Skoči na glavno vsebino

S proslavo ob dnevu državnosti, spričevalom v žepu, bežnim pogledom čez ramo nazaj in nizkim štartom pred počitnicami zaključujemo šolsko leto.

Spet je tukaj jutranje poležavanje v postelji, druženje s prijatelji in sošolci, brcanje žoge, rolanje, kolesarjenje…

                    Vsem učencem in njihovim staršem želimo dolge, brezskrbne in doživetja polne počitnice. 

                                 Odpočijte si in si naberite novih moči za naslednje šolsko leto.
Feri Lainšček:

KAJ MORAŠ MED POČITNICAMI STORITI?

Šolske skrbi in stvari
moraš v predal zakleniti,
da ti ne morejo počitnic greniti,
a tudi ne pobegniti.

Nato moraš počitnicam
natančno dneve prešteti
in vsak dan moraš nekaj
hoteti, želeti,

Nuška Ogorevc, ravnateljica

Poslanici ministrice ob zaključku šolskega leta

Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič ob zaključku letošnjega šolskega leta učenkam in učencem, dijakinjam in dijakom ter vsem zaposlenim na področju vzgoje in izobraževanja želi lepe in sproščene počitnice… Več pa v posebnih poslanicah.

Drage učenke in učenci, drage dijakinje in dijaki,
šolsko leto 2016/2017 je za nami. Deset mesecev ste trdo garali. Verjamem, da je bilo zanimivo, poučno, zabavno, a vendar tudi naporno. Že kar nekaj let je tega, ko sem sama hodila v osnovno oz. srednjo šolo, a se še dobro spomnim, da zadnji tedni in dnevi pred šolskimi počitnicami, ko se zaključujejo predmeti in utrjujejo ocene, pomenijo tudi odštevanje do trenutka, ko šolske torbe za nekaj časa odložite in pospravite v kot.

Upam, da se je šolsko leto za vsakogar izmed vas razpletlo po načrtih in da ste z doseženim znanjem zadovoljni. Če vam je morda kdaj spodletelo in ocene niso bile vedno po vaših željah, si tega nikar ne ženite preveč k srcu. Naj bo to motivacija, da se boste vnaprej še bolj trudili. Ne pozabite, karkoli že boste počeli v življenju, izobrazba in predvsem pridobljeno znanje vam bo prišlo zelo prav.

Pred vami sta dva sproščena meseca brez šolskih klopi. Ni treba vseh prostih dni preživeti pred televizijo, računalnikom, ali pa s prenosnikom in mobilnim telefonom v roki. 🙂 Počitnice so najboljša priložnost za kakšen izlet v naravo, kakšno dobro knjigo, različne športne aktivnosti in nenazadnje tudi za kakšno uro spanca več.

Uživajte na zasluženih počitnicah, privoščite si jih na polno, a vendarle po pameti!

Spoštovani učitelji in učiteljice, ravnatelji in ravnateljice ter drugi strokovni delavci in delavke, vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju,hvala za vaš trud, za nesebično pomoč, vse spodbude in priložnosti, ki jih nudite mladim. Mladi so naša prihodnost, vi pa tiste in tisti, ki jo pomagate pomembno sooblikovati.

Opravljate eno najtežjih in najpomembnejših nalog, ko prenašate znanje mladim. Prav vam gredo zasluge, da so naši učenci in učenke, dijaki in dijakinje med najboljšimi na svetu na različnih področjih znanja. Vem tudi, da nosite vse večjo odgovornost. Vse bolj tudi na vzgojnem področju. Družbena pričakovanja do šole so namreč vse večja.

Hvala za vse opravljeno delo, za vaš prispevek k temu, da Slovenija tudi zaradi vas raste kot družba znanja.
Privoščite si sproščeno poletje, naj bo pravi oddih za vas in vaše bližnje. Septembra pa nas vse skupaj čakajo spet novi izzivi.

 25. GLASBENI FESTIVAL 2017
 festiv17.png

VODENI OGLED “ČRNE LUKNJE”

VABILO ČRNE LUKNJE

Še enkrat vljudno vabljeni na vodeni 20- minutni ogled razstave črne luknje, kjer vam naši učenki Neli Podgoršek in Ines Zupančič razložita o omenjeni temi.

ŠPORTNI DAN ZA 9. RAZRED – GOLF NA MOKRICAH (15. 6.2017)

golf_mokrice.png

PREDAJA KLJUČA 2017 

KLJUC
V petek, 16.06.2017 se je od OŠ Maksa Pleteršnika Pišece poslovil naš priljubljeni deveti razred. Za bodoče devetošolce, so pripravili tradicionalno predajo  ključa. Kaj naj rečemo, pogrešali vas bomo:)
Kolektiv OŠ Maksa Pleteršnika Pišece

PROJEKT OHRANIMO ČISTO OKOLJE

komunala

Projekt Ohranimo čisto okolje, ki se že tretje leto izvaja na vseh osnovnih šolah ter vrtcih v občini, so otroci sprejeli z navdušenjem. Do sedaj je v različnih aktivnostih sodelovalo že več kot 5.000 otrok.Javno podjetje komunala Brežice je sicer prvo med komunalnimi podjetji, ki se je odločilo za sistematično in tudi sistemsko vključevanje v učni proces osnovnošolskih otrok. Zmagovalca tokratnega kviza, za katerega so na komunali pripravili prav posebno učno gradivo, sta bila 6. razred iz OŠ Bizeljsko in 7. razred OŠ Maksa Pleteršnika Pišece. Čestitke našemu 7. razredu, ki je imel v petih letih najboljše rezultate doslej in seveda pohvale njihovi odlični mentorici Maji Haler. Bravo!

Več o projektu, si preberete na tej povezavi.

ZBOROVSKI BUM 2017

BUM1.pngBUM2.png

V torek, 13. junija, je bilo v mariborskem Ljudskem vrtu moč slišati tudi pišeške glasove. Ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor, pod taktirko dirigenta Simona Krečiča, je pelo okoli 5.500 pevcev mladinskih šolskih pevskih zborov iz 180-ih slovenskih osnovnih, srednjih in glasbenih šol ter priznani operni pevci opernega ansambla SNG Maribor: sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, altistka Irena Petkova, tenorist Martin Sušnik in baritonist Jaki Jurgec. Nastopila bosta tudi mlada talenta Lenart in Timotej – WildArt.
Častni pokrovitelj prireditve je bil predsednik RS Borut Pahor, prireditev pa je povezoval Milan Krapež.

Na kanalu TV Maribor bo celo prireditev moč videti 25. 6. ob 11h in 17h, na SLO2 pa 1. 7. ob 10h. Do takrat pa si lahko radovednost potešite s tem prispevkom.

