dan. O hivu lahko govoriš vsak dan. Se o njem redno informiraš.Tudi učenci in strokovni delavci OŠ Maksa Pleteršnika smo izkazali našo podporo svetovnemu dnevu aidsa z izdelovanjem rdeče pentlje in nošenjem le-te ter s kratkim predavanjem o aidsu in izdelanim plakatom, ki si ga lahko ogledate na INFO točki v avli šole.
OBISK IZ NIGERIJE
Nigerija.png

V petek, 24. 11., nas je v času kosila presenetil obisk nigerijskega nogometaša, ki igra v NK Krško. Gerard Chibueze Diyoke je v Krško prišel iz hrvaškega kluba, kjer je igral 3 leta. Presenetil nas je ne le s črno poltjo, belimi zobmi in širokim nasmehom, pač pa tudi s svojim znanjem hrvaškega jezika. Ker se vrača na igrišča po poškodbi, žal nogometa z njim nismo igrali, nam je pa pokazal trike z žogo, ki jo res obvlada. Prihaja iz številčne družine, želi si obiskati Pariz, od športov pa obvlada le nogomet. Brez fotografiranja in avtogramov tudi tokrat ni šlo. Ko bo spet čisto zdrav, pa nas obišče še s kom iz kluba, da bodo še naši mladi nogometaši malo zaigrali z njim.

KNJIGOBEŽNICA V GUDURICI

gudurica_3.png

Po zgledu 0Š Maksa Pleteršnika Pišece so tudi pred OŠ Moša Pijade v Gudurici postavili knjigobežnico in kažipot, pa še to v tednu splošnih knjižnic. Zelo smo ponosni na naše drage prijatelje iz Srbije,s skupnim sodelovanjem premikamo meje.

Dr. Nenad A. Vasić, iz Beograda, prijatelj Društva Slovencev Sava Beograd  pripravlja predavanje o dejavnosti knjižnic v Srbiji za mednarodno srečanje in bo predstavil tudi ta pišeški projekt, ki je doživel odmev v Gudurici:

” Redke so priložnosti, ko lahko vidimo knjižnico na odprtem. Večina ljudi pozna knjižnice v zaprtih prostorih. V sredo, 22. novembra 2017, je bila na pobudo Društva Slovencev Kula Vršac pred OŠ Moša Pijade v Gudurici odprta knjižnica – hišica pod drevesom. Učenci dopolnilnega pouka slovenščine so pripravili priložnostni program z recitacijami pesmi Ferija Lainščka Moja Slovenija in Toneta Pavčka Dežela branja. Odprtje hišice je pozdravila gospa Jadranka Bugarinov, predsednica Društva Slovencev Kula iz Vršca. Ko je izdelovalec hišice, gospod Predrag Bugarinov, doprl vratca, so učenci vanjo položili večjezične in slovenske knjige, v katere so dali lističe s svojimi mislimi. Za srečno poslanstvo hišice s knjigami je gospa Cvetka Vučković zapela slovensko pesem. S tem dogodkom so se učenci in člani DS Kula Vršac pridružili slovesnostim ob 500-letnici reformacije, ki je Slovencem prinesla prvo knjigo v slovenskem jeziku – Trubarjev Katekizem z Abecednikom (leta 1550). Hišica za knjige je del mednarodnega UNESCO projekta OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, Slovenija, iz katere prihaja učiteljica slovenščine v Vršcu in Gudurici. Nad hišico za knjige je gospod Henrik Šavor iz OŠ Moša Pijade Gudurica izdelal kažipot, ki kaže, da je do Pišec 539 km. V Pišecah so postavili kažipot do Vršca in Gudurice. Knjižnica na odprtem je dostopna vsem po načelu PRINESI – ODNESI. Lepa promocija Slovenije, slovenske knjižne kulture in umetnosti v konceptu mednarodnega sodelovanja in multikulturalnih odnosov.”

Dr. Nenad A. Vasić, prijatelj Društva Slovencev Sava Beograd

DAN Z DANOM ANGLEŠKO OBARVAN

Dan.png

V četrtek, 16. 11., so bile ure angleščine za učence od 6. do 9. razreda malo drugačne. Imeli smo namreč priložnost pogovarjati se s čisto pravim Angležem. Dan, ki je trenutno na obisku v Sloveniji, se je z veseljem odzval povabilu na šolo, zato smo imeli zanj kup vprašanj. Slovenija ga je navdušila s svojimi lepotami, rad se vrača v naše kraje, posebej se veseli zime, ko bo videl in doživel sneg, sicer pa rad hodi na glasbene koncerte, je pravi roker. Povedal nam je veliko zanimivega, predvsem pa poudaril, da smo zelo topli in prijazni ljudje tu v Pišecah. Po novem letu nas spet pride malo obiskat. Thanks, Dan, see you soon!

