Skoči na glavno vsebino

IZVIR GABERNICE – DUPLO

 

2

Do tja, kamor je vredno priti, ne vodi nobena bližnjica.
(neznan avtor)

izvir gabernice – duplo

 

Nahajate se na prav posebni točki učne poti – izviru Gabernice. Izvir sam po sebi predstavlja vir vode v naravi in je del vodnega kroga. V Pišecah se ta izvir nahaja pod Orlico, v majhni votlini poimenovani Duplo, kjer najdemo jamske pajke, netopirje in preostala bitja, ki niso naklonjena svetlobi.

Izvirska voda, ki tukaj prodre na površje, je Gabernica. Svoje ime je dobila po rastočih gabrih, ki rastejo na njenih bregovih. Ime nosi 18,5 km, nato pa se  pri Mostecu izlije v reko Savo. Gabernica je bila nekdaj znana po številnih mlinih, ki so bili postavljeni od Pišec do vasi Globoko. Od teh so ohranjeni samo še trije. Pod izvirom se nahaja eden od delujočih mlinov, ki ohranja svojo podobo po zaslugi Turističnega društva Pišece in v katerem se še danes melje moka. Ko se sprehodimo do mlinskega kolesa, lahko opazimo nastajanje lehnjaka oz. tufa, lahke kamnine, ki ima značilno luknjičasto podobo.

Med ljudmi kroži legenda o čudežni moči vode, ki priteče iz izvira:

Dekle je paslo vole na Krznaricah. Tu je krej nad Zibotom, pod malim Špičkom. Tam se še denis zemla zible. Če poskučiš, se par metrov od tebe zazible germ. Kepa zemle plava na vodi.

Enkit so tam dekleti pobegli voli na pašo. Šli su se past v tu mučverje. Šla je za jimi, ampak je ni blu nazaj, ka so se vsi fkep pogreznli. Čez volko let so pa v Dupli ven perplaval rugi od volov, pa kite od dikleta. (Ivan Šeler).

Lehnjak – biokemična sedimentna kamnina

Ali Veš?

 

  • Ena izmed razlag imena Pišece je močno povezana z mlinarstvom. Pravijo, da je kraj dobil ime po delu mlinskega kolesa, pšenu.
  • Nedaleč od izvira je stala mežnarija, v kateri je v preteklosti potekal pouk.
  • V Gabernici najdemo pupke salamamdridae (močeradi in pupki). 
  • Danes si osem milijard ljudi deli enako količino pitne vode, kot je bila na voljo tristo milijonom zemljanov v času rimskega cesarstva.
  • Ob potoku je speljana ena prvih vodnih učnih poti v Sloveniji s sedmimi postajami, ki se raztezajo od Pišec do Čateža.

 

V času pred pralnimi stroji so se ženske iz Pišec in okoliških vasi zbirale pri Duplu in prale perilo, danes pa izvir Gabernice predstavlja zajetje pitne vode za domačine.  

Ilustracija peric ob Gabernici

Ilustracija kroženja vode v naravi

 

IZZIv!

 

Prostor, kjer voda pride na površje, ima čudežno moč. To skrivnost so poznali že v času vitezov.  Vabljeni, da preizkusite izvirsko vodo, nato pa se po gozdni poti odpravite na obisk k znameniti osebnosti tega kraja.

 

Dostopnost