Dejan Jerončič

EKSKURZIJA V CELOVEC

CELOVEC.png

V ponedeljek, 12.06.2017, so se učenci OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, ki obiskujejo izbirni predmet nemščina in spremljevalki Simona Tihole ter Mirjana Lipej, udeležili  strokovne  ekskurzije v Avstrijo. Obiskali smo avstrijsko Koroško ( Karnten) in si ogledali mesto Celovec (nemško Klagenfurt),ki je glavno mesto avstrijske zvezne dežele Koroške. Mesto je bilo prvič naseljeno v 12. stoletju. Trenutno število prebivalcev je približno 94.000. Celovec je zgodovinsko, kulturno in politično središče Slovencev na Koroškem in je bilo vseslovensko kulturno središče sredi 19. stoletja. Še danes imajo vse slovenske osrednje organizacije Koroških Slovencev svoj sedež v Celovcu.
Najprej smo si ogledali Minimundos ob vrbskem jezeru ali svet v malem, ki je pravzaprav zabaviščni park z več kot 156 različnimi miniaturnimi znamenitimi zgradbami iz več kot 40 držav. Srce Minimundusa so modeli, ki se do zadnje podrobnosti natančno v merilu 1:25 in povečini v originalnih materialih, kot peščenjak, bazalt ali marmor, izdelajo v delavnici Minimundusa.
Po ogledu Minimundosa smo se sprehodili po celovskem starem mestnem jedru in občudovali številne znamenitosti mesta ter spoznali legendo o nastanku Vrbskega jezera. Možic Manndl je tu za kazen pijančkom odprl sodček s pijačo in jo pustil teči toliko časa, da so se zjutraj znašli na obali ogromnega jezera. Novi mestni trg izhaja iz 18. stoletja, znane so tri znamenitosti: mestna hiša ( nemško Landhaus), ki so jo zgradili Rosenbergi, simbol Celovca zmaj, ki je ugrabljal lepa dekleta ter kip Marije Terezije. Učenci so povedali, da se jim je vroč poletni dan v prestolnici avstrijske zvezne dežele Koroške zelo vtisnil v spomin.

Mirjana Lipej in Simona Tihole

BRALNA ZNAČKA 2017

bralna.png

V petek, 9.6.2017, je v večnamenskem domu v Pišecah potekala podelitev bralne značke za šolsko leto 2016/2017. Učenci izbirnega predmeta umetnost so odigrali gledališko predstavo Pika Nogavička, temu pa je sledila podelitev priznanj za opravljeno bralno značko. Priznanja bi moral podeliti pisatelj gospod Rudi Mlinar, vendar ga zaradi bolezni žal ni bilo.

SEZNAM ŠOLSKIH POTREBŠČIN ZA ŠOLSKO LETO 2017/18

1. SEZNAM DELOVNIH ZVEZKOV IN UČNIH GRADIV ZA ŠOL. LETO 2017/18
2. SEZNAM ŠOLSKIH POTEBŠČIN ZA ŠOL. LETO 2017/18
Seznam šolskih potrebščin 1.r. 2017/18
Seznam šolskih potrebščin 2.r. 2017/18
Seznam šolskih potrebščin 3.r. 2017/18
Seznam šolskih potrebščin 4.r. 2017/18
Seznam šolskih potrebščin 5.r. 2017/18

Seznam šolskih potrebščin 6.r. 2017/18
Seznam šolskih potrebščin 7.r. 2017/18
Seznam šolskih potrebščin 8.r. 2017/18
Seznam šolskih potrebščin 9.r. 2017/18

DRŽAVNO SREČANJE OTROŠKIH FOLKLORNIH SKUPIN – MAJŠPERK, 3. JUNIJ 2017

majsperk.png

Dr. Metka Knific Zaletelj in Maja Miklavž Sintič sta kot selektorici za državno srečanje OFS v Majšperku izbrali sedem skupin, med katerimi je mesto našla tudi skupina naše šole. Državno srečanje je spremljala strokovna žirija, ki je skupinam z najkakovostnejšim programom in nastopom na državnem srečanju podelila zlata priznanja s pohvalo. Z veseljem lahko povemo, da je to priznanje prejela tudi naša skupina. Mentorici Romani Žnideršič in članom folklorne skupine “Vesele šefle” od srca čestitamo. Foto: Janez Eržen, Nuška Ogorevc

VABILO NA OGLED POTUJOČE RAZSTAVE O ČRNIH LUKNJAH

rna_lukja.png

V času od 14. do 21. junija vas bodo čez življenje zvezd in črne luknje skupaj z mojstri gravitacije popeljali naši učenci 8. razreda ter vam odgovorili na morebitna vprašanja.
Razstava z naslovom Črne luknje dopolnjuje simpozij Nova obzorja v astrofiziki črnih lukenj, ki je bil prvi simpozij Mednarodne astronomske zveze (IAU – International Astronomical Union) v Sloveniji. Srečanje raziskovalcev je bilo povsem znanstveno, medtem pa smo razstavo pripravili tako, da je čim bolj poljudna, saj je namenjena najširšemu krogu zainteresirane javnosti. Seveda ni enostavno eno najtežjih tem astrofizike predstaviti preprosto, a ustvarjalci smo se trudili po svojih najboljših močeh. Idejo za razstavo je dala Andreja Gomboc, ki je tudi organizatorica simpozija. Zasnova in izvedba razstave sta delo Bojan Kambiča, pri tekstih pa je tvorno sodeloval Andrej Guštin.
Razstava nam v sliki in besedi prikaže vse, kar naj bi vedeli o črnih luknjah: kdo jih je proučeval in jih še proučuje, kako nastanejo, kako jih astronomi v vesolju odkrivajo, kako so videti in kaj se dogaja okoli njih ter kje so jih uporabili v popularni kulturi na filmu in v znanstvenofantastičnih knjigah.
KDAJ?
Od 14. do 15. junija 2017
Od 19. do 21. junija 2017
KJE?
V avli OŠ Pišece
Ogled je brezplačen,traja okoli 20 minut.
Za svoj obisk se dogovorite z učiteljico Brigito Vahen.
brigita.oglajner@gmail.com
o-pisece.nm@guest.arnes.si
07 45 20070

Brigita Vahen

ODPRTJE FOTOGRAFSKE RAZSTAVE UNESCOVIH ŠOL NA TEMO “VODA”
voda.png
V ponedeljek, 29.05.2017, so učenke OŠ Maksa Pleteršnika Pišece v prostorih Ministrstva za šolstvo in v spremstvu ravnateljice Nuške Ogorevc, mentorice mag. Tanje Plevnik in Vlada Plevnika ob prisotnosti in nagovoru naše ministrice za šolstvo dr. Maje Makovec Brenčič spregovorile o fotografski razstavi Unesco šol “Voda”. V kratkem kulturnem programu se je predstavila Timeja Račič Ogorevc s citrami ter učenki Larisa Dušič in Deja Hribšek s kratkim opisom projekta “Voda”.
Voda je pot in potovanje hkrati. Izvor življenja, trdi znanost. To drži, pritrjuje ljudsko znanje, zato štorklja, vodna ptica, še danes prinaša novorojence – novo življenje. Vse te pomene vode so znali ujeti v svoje objektive mladi fotografi in njihovi mentorji, petnajstih UNESCO šol, ki so se odzvali na razpis UNESCO središča Pišece. Med njimi so tudi dela prijateljskih šol iz Sente, Kruševca in Kragujevca. Strokovna komisija je izbrala najboljše fotografije med njimi in z veseljem jih prvič razstavljamo tukaj, potem pa bo razstava potovala po Sloveniji.
Učenci mreže UNESCO šol se zavedajo pomena skrbi za vodo. O tem razmišljajo, raziskujejo ter likovno in literarno ustvarjajo. Vedno z mislijo, da vsak od nas lahko stori kaj dobrega za naš planet. Zato OŠ Maksa Pleteršnika Pišece z veseljem sodeluje v projektih, v katerih se srečujejo izkušnje in znanje odraslih ter naše mlade ustvarjalne moči. Nekaj teh projektov, povezanih z vodo, lahko vidite na panojih (fotografije na povezavi), verjemite, so le delček tega, kar vse počnemo na šolah od Goričkega do Pirana.
Otvoritev razstave si lahko ogledate tukaj ter tukaj.