Alenka Cizel

SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK

med.png

Tradicionalni slovenski zajtrk je projekt, ki vsako leto tretji petek v mesecu novembru, ko obeležujemo dan slovenske hrane, poteka na šolah in v vrtcih po vsej Sloveniji. Namen projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo mladino in vzporedno v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti za okolje in pomenu čebelarstva za kmetijsko pridelavo, gospodarske dejavnosti in za širše okolje. Pomembno je tudi splošno ozaveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti. Tudi učenci OŠ Maksa Pleteršnika smo danes, 17. 11. 2017, šolski dan začeli drugače. Prvo šolsko uro smo namreč v družbi svojih sošolcev, razrednikov in ostalih strokovnih delavcev šole pojedli tradicionalni slovenski zajtrk. Po okusnem obedu smo se pogovorili o pomenu in spoštovanju medu in čebel – predaval nam je šolski čebelar G. Jože, ki nam je tudi praktično pojasnil in prikazal, kako nastane med, kako ga pobiramo in zakaj je tako dragocen. Z našo biologinjo, mag. Majo Haler smo se pogovarjali tudi o prehranskem pomenu zajtrka in neprecenljivi vrednosti lokalno pridelane hrane, ki naj bogati naše jedilnike tudi doma, predvsem pa naj bo na jedilniku pogosteje, kot le en dan v letu.

UNESCO TABOR V PIŠECAH ŽE OSEMNAJSTIČ ODPRL SVOJA VRATA

– PONEDELJEK, 23. 10. 2017

OTVORITEV.png

V ponedeljek, 23. 10. 2017, se je na uvodni prireditvi v Domu Pišece predstavilo 18 šol, ki bodo letos aktivno sodelovale na Unesco taboru, ki tokrat nosi naslov POTI, POTICE IN RAZPOTJA. Po uvodnem pozdravu gospe ravnateljice Nuške Ogorevc so učenci zapeli Unesco himno, odigrali skeč, sprejeli svoje goste, nato pa je sledila pogostitev v šolski jedilnici, kjer smo lahko okušali jedi iz krajev, od koder so naši gostje (od blizu, iz Globokega npr., in daleč, iz Pančeva, Buj itd.). Seveda pa ne smemo pohvaliti otrok OŠ Pišece in njihovih staršev, ki vsak dan pridno skrbijo za sveže pecivo. Dogodek je zabeležila tudi kamera snemalca Davorja Lipeja. Posnetek si lahko ogledate na tej povezavi.

– TOREK, 24. 10. 2017

TOREK.png
V torek, 24. 10., pa se je začelo delovno že zelo zgodaj – z gibanjem. Razdeljeni v tri skupine so eni plesali hip hop, drugi igrali košarko, tretji pa se sproščali ob jogi. Od 9. do 12. ure so sledile številne delavnice: koledar, vodna učna pot, mlinarstvo, spominki, embalaža, maketa Pišec, potica, svetovni smerokaz, knjigobežnice, jezik ljubezni, novinarski tris, podjetniška in video delavnica. Po slastnem kosilu so se gostujoči učenci in mentorji sprehodili po vasi, nato pa se z učenci odpravili domov. Z novimi novičkami pa se spet oglasimo čez nekaj dni.

Novinarski tris (Žan, David, Alenka), OŠ Maksa Pleteršnika Pišece
Foto: Žan Jazbec in David Omerzel

razstava.png

V torek, 24.10.2017 popoldan ob 18. uri smo v atriju Upravne enote v Brežicah slavnostno odprli likovno razstavo From Senta with Love, naših gostujočih profesorjev gimnazije za nadarjene učence Bolyai iz Sente. Likovna razstava je navdušila vse obiskovalce in prijetno druženje smo nadaljevali v  prečudovitih prostorih Mestne hiše Brežice, kjer so se nam pridružili še Posavski pevci, ki so našim dragim gostom zapeli par “narodnih viž”.
– SREDA, 25. 10. 2017 – PO KORENINAH SLOVENSKEGA JEZIKA V ČASU UNESCO TABORA