Mirjana Lipej

JUMICAR PROMETNA VZGOJA OTROK 

jumicar.png

26.05.2017 dopoldne smo na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece  izvedli program Prometna vzgoja  otrok ( teoretični in praktični del) v sodelovanju s podjetjem Jumicar. JUMICAR izvaja izobraževalni program preventivne vzgoje otrok v cestnem prometu. Poučuje otroke kako se vesti v prometnem okolju, tako da so postavljeni v vlogo voznika in doživljajo dogodke, tako kot jih opaža in zaznava voznik v pravem prometu. Namenjen je otrokom druge triade osnovne šole.

Tokrat so spoznali, kako jih na cesti vidi voznik, kako težko je vozilo pravočasno ustaviti, kako pomemben je varnostni pas, predvsem pa, da se  voznik kljub previdnosti včasih ne more pravočasno odzvati, če se otrok neprevidno in nepričakovano vključi v promet.

Otroci so se po teoretičnem delu predavanja preizkusili v vožnji z mini avtomobilčki s pravimi bencinskimi motorji. Bilo jih je zanimivo opazovati, kako so se skušali vključevati v promet ter hkrati obvladovati prometno signalizacijo in samo vožnjo avtomobilčka. Za njih je bila to dragocena izkušnja, saj so bili prvič v vlogi voznika.

Mirjana Lipej

POGOVORNA URA

23. 5. 2017 bo potekala  redna pogovorna ura za vse razrede s pričetkom ob 16.00.

Vabljeni!

IZBIRNI PREDMETI NA OŠ PIŠECE

Predstavitev predmetov

prijavnica 2. triada

prijavnica 3. triada

SLOVO OD SODELAVKE

Vsak človek je zase svet,
čuden, svetel in lep
kot zvezda na nebu …
(T. Pavček)

Naši dragi sodelavki

MIRI KENE

v slovo


Učenci  in zaposleni  OŠ “Maksa Pleteršnika” Pišece

Nogometni obisk iz Gane

tekma_naslov.png
Včeraj, 18. 5., nas je v času podaljšanega bivanja čakalo presenečenje. Na obisk sta prišla Ibrahim in Nunoo, ganska nogometaša, ki trenirata v Krškem, da bi z nami malo odigrala nogomet in nam pokazala kakšno svojo vragolijo. Res smo uživali v igri z njima, fantje in punce, na koncu pa dobili še podpise. Želimo si, da nas še kdaj obiščeta.
Alenka Cizel

5. TEK MLADIH slovenske mreže UNESCO šol

unesco_tek.png

Na prireditvi 17.05.2017, ki jo Gimnazija Ptuj organizira v sodelovanju z Mestno občino Ptuj, Slovensko nacionalno komisijo za UNESCO in UNESCO mladinsko platformo, je mestne ulice že kmalu po 9.uri zjutraj preplavilo več kot 2300 tekačev iz vseh koncev in krajev Slovenije. Med njimi smo bili tudi učenci in mentorici iz OŠ Maksa Pleteršnika Pišece. Tek, ukvarjanje s športom, zdrav način življenja, so pomembna sporočila, ki jih želimo predati vsem otrokom.

Pomembno se je gibati in skrbeti zase, važno je sodelovati in ne zmagati, nas uči osrednji dogodek slovenske mreže šol Unesco. Pomembni so koraki, ki nas pripeljejo na cilj, čeprav se sprva  zdijo majhni. Letos že petič zapored na Unescovem teku skupaj tečemo k lepšemu jutri, naproti svetu, v kakršnemu želimo živeti.

Letošnji tekaški dogodek je potekal v duhu #čimmanjodpadkov in kot pravi Unescovci smo poskrbeli za pravilno ločevanje in za čim manj odpadkov na prizorišču prireditve. Unescovci smo strpni, sodelujemo, si pomagamo, se spodbujamo, se obnašamo v duhu kulture športa za kulturo miru in vsi skupaj v tekaškem vzdušju vztrajamo do konca. Pa zmagovalci? Vsi po vrsti, v pravem Unescovem duhuJ

Mirjana Lipej

Pojoči vrtiljak 2017
vrtiljak.png
Šolski ansambel v sestavi: Neja Lesinšek – klarinet, Lan Verstovšek – trobenta, Domen Lesinšek – harmonika, Tadeja Osojnik – kitara in Hana Plevnik – bariton, so v soboto, 13. maja, zastopali našo šolo na Pojočem vrtiljaku v Brežicah. Nastopili so z znano Avsenikovo “vižo” Kmetič praznuje. Posebna zahvala gre tudi staršem, ki ste poskrbeli za prevoz na prizorišče. Foto: Igor Fifnja.
Dejan Jerončič, prof.
Zeleni dnevi – obvestila za starše
20170424_163209__kopija.png
Ponedeljek, 24. april: Obveščamo, da so otroci srečno prispeli v CŠOD Soča.

Prvi dan je za nami. Vse je v najlepšem redu. Kljub kislemu vremenu smo uživali. Ogledali smo si bolnico Franja in popoldne še čudovita Tolminska korita. Zvečer pa disco žur.

Torek, 25. april: Torkovo jutro je bilo oblačno. Glede na še slabše vremenske napovedi smo se odpravili na bližnji Kozlov rob. Pot je bila kljub občasnemu dežju zelo prijetna. Na vrhu so se oblaki toliko razredčili, da smo si ogledali Tolmin z okolico in ostanke gradu. Popoldne smo preživeli v domu. Film o soški postrvi nas je navdušil. Tekmovali smo v streljanju z lokom in počeli še veliko zanimivega.

Vabilo k sodelovanju v akciji “Pokloni zvezek”
Vabimo vas, da si več o Karitasovi akciji preberete v vabilu.