ekskurzija.png
Sreda, 25. 10., pa je bila v znamenju slovenskega jezika. O dogodku je poročal tudi portal eposavje. Zjutraj se je kar nekaj avtobusov z učenci, gospo ravnateljico Nuško Ogorevc in učitelji OŠ Maksa Pleteršnika, njihovimi gosti (učenci in mentorji) odpravilo na poučni izlet. V Krškem so se sprehodili po parku, posvečenem našim protestantom, nato pa zavili še v muzej in  si ogledali Mencingerjevo hišo. V Brežicah je sledil ogled Viteške dvorane in ostalih razstav v sklopu Posavskega muzeja Brežice, izlet pa se je zaključil pri Pleteršnikovi domačiji v Pišecah. Poučen in zanimiv izlet v lepem vremenu. Vrhunsko!
Po kratkem premoru smo se vsi zbrali pri mlinu v Pišecah, kjer se nam je pridružil tudi gospod župan Ivan Molan. Iz rok učiteljice Anice Butkovič je prejel vrečko moke iz mlina, ki še edini obratuje v Pišecah. Nato pa smo se vsi preselili pod pišečki kozolec, kjer se sledilo druženje ob vrhunski hrani in pijači.
Le zakaj dnevi tako hitro tečejo? Več vam povedo fotografije.

Novinarski tris OŠ Maksa Pleteršnika Pišece (Žan, David, Alenka)
Foto: Mirjana Lipej, OŠ Pišece

Otvoritev mlina

mlin.png

– ČETRTEK, 26. 10. 2017 – V ZNAMENJU DELAVNIC IN LEPEGA VREMENA

cetrtek_tabor.png

V četrtek smo se zjutraj spet razgibali ob jobi, košarki in plesu, nato pa se razdelili v delavnice in se lotili dela. Na gradu so učenci snemali fotografije za novi koledar, v hosti na Pečarjevem bregu so gorski kolesarji pripravili čisto pravo stezo za nore vragolije po koreninah, video ekipa je snemala na terenu in v šoli, v likovni učilnici so nastajale prave umetnije, v jedilnici so se izdelovale darilne škatlice, nekaj učencev se je urilo v podjetništvu, mlajši učenci so izdelali maketo Pišec, ena ekipa se je podala z g. Oršaničem na gozdno učno pot, pod vaškim kozolcem so se ukvarjali s tehniško dediščino Pišec, v Bračni vasi, ob žici, pa so peli, slikali in se pogovarjali na temo druženja, sodelovanja. Spet smo preživeli čudovit dan, obsijan s soncem, se okrepčali s kosilom, nato pa se odpravili proti domu. Jutri nas čaka še zadnji dan druženja, nato pa … počitnice!

Novinarski tris (Žan, David, Alenka)

Foto: David Omerzel in Žan Jazbec

S poezijo in modrim stolom premikamo meje

smerokaz.png

”Moder stol – nekdo misli nate” je projekt, ki se je začel pred skoraj dvema desetletjema na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece. Šola sodeluje v mreži pridruženih UNESCOVIH šol in Moder stol je postal eden najbolj priljubljenih projektov te mreže. Izvajajo ga z različnimi starostnimi skupinami na različnih lokacijah, ne le v šolah in vrtcih, ampak tudi na ulicah, v domovih upokojencev, s slovenskimi izseljenci v Ljubljani, z Romi v Prekmurju, na šolah v Tenji, Bujah, Pančevu, Senti, na treh srednjih šolah v Namibiji itd.
Ideja je izredno preprosta, stari in odsluženi stoli se prebarvajo z modro bravo, na stole pa se z rumeno barvo riše in pišejo premišljeno izbrane besede, misli. Stoli se nato postavijo na javna mesta ali izročijo ustanovam ali posameznikom, ki imajo moč vplivanja. Tako postanejo stoli izvrsten medij z močnim simbolnim nabojem, hkrati pa lahko služijo svoji primarni funkciji, sedenju, počitku, premišljevanju.
Leta 2005 smo v okviru mednarodnega UNESCO tabora Premikamo meje, ki ga organizira OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, projekt Moder stol izvedli na mejnem prehodu med Slovenijo in Hrvaško in nato še leta 2010. Obakrat smo po en moder stol z našimi sporočili podarili policistom na meji.
Tudi letos smo v okviru že 18. mednarodnega tabora šli proti meji (natančneje, v Bračno vas), ki je zdaj, kot vemo, obdana z rezilno žico. A tokrat nismo samo barvali in pisali na stole, ampak smo z udeleženci tabora brali in peli pesmi (lastne in drugih avtorjev), pridružil se nam je tudi Peter Dirnbek s skupino Romov iz OŠ Leskovca, kateri so predstavili del svoje pevske kulture v teh komadih. Miroljubni dogodek smo posneli z video kamero, ker se želimo dotakniti večjega kroga ljudi. S pesmijo čez žico, smo ustvarili energijo, ki je resnično premikala meje, ta dan smo se počutili kot eno. Kaj pa želimo sporočiti? Nekdo je zapisal, da se ptice v zraku ne zmenijo za meje. Tako želimo tudi mi, z glasom poezije presegati meje, žico, molk, udobno pasivnost,…