Dobrodelna šolska prireditev “NOTE DOBROTE”

koncert1.pngkonert2.png

V petek, 21.4.2017, smo v domu Pišece zopet premikali meje. S šolsko prireditvijo “Note dobrote” smo zbirali denar za šolski sklad OŠ Maksa Pleteršnika Pišece.Na prireditvi so se predstavili učenci in učenke OŠ Maksa Pleteršnika, povabilu pa so so prijazno odzvali tudi širokosrčni ljudje, ki vedno radi ponudijo roko, ko se pokaže priložnost. Naj jih omenimo: Pleteršnikovi pevci, ŽePZ Pišece, folklorna skupina Duplo, Peter Dirnbek, Plesno društvo Imani ter že omenjeni prispevek naših učencev: nastop vrtčevskih otrok, Otroška prepevalnica, otroškega in mladinskega pevskega zbora ter OFS Vesele šefle.

Kot zadnjo točko večera pa velja omeniti šolski ansambel, ki se je strnil pod vodstvom mentorja g. Dejana Jerončiča pred dobrim tednom dni in ga sestavljajo Domen Lesinšek, Lan Verstovšek, Hana Plevnik, Neja Lesinšek in Tadeja Osojnik z znanim Avsenikovim napevom Kmetič praznuje. Bili so senzacionalni, je bilo slišati iz publike.

Vsem donatorjem se je posebej zahvalila še ravnateljica  ga. Nuška Ogorevc in vsak je prejel skromno pozornost.

Skupni izkupiček sredstev zbranih s prireditvijo je bil pohvalnih 1652 evrov  – najlepša hvala! Nabiranje sredstev s tem ni zaključeno, svoj prispevek še lahko nakažete OŠ.

Naj citiram povezovalca programa Davida Križmana, ki je zaključil prireditev s tole mislijo:”Naj dobro, ki smo ga danes vsi čutili, ostane v naši sredi tudi v prihodnosti!

DOBRODELNA PRIREDITEV
VABILO.png
DNEVI STIMULATIVNEGA POUKA V BUJAH

 IMGbuje.png
Tako kot vsako leto, smo se tudi letos od 10 – 12. 04. 2017, udeležili tradicionalnega tabora v Bujah. Letošnji temi sta bili  za učence nižjih razredov “Gozd in gozdni svet” ter “Osemdeseta” za učence višje stopnje. Letošnji temi  tabora, so izbrali  kar učenci OŠ Mate Balote iz Buj.
Sodelujoča učenca iz naše šole Taj Jeromel in Janž Rener sta se v dopoldanskem času z mentorico Mirjano Lipej udeležila delavnice Tehnologija in način življenja v 80-ih in delavnice Tehnična podpora. Način pouka in metode dela v delavnicah, so zanimive in  predvsem drugačne, saj se večino časa pri nas izvaja t.i. frontalni pouk. Učenci so se glede na svoj interes razvrstili v dejavnosti, ki  so jih potem tudi odgovorno raziskovali in se o njih seveda učili.
Vsi trije smo sodelovali tudi pri ustvarjanju biltena in končne razstave izdelkov. V Bujah so nas lepo sprejeli in tudi vreme nam je bilo naklonjeno, tako da smo popoldneve izkoristili za sprehode po Parenzani, oglede Umaga in centra Buj. Vsi trije smo si bili enotni, da bi tabor podaljšali še vsaj za dva dneva. Res lepa izkušnja.
Mirjana Lipej

LIKOVNA SPOGLEDOVANJA

DSC_0068_mala.png

V četrtek, 13. 04. 2017 smo v Domu kulture v Brežicah, slavnostno odprli likovno razstavo učencev OŠ Bizeljsko in OŠ Maksa Pleteršnika Pišece. Po uvodnem pozdravu naše ravnateljice Nuške Ogorevc, so se z glasbenim nastopom predstavili  bizeljski šolski ansambel, Timeja Račič Ogorevc s citrami in Ivana Lesinšek s svojo prelestno violino, naša likovna pedagoginja mag. Tanja Plevnik pa je nadalje povedala nekaj besed o samem nastanku »Likovnih spogledovanj«, kot o njenem mentorstvu le-teh. Nagovorila nas je tudi Ga. Simona Rožman Strnad iz JSKD, ki nas je povabila k sodelovanju in prijazno odstopila prostore za razstavo in pohvalila trud naših šol, kot samih mentorjev za takšno zavzemanje v umetnosti. Med obiskovalci velja še posebej omeniti G. Rajka Čubra in Vlada Cedilnika, čigar dela so učenci  bolj ali manj posrečeno skušali ponazoriti na svoj način. Nad končnimi izdelki sta bila navdušena.

Kot pravi Tanja, likovno spogledovanje ne pomeni le gledanja, zaznavanja, analiziranja, ampak nekaj več, kot je vračanje pogleda, odzivanje, ki spodbuja posnemanje in ustvarjalno akcijo. V sodelovanju obeh šol so se porodile edinstvene umetnine, ki si jih lahko do 8. maja ogledate v Domu kulture v Brežicah. Vsak učenec je na svoj osebni način skušal izraziti stil teh velikih avtorjev. Učenci s takšnim načinom dela razvijajo predvsem spretnost opazovanja, upoštevanje proporcev in kompozicije ter seveda domišljije.

Ta razstava je prijazen opomnik, kaj vse se lahko doseže s sodelovanjem in dobro izpeljano idejo. Čestitke vsem, še posebej našim nadarjenim likovnikom!

Mirjana Lipej za OŠ Maksa Pleteršnika Pišece

Občinsko prvenstvo v krosu

KROS_LARISA2.png

V sredo, 12. 4. 2017 je v Brežicah potekalo občinsko prvenstvo v krosu. Za osnovno šolo Maksa Pleteršnika Pišece so nastopili:

Larisa Dušič – 2. mesto
Anže Dušič – 5. mesto
Diana Kolman – 6. mesto
Neli Podgoršek – 9. mesto
David Denžič – 12. mesto
Gregor Sumrak – 13. mesto
Čestitamo!

Miran Abram, prof.

IGRAJ KOLCE 2017

20170411_185044.png

V torek, 11. aprila, sta na srečanju otroških folklornih skupin Posavja »Igraj kolce 2017« v Domu kulture Brežice nastopili OFS Veseli mlinarji in OFS Vesele šefle. Predstavili sta se z novima odrskima postavitvama Muhe in Na Orlici. Mentorici Karmen in Romana sta na svoje plesalce zelo ponosni, saj jima učenci vsako leto svet ljudskih čudes bogatijo ob plesu, petju in igrah z dobro voljo in nasmehi na vajah in nastopih.

REVIJA MLADINSKIH PEVSKIH ZBOROV

_MG_3525.png

V sredo 5.4. je na ETrŠ potekala revija mladinskih pevskih zborov “Pustite nam ta svet”. Na njej se je zelo uspešno predstavila tudi skupina pevcev naše šole.

Čestitke!

Dejan Jerončič

Športni dan – pohod (31. 3. 2017)

pohod_1.png

V petek, 31.3.2017 smo z učenci 7.-9. razreda opravili planinski športni dan. V sončnem vremenu nas je pot vodila na Špiček, naprej na Svete gore in nato še Sveti Vid. Uživali smo v prelepem okolju in krajih, ki nas obkrožajo. Kljub 18 kilometrom hoje smo se v Pišece vrnili dobre volje in za nasmeškom na obrazu.

Miran Abram, prof

Unescov projekt VEČERJA POD ZVEZDAMI

pod_zvezdami.png

V ponedeljek, 3.4.2017 smo izvedli Unescov projekt Večerja, letos z naslovom  “Pod zvezdami”. Pouk je v šoli in vrtcu potekal v obliki popoldanskih delavnic na temo vesolja, npr. peka vesoljskih slaščič, izdelava “pišeškega” zvezdnega neba, Rimska mitologija, obiskat nas je prišel tudi atlet iz Brazilije, ki trenutno trenira v Sloveniji.

Ekipa iz planetarija je za naše učence pripravila predavanja skozi celo popoldne, kjer so nam razložili o specifikah našega osončja  ter o dejanskem vzroku za menjavo letnih časov in o nastanku  našega planeta ali o t.i. “ velikem poku”. Med ogledom digitalnega planetarija in simulacijo gibanja objektov v vesolju so učenci v popolnosti doživeli in spoznali skrivnosti vesolja.

Zvečer so učenci  v jedilnici šole, s pomočjo strokovnih delavcev šole pripravili pogostitev za starše in ostale obiskovalce, kjer so predstavili izdelke  iz popoldanskih delavnic.

Ko se je zvečerilo, smo pod mentorstvom G. Garsie Kosinaca iz Gen-I, s teleskopom opazovali pišeško zvezdno nebo, kjer smo zelo jasno videli luno, planet Jupiter, zvezdo Severnico in  izvedeli še marsikaj zanimivega o specifiki opazovanja zvezdnega neba.

Mirjana Lipej

DRUŽINSKI DAN

IMG_3442.png

V Vrtcu Pišece smo 28. 3. 2017 obeležili dan družin. Skupaj s starši in babicami smo izvedli brain gym oziroma razgibali možgane. Nato smo sklenili velik jutranji krog, se pozdravili, zaželeli dobro voljo in se »sprostili z majhno drobno živalco«. Po krogu so se otroci vživeli v vlogo živali in odigrali glasbeno pravljico grad-gradič. Ob zaključku so otroci presenetili z deklamacijo in darilcem.

Vzgojiteljice vrtca

OČISTIMO PIŠECE – NARAVOSLOVNI DAN

očistimo_pišece.png

Na lep pomladni dan, 27. marca 2017, je bila na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece v sodelovanju s Turističnim društvom Pišece organizirana okoljska akcija Očistimo Pišece.

Aktivnosti so bile načrtovane v sodelovanju s Turističnim društvom Pišece, Lovsko družino Pišece, Društvom Maksa Pleteršnika in PGD Pišece. Akcija je bila zasnovana dvotirno, v prvem sklopu so bila predavanja in v drugem prostovoljno čiščenje v okviru šolskega pouka. Učenci predmetne stopnje so izmenično poslušali predavanja o ločevanju odpadkov, ki sta jih pripravili Ga. Barbara Fumič in Ga. Jasmina Butara iz Komunale Brežice, in predavanje o trajnostnem razvoju predavatelja Adrijana Černeliča iz Kozjanskega parka.

Na zbirnem mestu pred osnovno šolo so učitelji še enkrat razložili, kako se ločujejo odpadki in katerih se ne sme pobirati. Nato smo se razdelili v štirinajst čistilnih skupin in si razdelili vrečke za pobiranje embalaže in za mešane odpadke ter rokavice iz lateksa. Po malici smo se vsi strokovni delavci in učenci šole skupaj s člani prej naštetih društev, lotili temeljitega čiščenja okolice Pišec. Prostovoljno smo očistili razpršene odpadke v okolici šole, vrtca, stare šole, Pleteršnikove domačije, sprehajalnih in turističnih poti ter ulic v kraju. Po končani akciji smo vrečke pustili na vnaprej dogovorjeni lokaciji. Po količini vrečk na lokacijah smo se odlično odrezali in naš kraj je sedaj še lepši, naloga vseh nas pa je, da takšen ostane tudi v prihodnje.

Mirjana Lipej za OŠ Maksa Pleteršnika Pišece.

Planinski pohod

V petek, 31. 3. 2017 bomo izvedli planinski športni dan za učence 7. do 9. razreda (dan, ki je bil načrtovan jeseni – pohod na Kum).

Tokrat nas bo pot vodila do Svetih gor in na Špiček. Poskrbite za ustrezno opremo: pohodna obutev, nahrbtnik z rezervno majico, vetrovka, pijača (voda), hrana.

Odhod je ob 7.30 uri. Pohod traja najmanj 5 ur.

Lep planinski pozdrav!

NASTOP OTROŠKEGA ZBORA NA REVIJI

opz.jpg

Tudi letos smo se s pevci in pevkami otroškega pevskega zbora udeležili revije v Brežicah. Potekala je na ETrŠ Brežice v sredo, 22.03.2017, s pričetkom ob 17. Navkljub nepopolni zasedbi so se odlično odrezali in poželi bučen aplavz in pohvale. O reviji so poročali tudi lokalni spletni mediji. (foto: Metka Galič), fotografsko gradivo pa je dostopno tudi tu (foto: Mina Lipej) in tu (foto: Vladimir Bogovčič)

OBISK IZ GANE

IMG_3365_naslovna.png

V četrtek,16.03.2017, sta našo šolo v dopoldanskem času obiskala dva mlada, perspektivna nogometaša iz Gane, natančneje iz mesta Accra. Ibrahim Arafat Mensah (23 let) in Antyie Ebenezer Nunoo (19 let) igrata pri NK Krško in sta zaradi nogometne kariere pripotovala celo v Slovenijo. Pogovor z njima sta vodili naši učenki, Tadeja Osojnik in Neli Verstovšek, ki sta skrbeli, da smo se vsi razumeli med sabo.

Ibrahim se je že nekajkrat zapisal med strelce. Pravita, da se imata v Sloveniji lepo, čeprav sta se morala navaditi na življenje in prehrano, ki pa je bistveno drugačna od življenja v Gani. Stavita na svetovni uspeh kot najboljša nogometaša in si želita nekega dne zastopati svojo državo na državnem nivoju. Živita v MC Krško, trenirata enkrat do dvakrat dnevno, le po tekmi imata dan počitka, po navadi je to v nedeljo. Dober dan in kako si, sta frazi, ki sta se jih najprej naučila v slovenskem jeziku. S soigralci se dobro razumeta, sta vedno nasmejana in prijazna fanta, ki se z veseljem pogovarjata s fanti, ki trenirajo nogomet v Krškem. Še z večjim veseljem pa pripovedujeta o svoji državi ter tako razbijata stereotipe o Afriki. Ibrahim je svoje domače po dolgem času obiskal za božič, sicer pa sta v stiku z njimi dnevno preko interneta (predvsem skype in družabna omrežja). Nosita številki 14 in 70 in sta zelo priljubljena med krškimi nogometaši. Nunoo je učencem demonstriral tudi par plesnih korakov in dovolil otrokom, da so se dotaknili njegovih las, kar je bilo našim učencem nadvse všeč.