Mirjana Lipej in Tanja Plevnik
Foto: Mirjana Lipej

PETEK, 27. 10. 2017 – USPEŠEN ZAKLJUČEK UNESCO TABORA V PIŠECAH

zaključek.png

V petek, 27. 10., se je v Pišecah uspešno zaključil že 18. mednarodni Unesco tabor. Po jutranji telovadbi s plesom, košarko in tajskim boksom smo se vsi odpravili v Dom Pišece, kjer je sledila zaključna prireditev. Predstavile so se vse delavnice s svojimi izdelki in kratkim poročilom dela, vmes smo malo zaplesali in zapeli, nato pa se je gospa ravnateljica Nuška Ogorevc, polna pozitivne energije in dobre volje, zahvalila vsem sodelujočim, še posebej mentorjem vseh šol, mentorjem vseh delavnic, staršem, ki so pridno pomagali pri peki peciva in drugih dobrot ter gostili učence na svojih domovih, učencem in sodelavcem ter poudarila, da je bil to spet eden od taborov, kjer smo se veliko naučili, predvsem pa stkali nova prijateljstva, ki nas bogatijo iz dneva v dan. Vsem 18 šolam, ki so sodelovale na letošnjem taboru, je podelila darilca in zahvale, nato pa smo se po skeču učencev domače šole odpravili preizkusit novo aplikacijo, ki je v teh dneh nastala za uporabnike moderne tehnologije (nosi naslov Poti, potice in razpotja, Pišece). Med iskanjem točk smo prispeli tudi do prve knjigobežnice v Posavju, ki je nastala ob pomoči gospoda Miloša Kostevca in stoji pri mlinu. Nekaj knjig so vanjo prijazno položili tudi naši gostje tabora iz Hrvaške in Srbije, učitelj David Križman pa je predstavil pomen tega projekta. Lahko smo ponosni, da bo druga knjigobežnica svoj dom dobila pri naši šoli – OŠ Maksa Pleteršnika. Po kosilu smo si zaželeli lepe počitnice in si obljubili, da se naslednje leto zopet srečamo. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo tudi vsem sponzorjem, ki so nam pomagali pri izvedbi letošnjega tabora. Hvala in nasvidenje v Pišecah 2018.

Novinarski tris OŠ Maksa Pleteršnika Pišece (Žan, David, Alenka)
Foto: Mirjana Lipej

S POLICISTOM POD BRAJDO

policist_leon.png

V četrtek, ko je bilo lepo vreme, smo imeli učno uro s policistom kar pod šolsko brajdo. Pogovarjali smo se o tem, kaj policisti počnejo in kako skrbijo za našo varnost. Poleg tega da varujejo mejo, prihitijo na kraj nesreče, rešujejo rope in tatvine, skrbijo za varnost v prometu in še in še. Če smo sami v nevarnosti, moramo poklicati na 113 in obvezno povedati, kdo kliče, od kod, kaj se je zgodilo. Se že veselimo naslednje ure, s policistom ali brez, v naravi.

Sara Topič, 5. r.

POVABILI SONCE V PIŠECE

teden_otroka_mala.png

Teden otroka temelji na obeleževanju svetovnega dneva otroka, ki ga je leta 1956 priznala Generalna skupščina Združenih narodov, Mednarodna zveza za varstvo otrok (I.V.C.W.) in Mednarodni fond za pomoč otrokom Unicef pa sta od leta 1957 skrbela za obeleževanje tega dne (vir: Zveza prijateljev mladine Slovenije).