Mirjana Lipej in Alenka Cizel

SREČANJE STAREJŠIH KRAJANOV

Učenci OŠ Maksa Pleteršnika Pišece so s predstavo Kraljična na zrnu graha popestrili srečanje starejših krajanov,ki je potekalo v soboto, 11.3.2017,  v kulturnem domu Pišece. Predstavo je zaključil Domen Lesinšek na harmoniki. Srečanje so organizirale prostovoljke KO RK Pišece.

Irena Markovič

POKLJUKA 2017

naslovna_POKLJUKA.png

V petek, 10.03.2017, smo se z učenci 1.-5. razreda OŠ Maksa Pleteršnika udeležili zimskega športnega dne na Pokljuki, kjer je potekal 21. Pokljuški maraton. Športni dan je vodil Miran Abram. Udeležili smo se pohoda na planino Javornik (v obe smeri 6 km), si ogledali predstavitev Slovenske vojske in policije ter se udeležili športnih animacij (šaljivih štafet in iger na snegu).
OŠ Maksa Pleteršnika je prejela pokal za 3. mesto NAJBOLJ MNOŽIČNE OŠ in že tradicionalno, to je tretjič, bila izžrebana kot prejemnica čokolade velikanke podjetja Žito Gorenjka Lesce.
Uspešen športni dan, ni kaj.

Mirjana Lipej

ČUDEŽNE PESMICE

udežne_pesmice.png

Naši najmlajši so se v torek, 7.03.2017, udeležili koncerta 6. območne revije predšolskih in mlajših otroških pevskih zborov. Nastop je potekal v dveh delih, v Domu kulture v Brežicah. Otroke je vodila mentorica in učiteljica Romana Žnideršič v spremstvu Dejana Jerončiča in Mirjane Lipej. Z nastopom so bili zelo zadovoljni, saj so odpeli brez napak in zelo suvereno. Po koncu nastopa so jih v garderobi počakale sladke nagrade za uspešen zaključek koncerta.

Mladi genijalci

GEN-i.png

“Mladi genijalci” na predpripravah v Informacijskem središču GEN-I

Na deževen ponedeljek, 6.03.2017, so se učenci predmetne stopnje udeležili predpriprav, ki so jih pripravili g.Garcia in ostala ekipa iz Informacijskega središča Gen-i.

NASTOP UČENCEV NA 72. OBLETNICI POBOJA ŽRTEV NA LASTINAH PRI SROMLJAH

lastine.png

V četrtek, 2.03.2017 so se učenci OŠ Maksa Pleteršnika v spremstvu pedagoginje Mirjane Lipej in Vlada Plevnika, udeležili komemoracije ob 72. Obletnici poboja žrtev pri spomeniku na Lastinah pri Sromljah. Prireditev je povezoval predsednik združenja Borcev za vrednote NOB Brežice, g. Stane Preskar. Ines Zupančič in David Omerzel sta navdušila z recitacijo, Saša Plevnik pa je prireditev zaključila s prelestno skladbico, V dolini tihi. V programu so sodelovali tudi pesnik Franci Živič z lastno recitacijo in osnovna šola Artiče, ravno tako z recitacijami in glasbenimi točkami.

Mirjana Lipej

VRTEC IN PUSTNE ČAROVNIJE

Na pustni torek smo v vrtcu preživeli v duhu čarovnij, saj smo z našo čarovničko Lejčko Smejčko pričarali čarobni napitek…ga degustirali in se nadobudno odpravili odganjat zimo po Pišecah. Glej slike.

Pust iz otroških ust:
– Pust je, da se oblečemo v maškare. Maškare so hude, da odganjajo zimo.
– Kurenti zvonijo z zvoncem.
– Kurenti imajo roge od bika.
– Maškare so to, da se oblečeš v takšno obleko, pa se pretvarjaš, da si to v kaj si oblečen.
– V muzeju se lahko oblečeš v malega kurenta.

Vzgojiteljice vrtca

Vabilo na rodilteljski sestanek 

Spoštovani starši!

2. 3. 2017 bo potekal načrtovan skupni roditeljski sestanek za vse starše. Sestanek bo v Domu Pišece ob 16.30, kjer bo potekalo predavanje ga. Saše Dernač. Spregovorila bo o učenju in šolskem delu.  V nadaljevanju bo potekala pogovorna ura.
Vabljeni!
Želimo vam prijetne počitniške dni!
Nuška Ogorevc, ravnateljica

Z odra na oder

images.jpg

V četrtek, 16.2. bo v Mariboru potekala UNESCO prireditev Z odra na oder, ki se je bodo udeležili tudi naši učenci z igro Kraljična na zrnu graha.

 

Fotografske igrarije
Nagrajene fotograrfije na razpisu JSKD Fotografske igrarije. Prva nagrada v kategoriji DIGI MIGI je fotografija Senca 1.
DŽUBGLA 2 Anže Dušič
Obvestilo o spremembi datuma pokljuškega maratona

21. šolski pokljuški maraton, ki naj bi potekal v soboto, 4. februarja je zaradi tehničnih razlogov (izvedba državnega tekmovanja v biatlonu) prestavljen s strani organizatorja na nov termin in sicer na petek, 10. marca 2017.


Tradicionalno srečanje z upokojenci

V petek, 6.1., so se našemu povabilu tradicionalno odzvali naši bivši sodelavci, ki sedaj uživajo v pokoju. Na sprejemu jih je pozdravila ravnateljica, ga. Nuška Ogorevc, sledil pa je program, ki ga je spretno povezovala Neli Verstovšek, v njem pa so nastopili naši najmlajši iz vrtca ter mlajši in otroški pevski zbor. Druženje je bilo čudovito, saj so upokojenci pripovedovali spomine, ki so jih doživeli na šoli in teh res ni bilo malo.
srecanjezupokojenci 9

Obvestilo staršem!
V skladu z LDN bo 12. 1. 2017 potekala pogovorna ura in načrtovana roditeljska sestanka.
Za starše in učence 9. razreda: Izbira srednje šole, v učilnici MAT, ob 16.30.
Za starše učencev od 1. do 5. razreda: šola v naravi, v jedilnici šole ob 16.30.
Sledila bo pogovorna ura pred zaključkom ocenjevalnega obdobja s 31.1. 2017
Vabljeni!
Nuška Ogorevc ,ravnateljica


Voščilo
voscilo
Dedek Mraz v Pišecah
dedek mraz 28
Poslanica ministrice
ministrica

Kaj nam je prinesel dedek Mraz?
So se spraševali otroci iz vrtca na prireditvi v kulturnem domu Pišece. Letos je bil dedek Mraz še posebej radodaren, saj je podaril otrokom iz vrtca skupno darilo -novo igračo. Paket presenečenja so otroci doživeto in navdušeno odvili v vrtcu in že ustvarjali z domišljijo brez meja…Več na fotografijah.
Otroci in Vrtec Pišece se iskreno zahvaljujemo dedku Mrazu za novo igračo, s katero se bodo lahko igrale še mnoge generacije.
IMG 2452