Letošnji teden otroka je potekal od 2. do 8. oktobra. Osrednja tema je bila »POVABIMO SONCE V ŠOLO«. Osredotočili smo se na »radovedno« šolo, veselje do novega, odprtega in uporabnega znanja, svetle prihodnosti. Otroci in mladi si želijo inovativnejšega, ustvarjalnejšega učenja in razmišljanja. Tema se navezuje na temo otroških parlamentov v šol. letu 2016/2017, ki je »Šolstvo in šolski sistem«.

V tednu otroka smo v oddelkih podaljšanega bivanja na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece kljub občasno deževnemu vremenu imeli veliko sonca. V dobro voljo so nas spravili tudi naši gostje, ki jih je bilo kar nekaj. Prvi dan smo namenili igri nogometa. Tokrat sta nas obiskala Marko Zalokar, vratar NK Krško, in Igor Blažinčič iz Bizeljskega, ki trenutno igra v Avstriji. Naši učenci so ju navdušili z znanjem nogometa. Marko pa nas je navdušil s svojimi obrambami, saj je žoga pristala v njegovi mreži le trikrat, ko so učenci streljali »penale«. V torek smo ustvarjali iz papirja, sončke, seveda, v sredo se učili osnov hip hopa s plesalko Tjašo (Imani), v četrtek se preizkusili v borilnih veščinah (tajski boks), ki sta nam jih demonstrirala Simon in Tilen, v petek pa si ogledali risanke na temo sonca. Naše najmlajše smo peljali na ogled razstave buč v Pavlovo vas, kjer nas je vse prečudovito sprejela in pogostila družina Bračun. Naši učenci so ta teden spoznali veliko novih dejavnosti in imeli smo se resnično lepo ter sončno zakorakali novim dogodivščinam naproti.

Učiteljice OPB

Foto Mirjana Lipej

EKSKURZIJA ZA UČENCE

image002.png
Učenci OŠ Maksa Pleteršnika Pišece so v torek, 26.09.2017 imeli dan dejavnosti v
Prekmurju- ogled Mlina na Muri in Otoka ljubezni ter Prlekiji, natančneje v
Veržeju- v Rokodelskem centru duo Veržej.
Po prihodu v Veržej smo se razdelili v skupine in pričeli z vodenimi ogledi in
delavnicami. Vodič turistično informacijskega centra Veržej nas je popeljal v
Ekomuzej s strokovno knjižnico, kjer smo si ogledali zbirke različnih rokodelskih
obrti in nam razložil zgodovino rokodelstva. Po ogledu smo se ustavili v
prodajno- razstavni galeriji, kjer smo z nakupi podprli lokalne rokodelce.
Zatem smo odšli na učno uro rokodelskih delavnic, kjer smo spoznavali
lončarske spretnosti in ustvarjalno delavnico iz koruznega ličja ter slame, kjer so
nastajali razni cvetovi, srčki, ptički in še marsikaj zanimivega. Po zaključku
delavnic smo se odpravili na toplo malico v Center šolskih in obšolskih
dejavnosti.
Po odlični topli malici in krajšem predahu, smo se odpravili čez Muro, na ogled
Mlina na Muri in Otoka ljubezni. Izvedeli smo o nastanku imena Otok ljubezni in
o t.i. Büjraštvu oz. delanju nasipov (po naše), o izdelovanju lanenih izdelkov, si
ogledali mlin ter šli na kratko vožnjo z brodom čez Muro. Po ogledu Otoka
ljubezni smo se odpravili nazaj. Ponosni ugotavljamo, da so med našimi učenci
pravi rokodelski talenti, saj so ustvarili prekrasne izdelke, ki bodo posušeni in
spečeni čez tri tedne. Takrat jih bomo ponosno razstavili v avli naše šole.

Mirjana Lipej, univ. dipl. ped.

OBISK IZ DOBOVE

DSC_0011.png

Danes, 25.09.2017 so nas obiskale predstavnice Društva Mažoretke Dobova. Našim učencem so predstavile program treninga in izvedle krajšo predstavitev z nekaj osnovnimi gibi. Na treningih se uči pravilne drže telesa, ritmike, vrtenja palice, plesa, ustvarjalnega mišljenja, koordinacije telesa, baletnih osnov in timskega dela. S treningi bodo začele prvi teden v oktobru, in sicer v telovadnici Pišec ob ponedeljkih 15:30 do 16:30. Otroci se prijavijo preko prijavnice, ki so jo prejeli na predstavitvi.