Dedek Mraz
Tudi letos nas je obiskal eden izmed dobrih mož dedek Mraz. Prišel je s kučmo in belo brado ter polnim košem daril. Res je velikodušen, saj nas je že ob prihodu obdaril z bomboni. Predšolski otroci so nestrpno čakali, kdaj bo prebral njihova imena in jih povabil na oder. Pogumnejši so šli kar sami po objem in darilo, mlajši v spremstvu staršev oz vzgojiteljic.Prav posebno presenečenje pa je še pripravil za otroke iz vrtca, saj jim je podaril skupno darilo – velik paket. Le kaj se skriva v njem, so se spraševali otroci. Slednje so izvedeli naslednji dan v vrtcu. Pred prihodom dedka Mraza so naši učenci in otroci iz vrtca popestrili prireditev s kratkim novoletno-kulturni programom.
Zimska šola v naravi

Okrožnica staršem otrok šole

Okrožnica

Starši so nas opozorili, da so se pri  nekaterih šolskih otrocih pojavile uši. S to okrožnico vas obveščamo o pojavu uši. Navodila za ravnanje v primeru pojava uši so že na naši spletni strani.

Množično razširjanje uši je značilno za skupnosti, kjer je veliko ljudi na kupu. Uši ne pomenijo tudi pomanjkljive skrbi za higieno in neurejenosti, opažamo celo, da se večkrat pojavljajo na zelo pogosto umivanih otroških glavicah. Vendar pa so uši zelo trdoživa nadloga. V vrtcu/šoli namenjamo pozornost razkuževanju igrač, prevlek, blazinic. Za ušivost smo dovzetni vsi, ne glede na starost, spol ali socialno-ekonomski status. Pogosteje se pojavlja pri mlajših otrocih, predvsem zaradi tesnejših medsebojnih stikov, ki ušem omogočajo prehajanje z glave na glavo.

Obvestilo o šolskih prevozih

Spoštovani starši!
Obveščamo vas, da 19. 12. 2016 in 23. 12. 2016 NI popoldanske vožnje kombija zaradi prevoza otrok – šolo v naravi.
Hvala za razumevanje in lep pozdrav!
Nuška Ogorevc,ravnateljica

Dan kultureUčenci so v petek, dan pred dnevom kulture, priredili manjšo proslavo v čast temu prazniku. Na naši šoli je še posebej pomemben ta dan,saj sovpada z rojstnim dnem Maksa Pleteršnika.Učenci so uprizorili Prešernovega Povodnega moža in sodobnejšo različico Urške,ki jo je upesnil Andrej Rozman Roza. Ob koncu so dogodek popestrili še pevci mlajši in starejši učenci OŠ Maksa Pleteršbika Pišece.

Pogovorna ura

Spoštovani starši!
Obveščamo vas, da bomo pogovorno uro, ki je bila načrtovana za 5.12.2016 izvedli v januarju 2017. Prav tako roditeljski sestanek za poklicno načrtovanje za učence 7.,8. razreda.
Lahko pa se oglasite na redne pogovorne ure pri strokovnih delavcih. Hvala za razumevanje in lep pozdrav!
Nuška Ogorevc, ravnateljica

Obvestilo o pojavu uši
V vrtcu smo se ponovno srečali s pojavom ušivosti.Več v okrožnicinavodilih in zloženki.

Anketa UNESCO tabor “Zrno do zrna”
Prosim, da si vzamete pet minut časa, rešite anketo in zapišete vtise o letošnjem UNESCO taboru. Hvala in lep pozdrav.

Pojav uši v vrtcu in šoliSpoštovani starši!
Starši ste nas opozorili na pojav uši v vrtcu in šoli. Prosimo vas, da redno pregledujete lasišča otrok, ob pojavu ravnate v skladu s spodnjimi navodili in navodili inštituta.

Pri uspešnem preprečevanju in odpravljanju ušivosti imate ključno vlogo starši. Ob pojavu uši morajo starši ukrepati skladno z zakonom. Zakon o nalezljivih boleznih določa, da je razkuževanje ušivih oseb obvezno.
Nuška Ogorevc, ravnateljica
Ukrepanje

Pogovorna ura

Spoštovani starši!

Po letnem delovnem načrtu bo  v torek, 14. 11.  2016, redna popoldanska pogovorna ura za vse razrede s pričetkom ob 16.00 oz. po dogovoru z razredniki in učitelji.

Vabljeni!

Prijazen pozdrav!

Nuška Ogorevc, ravnateljica

Vrtec v času tabora

V zadnjem tednu pred krompirjevimi počitnicami je v okviru Unesco tabora sodeloval tudi vrtec.
Ustvarjali smo na temo: »zrno do zrna«. Stročnice smo najprej skuhali, jih poizkušali ter v delavnicah ustvarjali. Prav tako smo v tem tednu imeli kostanjev piknik z delavnicami.
Strokovne delavke vrtca
9

Unesco tabor – četrtek
V četrtek zvečer smo se v sodelovanju s Turističnim in Vinogradniškim društvom Pišece družili na kožuhatvi (ličkanju) koruze pod vaškim kozolcem. Na druženju so zapele članice ženskega pevskega zbora. Večer so glasbeno popestrili člani  folklorne skupine Duplo iz Pišec. Pripravili smo razstavo stročnic in domačega kruha.
DRUŽENJE 39
Otvoritev tabora – video prispevek
video

Unesco tabor – četrtek
V četrtek, 27. oktobra 2016 je v trinajstih različnih delavnicah nastalo veliko izdelkov in predstavitev na temo stročnic. Kuha, peka, spoznavanje uporabe semen, to je le delček dogodkov v današnjih delavnicah. Potek delavnic si oglejte v fotogaleriji. (delavnica Spletni stroki: Karin Dušič, Ines Zupančič). Vtisi.
DSC 0143

Posavski muzej Brežice
Četrtek smo preživeli v Brežicah. Mesto smo doživeli drugače kot smo navajeni. Spoznali smo delček zgodovine, spoznali pomembne zgradbe in njihov namen nekoč in danes. Pot se je ustavila v posavskem muzeju v gradu Brežice. V delavnicah smo si naredili semensko kroglo, se igrali igre in poslušali pravljico. V muzeju smo videli številne zanimive predmete iz naše preteklosti. Bilo je zelo zanimivo. Hvala gospe Silviji in sodelavkam za prijazno in strokovno vodenje.
GRAD BREŽICE 83

Žita – pogovor
Marko Preskar, Marko Sušin, Aljaž Denžič in Marjeta z Osnovne šole Ledina so se z mentorico Anico Butkovič odpravili na pišečki kmetiji, kjer so poklepetali z ga. Rezko Germovšek in ga. Štefko Medved. Prijetni sogovornici sta predstavili žita, ki so jih sejali na njihovih kmetijah, postopek pridelovanja, kulinarične dobrote ob žetvi in mlačvi ter zelo zanimive običaje, ki so s svojo igrivostjo zabrisali težko kmečko delo.