Mirjana Lipej

ENO DAN SAJENJA DREVES NA OŠ MAKSA PLETERŠNIKA PIŠECE

DSC_0015.png

Environment Online ENO je globalna virtualna šola in mreža za trajnostni razvoj.Od začetka njenega delovanja v letu 2000, se ji je pridružilo preko 10000 šol iz 157 držav sveta in se zavezalo k uresničevanju konkretnih okoljevarstvenih ciljev. Eden izmed njih je sajenje dreves.

Na prelep sončni petek, smo po kosilu na vrtu OŠ Maksa Pleteršnika Pišece posadili rdečo breskev miru. S tem smo obeležili kar dva pomembna dogodka in sicer, svetovni dan miru in zlato zmago naših košarkašev. Poseben poudarek letošnjega leta je skupni boj za mir, pod geslom: “Spoštovanje, varnost in dostojanstvo za vse!” s to temo posebej poudarjamo pomen in duha globalne iniciative TOGETHER, ki promovira spoštovanje, varnost in dostojanstvo za vse, ki so bili primorani zapustiti svoje domove in si poiskati varnejše in vrednejše življenje. Prvo sajenje dreves je potekalo 21.09.2004, na svetovni dan miru. Bilo je istega leta, ko je Wangari Maathai prejela Nobelovo nagrado za mir za sajenje dreves. ENO dan sajenja dreves od takrat poteka vsako leto in je globalni dogodek. Ponosni smo, da je OŠ Pišece Maksa Pleteršnika del te globalne iniciative!

Izlet v Gardaland

gardaland_2.png

14.09 smo z učenci OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, Dobova ter Bizeljsko uživali ob nepozabnih atrakcijah zabaviščnega parka ob Gardskem jezeru, se zabavali na 33 zabaviščnih sklopih, ki se nahajajo v 4 tematskih mestih.

Zmajček Peteršiljček- maskota Gardalanda, nas je popeljal skozi otroški »Fantasy island«- domišljijski otok, do vasice ameriškega divjega zahoda. Navdušile so nas predstave akrobatov v »modrem cirkusu«, najbolj so pa (predvsem učitelji v spremstvu) uživali v adrenalinskem prostem padu, »blue tornado«, vlaku smrti, vožnji po brzicah reke Kolorado, otoku dinozavrov in atrakciji spust po brzicah «Beg iz Atlantide«. Ujeli smo prekrasen, sončen septembrski dan in sigurno naslednje leto ponovimo.

MEDNARODNI_TABOR_2017_vabilo_za_goste-1.jpg

Spoštovani starši!
Vabimo vas na uvodni roditeljski sestanek za vse razrede, ki bo v torek, 12. 9. 2017 ob 16.30 v Domu Pišece.
Po uvodnem nagovoru in predstavitvi osnovnih informacij za šolsko leto 2017/18 s strani ravnateljice, bo sledil krajši razredni roditeljski sestanek. Prosimo za zanesljivo udeležbo in vas lepo pozdravljamo!

Nuška Ogorevc, ravnateljica

URNIK 2017/2018 

Prvič v šoli

prvošolčki.png

Dragi učenci, drage učenke ter vsi zaposleni na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, dobrodošli nazaj v šolo. Po prelepem, vročem poletju vam vsem želimo uspešen skok v novo šolsko leto 2017/2018.

Še posebej smo ponosni na naše najmlajše, ki so pogumno zakorakali v svoj novi 1. razred in zato smo tako njih kot njihove starše nagradili s tortico za pogum in uspehe v šoli. Saj veste, prvega ne pozabiš nikoli. 🙂

Ob prvem šolskem dnevu, je nagovor pripravila tudi ministrica dr. Maja Makovec Brenčič.

Nuška Ogorevc, ravnateljica

Spoštovani starši in učenci!
Obveščamo vas, da bo začetek pouka za vse učence v petek, 1. septembra 2017, s pričetkom ob
7.30. Sprejem prvošolčkov s starši bo ob 8.00.
Prevozi zjutraj so po dosedanjem voznem redu. Prevozi domov bodo eno uro prej (ob 12.50).
Učenci naj prinesejo s seboj potrebščine za pouk, puščico in copate.
Urnik in vozni red vozačev bosta objavljena na spletni strani v prihodnjih dneh.
Vse informacije vezane na šolsko leto 2017/18 bodo učenci prejeli 1. šolski dan, starši pa na
uvodnem roditeljskem sestanku,12. 9 2017, ob 16.30 uri.

Želim vam prijeten vstop v novo šolsko leto!

Veselimo se srečanja z vami!

Nuška Ogorevc, ravnateljica

Dostopnost