EkskurzijaSredina ekskurija je bila zelo zanimiva . V Pišecah smo si najprej v mlinu pri cerkvi ogledali mletje koruze na mlinski kamen, ki ga poganja voda. Pot smo nadaljevali v Brežice, kjer smo si ogledali silose, kjer hranijo žitarice. V zadnjem delu našega ogleda so nam prijazni gostitelji pekarne Klemenčič v Dobovi pokazali, kako nastajajo pekovski izdelki. V torek so tudi naši učenci sodelovali v delavnici “Iskanje skritega zaklada”, ki jo je vodila Silvija Skrivalnik v Posavskem muzeju Brežice.
EKSKURZIJA 80 WP 20161025 09 30 56 Rich
Iz Subotice v Pišece
Danes smo se pri dop. pouku slovenščine v DS Triglav Subotica pridružili mednarodnemu taboru UNESCO-vih šol Premikamo meje z naslovom Zrno na zrno, ki bo do 28. 10. potekal na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece. Žal so bili 4 učenci odsotni, s slovenskimi pravljicami o fižolčkih so se družili Vivi, Tadej, Matia in Filip, na koncu se nam je pridružil še Teodor. Naš Fižolko pa z obiljem, ki ga prinaša, potuje še k prijateljem v Gudurico, Vršac, Novi Sad in Rumo. Prisrčen pozdrav vsem na taboru v dragih Pišecah
Fotografija2311
Zrno do zrna – torkove delavnice
DSC 0031

Zrno do zrna – otvoritev taboraV ponedeljek, 24. oktobra 2016, smo svečano otvorili 17. Unescov tabor Premikamo meje. Letošnje leto je posvečeno stročnicam, zato tudi tabor nosi ime Zrno do zrna. Številnih delavnic na taboru se bodo udeležili predstavniki sedemnajstih šol iz domovine in tujine. Na otvoritvi smo preizkusili kulinarične dobrote gostujočih in domače šole. 
otvoritev splet 36

Zrno do zrna – plakat
plakat2016

Vabilo na tabor
vabilo
Svetovni dan učiteljev
5. oktober je svetovni oz. mednarodni dan učiteljev. Obeležili smo ga tudi na naši šoli. V tej vlogi so se danes zelo vestno dokazali devetošolci, zato se jim zahvaljujemo za njihov trud. Vsekakor pa gre zahvala tudi starsem, ki so nas obdarili s sladkimi dobrotami.
svdanuc
Letni delovni načrt

Letni delovni načrt šole za šolsko leto 2016/2017 najdete tukaj.
Publikacijo šole najdete v zavihku O šoli, Publikacija. Letni delovni načrt vrtca pa v meniju vrtec. Publikacijo vrtca tudi najdete tukaj.
Korenine jezika

V sklopu Toporišičevega leta, ki traja do 11. oktobra letos, so 13.9. v Pišecah odprli jezikoslovno učno pot z naslovom Korenine jezika. S potjo so povezali velike posavske jezikoslovce in gre skozi Krško, Pišece in Mostec. Udeleženci so omenjene postaje poti tudi obiskali.

korenine jezika 1

V Pišecah, kjer je potekalo vsakoletno srečanje jezikoslovcev Pleteršnikovi dnevi, so zvečer predstavili zbornik Toporišičevo leto. Kot je povedal urednik Marko Jesenšek, knjiga prinaša 19 razprav, ki so jih avtorji napisali v spomin Jožetu Toporišiču in kot spomine na srečanja s tem velikim jezikoslovcem, ki se je rodil na Mostecu (pri Dobovi).

korenine jezika 2

Jesenšek se je uvodoma posebej zahvalil Davidu Križmanu, predsedniku Slavističnega društva Posavja, ki je ključna oseba za nastanek posavske jezikoslovne poti Korenine jezika.

korenine jezika 3

Verjamemo, da gre za pridobitev kraja, vaščanov in vseh, ki si ji bodo ogledali v prihodnosti.

Tone Partljič

OŠ Maksa Pleteršnika je 16.9. s svojim obiskom razveselil pisatelj Tone Partljič. G. Partljič je v nastopu govoril o pripetljajih v svoji mladosti, ki so dodobra nasmejali učence. Ker sta njegovi deli Hotel sem prijeti sonce in Moj ata, socialistični kulak tudi letošnji čtivi za Cankarjevo tekmovanje, je s svojo interpretacijo del gotovo marsikomu približal svoji deli, da se ju bo še z večjim veseljem lotil. V posebnem spominu pa bo obisk ostal prvošolčkom, saj jih je g. Partljič ob koncu poklical na oder ter jim podaril slikanice Nagajivih sedem.
Končni izlet v Gardaland

Devetošolci smo se 5.9.2016 odpravili v Gardaland. Kljub zgodnji uri (3.40!) smo se polni adrenalina zabavali v avtobusu, kot bi bil dan. Nekateri so malce nergali, saj so hoteli spati, ampak – končni izlet je samo enkrat. Vozili smo se čez lepe pokrajine približno 6 ur. Ko smo prišli v Gardaland, smo počakali, da dobimo vstopnice in zabava se je pričela! V Gardalandu nam je bilo super: igrali smo nagradne igre, vozili po vlakcih in nekateri so tudi kaj zadeli. V Gardalandu je čas hitro minil in prišel je čas odhoda. Domov smo se vračali počasi, ampak vseeno je bilo zabavno. Domov smo prišli okoli 23:00 ure. Ta izlet gotovo ne bomo pozabili, ker smo se nasmejali, naigrali in imeli lepo. Hvala učiteljem.

Aljaž Horvatuš

20160905 170355


Roditeljski sestanek

Spoštovani starši!

Obveščamo vas, da bo uvodni roditeljski sestanek  v četrtek,  8. 9. 2016, ob 16. uri v Domu Pišece.
Po uvodni predstavitvi letnega načrta in informacij za šolsko leto 2016/17 s strani  ravnateljice, bo sledil razredni roditeljski sestanek.

Starši 6. razreda boste  seznanjeni z zimsko  smučarsko šolo v naravi.

Vabljeni!
Nuška Ogorevc, ravnateljica

Prvi šolski dan

V četrtek, 1. septembra 2016, smo ponovno polni moči zakorakali v novo šolsko leto. Prvo šolsko uro nas je pozdravila gospa ravnateljica Nuška Ogorevc in nam zaželela veliko uspehov v prihajajočem šolskem letu. Prav tako nas je obiskal gospod policist in nam namenil nekaj varnostnih napotkov o prihajanju v šolo.
Učenci 3. in 4. razreda so nam zapeli nekaj pesmic, potem pa smo imeli spoznavne urice. Igrali smo se različne igrice, risali po tabli in ustvarjali. Na koncu smo se še posladkali z odlično torto.
prvisolskidan 15
Prvi šolski dan in urnikŠolski prevozi bodo prvi šolski dan potekali po ustaljenem urniku kot v šolskem letu 2015/16. Urnik najdete tukaj.

Želimo vam uspešno novo šolsko leto!

Zaposleni OŠ Maksa Pleteršnika Pišece in Vrtca Pišece
poslanica

Vabilo za prvošolce
vabiloprvosolci

Dostopnost